Opinii: Emil Boc, derizoriu total

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Iulie 2010, ora 13:51
9873 citiri
Opinii: Emil Boc, derizoriu total

Guvernul Boc a luat in sedinta de miercuri decizii foarte importante, indelung asteptate si mereu amanate de restructurare a aparatului de stat. A fost redus numarul secretarilor de stat, de la 57 la 32, si al subprefectilor, de la 85 la 43, si, mai ales, au fost introduse standarde de cost pentru aceste functii.

Deciziile anuntate de Emil Boc ar trebui sa fie adevarate pietre de hotar ale unui inceput de reforma esentiala, insa, din pacate, ele sunt privite cu foarte multa suspiciune inclusiv de multi dintre sustinatori ai actualului guvern, cati au mai ramas ei.

Pe de-o parte ele vin ingrozitor de tarziu, adica dupa ce raul produs de majorarea TVA s-a produs, iar economia e pe butuci. Apoi, nu e suficient ca o ordonanta sa fie adoptata, ea trebuie si aplicata, iar intre vorbele si faptele guvernului si, in special, ale premierului se casca o prapastie tot mai adanca. De fapt, ma tem ca premierul Emil Boc a ajuns la un nivel de credibilitate atat de scazut incat arunca in derizoriu orice decizie, chiar salutara, a acestui guvern. Iar decredibilizarea nu este numai in tara si nu numai in randul adversarilor PD-L.

"Romania are un guvern care este in cel mai bun caz disfunctional, si in cel mai rau caz, incompetent" scrie pe blogul sau Chris Bryant, corespondentul pe Europa Centrala si de Est al Financial Times, publicatie mai presus de orice suspciune de partizanat politic.

"Romaniei ii lipseste o strategie de relansare economica, ma tem pentru puterea de cumparare a romanilor", spune ambasadorul Frantei la Bucuresti, intr-o declaratie neobisnuit de directa, mai ales fiind venita din partea reprezentantului lui Nicolas Sarkozy, un prieten al puterii de la Bucuresti.

Emil Boc nu sta mai bine nici in propriul partid. Dupa ce Cristian Preda sugera ca premierul ar trebui sa fie deja in cautarea altui job, a venit randul lui Cezar Preda sa rabufneasca, dupa penibilul episod Vladescu - cota unica: "Daca pana acum, in mediile politice si economice romanesti se vehicula faptul ca prim ministrul cu greu isi poate stapani Cabinetul, iata, acum, in ultima perioada si noi, din interiorul Partidului Democrat vedem foarte clar acest lucru (...) Imi pare rau pentru prim ministru ca a ajuns de nu-l mai asculta absolut nimeni. Ce sa-nteleaga cetatenii Romaniei, decat ca e un haos ? Noi asistam, ca si dvs., la o chestiune incredibila: un Cabinet in care primul-ministru afla ultimul de ce spune cate un ministru ! Si totusi, nu doreste sa ia masuri!"

Cezar Preda nu face insa decat sa reia, mai direct, critici formulate indirect de chiar Traian Basescu. La intalnirea de la Snagov cu alesii PD-L, presedintele afirma ca premierul este sabotat de unii ministrii. Deci nu-i domina, nu are autoritate in fata lor desi le este si sef de partid. In interviul de la TVR, Traian Basescu spunea ca Emil Boc ar fi incercat o discutie in coalitie privind masuri alternative la majorara TVA, dar fara succes. O discutie incearca un ONG sau un ziarist. Un sef de guvern decide, mai ales daca el este si presedintele celui mai important partid de guvernamant.

Este dezolant si faptul ca Emil Boc trebuie mereu sustinut de alte voci pentru ca mesajul sau sa fie auzit. In general ii sarea in ajutor Traian Basescu, mai nou il sustine, cam cu mainile in sold, Elena Udrea, de parca vocea premierului nu este suficient de puternica si de autoritara. Nu, nu este. Si acesta este unul dintre motivele masurilor impardonabil amante pana dincolo de ceasul al 12-lea, este motivul cacofoniei generalizate care domneste in comunicarea publica de la Palatul Victoria, din care fiecare vorbeste cum ii tuna, cand ii tuna si despre ce ii tuna.

Daca la primele declaratii pe teme de maxima importanta facute fara mandat de Sebastian Vadescu si Mihai Seitan pe la inceptul anului, cei doi ar fi fost evacuati din guvern, sunt convinsa ca fiecare dintre cei ramasi si-ar fi masurat de doua ori cuvintele inaiante de a le rosti. Dar nici macar acum, cand a comis o gafa monumentala in privinta cotei unice, Sebastian Vladescu nu a primit decat o mustrare.

Va imaginati cumva in guvernul Isarescu sau in guvernul Nastase asemenea aiureli? Sunt departe de a fi o admiratoare a fostului premier PSD (dimpotriva, pot spune), dar in materie de autoritate si stofa de lider ii este net superior lui Emil Boc. Din nefericire nu cred ca se pune problema unei treziri a lui Emil Boc. Ma tem ca aceasta este statura sa politica, pe care nu o poate depasi. Iar politicianul si demnitarul de forta care este Traian Basescu cu siguranta a simtit acest lucru de mult timp. Si, cu siguranta, stia deja acest lucru in momentul ultimei nominalizari a lui Emil Boc, in decembrie anul trecut.

Traian Basescu avea atunci la dispozitie cel putin doua solutii incomparabil mai bune: in primul rand Lucian Croitoru, dar si Liviu Negoita. A decis totusi sa-i mai dea o sansa nemeritata unui premier slab, in mod evident incapabil sa controleze guvernul, un premier care nu a luat nicio masura anticriza si nici macar nu incepuse analizele necesare pentru reforma aparatului de stat si a cheltuielilor publice. Ce l-a calificat pentru aceasta renominalizare, pe care am criticat-o si la vremea respectiva?

In mod paradoxal, tocmai slabiciunea lui Emil Boc, pe care presedintele credea, in mod fundamental gresit, ca o poate folosi in exclusivitate. Au folosit-o chiar mai bine baronii PD-L pentru a bloca reformele si a-si promova nestingheriti interesele clientelare.

Irevocabil compromis in fata opiniei publice, in plan extern, dar si in fata propriului partid, total lipsit de solutii si fara vlaga, Emil Boc compromite insasi guvernara PD-L si isi conduce partidul spre usa de iesire din marea poltica, pe urmele PNTCD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc guvern, #Boc guvern restructurare prefecti, #Boc criticat Basescu PDL , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mda ... Nici nu incepuse bine Premierul Boc cu guvernarea si astia au inceput sa-l toace ca e incompetent . Ce zice madam Ene acum seamana cu ce ziceau aia de la Antene si iRealitatea acum 1 an jumate .
Poza surianu
surianu
rank 5
Purtatorii de cuvant ai PDL, Ghilotina si Khachaturian, apara eroic imaginea terfelita de presa dusmanoasa a unui guvern mic-mic-mic si cam derizoriu