Imposibilitatea schimbarii lui Emil Boc (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Februarie 2011, ora 18:33
6143 citiri
Imposibilitatea schimbarii lui Emil Boc (Opinii)
Foto: echipadeimagine.ro

Nu trebuie sa ne mire prea mult ca politicienii actioneaza de cele mai multe ori ilogic. In consecinta, asta inseamna ca insasi gandirea lor nu respecta intotdeauna legile rationale ale gandirii, ci se bazeaza, in cel mai bun caz si in mod fericit, atunci cand nu sunt cu totul si cu totul irationale, pe instinct, speculatii si intuitii. Cel mai proaspat exemplu - schimbarea premierului Boc. Motivul oficial? Lipsa increderii populatiei. Si nu numai, probabil.

Cine a spus-o? Insusi presedintele Traian Basescu, la intalnirea cu parlamentarii pedelisti. Atat de explicit incat, intr-un fel, oricine altcineva ar fi fost in locul lui Emil Boc ar fi trebuit din acel moment sa aiba probleme si mai mari in privinta increderii. Altfel spus, abia dupa acea declaratie premierul ar fi trebuit sa se prabuseasca in sondaje. Nu si Emil Boc. Probabil nu ar mai avea unde mai mult de atat. Dar sa revenim.

In conditiile in care tocmai ce exista un consens aproape perfect al declaratiilor, atat din partea presedintiei cat si de la Guvern, in privinta iesirii din criza si depasirea momentului critic al recesiunii, cand din partea guvernantilor nu auzeam decat lucruri de bine - ca avem crestere economica si ca urmeaza sa ne stabilizam - deodata, fara ca nimic sa anunte momentul, a venit stirea ca Traian Basescu este in cautare disperata de un nou premier. Tehnocrat, daca se poate. Nu s-a putut, asa ca a inceput sa preseze partidul sa... nu-stiu-ce.

Desi aproape nimeni din partea Partidului Democrat Liberal nu mai vrea sa vorbeasca pe acest subiect, cei care isi permit sa mai scape cateva lamuriri mai rau se afunda in irational. Nici presedintele nu a lamurit mai bine problema la intalnirea sa cu membrii partidului. Pe scurt, argumentul sau a fost ca Boc trebuie schimbat, pentru ca din moment ce nimeni nu mai are incredere in el, cum ar putea el sa continue reformele statului, adica sa implementeze masurile pozitive, de crestere si relansare economica.

Aici se produce cea mai de neinteles ruptura in discursul celor care au imbratisat teoria schimbarii lui Boc. Daca Emil Boc a facut ce trebuia sa faca, si inca bine, fara greseli si cu un curaj de admirat, daca imaginea proasta si neincredere au fost cauzate de masurile dure de austeritate, pe care a fost nevoit sa le ia, si daca de acum ar urma implementarea masurilor de crestere economica, ce se presupun a conduce la iesirea din criza - in acest caz, de ce este totusi necesara schimbarea lui?

Daca masurile pe care viitorul premier ar trebui sa le adopte vizeaza doar modernizarea statului, daca ele au un caracter pozitiv si nu mai e nevoie de alte taieri de salarii, pensii si subventii, de ce nu ar fi perfect insusi Boc in acelasi rol de premier? Ba asa inca si-ar legitima perfect masurile de austeritate pe care a fost fortat de realitatile economice sa le ia.

Exista o contradictie majora aici. Daca Emil Boc a fost atat de bun pentru vremuri atat de proaste, inseamna ca el este cu atat mai bun pentru vremuri mai bune si mai linistite, cu atat mai mult cu cat el este autorul acestui succes fara precedent. Un nou premier nu ar fi de inteles, decat in cazul in care va fi adus pentru a implementa alte si alte masuri de austeritate, pentru a mai taia ceva salarii sau cresteri de taxe si impozite.

Iar explicatia celor mai multi politicieni din alianta guvernamentala, care deja s-au facut frati de cruce cu ideile presedintelui, si anume ca Emil Boc trebuie sa ramana la sefia partidului, pentru a-l pregati pentru alegerile din 2012, este pur si simplu absurda, nu doar falsa si contraproductiva. Caci, ce rezultate poti astepta la viitoarele alegeri, daca il trimiti pe omul cu cea mica incredere in randul romanilor sa refaca un partid de pe ultimele locuri din sondaje pana in 2012?

Toate aceste anomalii si semne ale irationalului ma determina sa presupun ca Emil Boc este pur si simplu intepenit in functie pana in 2012. Iar toti actorii din jurul lui, inclusiv presedintele, sunt incremeniti in proiectul Guvernului Boc V, oricat le-ar placea sau nu, i-ar avantaja sau nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte, #PDL guvern BocV , #guvern