Cum ne incurajeaza Guvernul sa incalcam legea

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 12:27
5599 citiri
Cum ne incurajeaza Guvernul sa incalcam legea

De cate ori vrea sa demonstreze ca "nu e un las", premierul Boc se duce in platourile TVR. Asa s-a intamplat si saptamana aceasta cand, dupa ce a fost acuzat de colegii din PD-L ca nu e in stare sa isi tina in frau ministrii problema care fac declaratii peste capul sau, ne-a anuntat pe toti la postul public ca Sebastian Vladescu are un cartonas galben de la el si urmeaza cel rosu.

Iar ministrul Vladescu pare ca a fost mai mult decat impresionat de metaforele lui Boc. Intrebat vineri de un ziarist cate cartonase galbene a primit, Vladescu a precizat ca cei sanctionati astfel sunt evazionistii si nicidecum el, care, de fapt, ar merita mai mult un premiu decat asemenea avertismente.

Insa, acest schimb de cartonase este doar pentru amuzament, nu este o chestiune serioasa. Ce este serios si ce Emil Boc a spus atat de mandru de el incat ati fi putut crede ca a descoperit formula matematica pentru eradicarea saraciei este motivul pentru care s-a decis sa se impoziteze tot ce misca.

"Am incercat sa impunem si in Romania un principiu care este peste tot in lume. Orice sursa de venit se impoziteaza pentru ca ne plangem ca nu avem o sanatate buna, ne plangem ca nu avem un sistem de pensii sustenabil, dar la sanatate 10 milioane de oameni sunt scutiti de plata contributiilor, la pensii ne plangem ca nu avem bani, dar avem exceptii cu privire la plata contributiilor", a explicat Boc, la TVR.

Mai mult, el a explicat, in continuare, ca, de exemplu, in cazul drepturilor de autor s-a decis largirea bazei de impozitare pentru a nu mai fi platiti pe drepturi de autor femeia de serviciu si soferul, ci doar cei care creeaza cu adevarat.

Insa s-a intrebat vreodata domnul Boc de ce erau platiti oameni care nu aveau nici in clin nici in maneca cu procesul creational prin aceasta metoda? Pentru ca se putea, pentru ca legea permitea, pentru ca in fiecare act normativ exista zeci de brese ce sunt speculate de zeci de mii de oameni si astfel banii care ar trebui sa ajunga la buget se scurg ca apa printr-o sita.

Si acum vine replica pe care Boc o da de cate ori i se reproseaza ceva - "e de vina greua mostenire PNL", liberalii amintesc ca jumatate au guvernat cu PD, si ambele partide dau vina pe PSD si tot asa intr-un circ demn de grupa mica de la gradinita, in timpul caruia, insa, banii se duc oriunde in alta parte, doar la bugetul de stat nu.

Dar sa presupunem, prin marele absurd, ca premierul are dreptate, ca PD-L e fara de greseala si singurii care au calamitat tara sunt social-democratii si liberalii. Atunci, daca este atat de capabil, de ce nu face Boc legile asa cum ar trebui sa fie?!

De exemplu, in cazul impozitarii, sa se stabileasca o cota rezonabila, care sa nu impovareze si, astfel, sa nu le dea oamenilor nici macar tentatia sa caute sa fenteze legea. Sau, daca tot sunt vremuri grele si trebuie toti sa suportam taxe mai mari, legea sa fie construita etans, sa nu existe cale de scapare nici macar pentru cel mai inveniv roman.

"Omul, cand vede ca impozitul este foarte mare, risca sa caute niste solutii care ies din zona legala. Cand impozitul este la limita rezonabila, cea mai mare parte dintre persoane aleg calea normala", declara saptamana aceasta Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Este, probabil, o utopie peste tot in lume ceea ce am prezentat mai sus, si cu atat mai mult o utopie pentru Romania. Pentru ca, pe langa incapacitatea Guvernului si guvernelor de a face ceva mai departe de interesul propriu, exista si mentalitatea romanilor, foarte asemanatoare cu cea a celor pe care ii conduc, si, deci, i-au ales.

Romanului nu i s-a explicat niciodata importanta unui sistem fiscal bine pus la punct, nu stie ce e aia o politica economica si nici nu-i pasa, pentru ca nu-i umple frigiderul si nici nu-i plateste intretinerea, crede el. Insa daca ar intelege cu totii ca tocmai daca ar exista politici economice solide ei ar fi cei care ar beneficia de pe urma lor, poate ca s-ar gandi de doua ori inainte sa "traga pe sfoara" statul.

Insa legi pe care sa nu le putem incalca nu vom avea, cel putin nu in viitorul apropiat, iar motive ca sa nu incalcam legile nici atat. Cel mai simplu ar fi sa renuntam cu totul la economie, sa demolam blocuri, birouri, ce a mai ramas din sosele si sa ne intoarcem cu totii la agricultura, iar in loc de moneda de schimb sa reinviem trocul.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Emil Boc Guvern legi, #Politica Economica Boc Guvern, #taxe impozite legi Boc , #guvern