Ziare.com

Opinii: Originalitatea demolatoare a premierului Boc

de Constantin Racaru
Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 14:16

   

Opinii: Originalitatea demolatoare a premierului Boc
Eu nu inteleg si pace cum vine treaba cu disponibilizarile naturale din sectorul bugetar, avansata recent de premierul Emil Boc.

Teoretic domnia sa a explicat conceptul: "pensionare, interventie prin acordul partilor sa inceteze contractul de munca, plecare in strainatate sau nu stiu ce alt element. Aceste disponibilizari naturale practic ne vor conduce la urmatoarea solutie legala: unul din sapte posturi se va ocupa. Deci, practic, se disponibilizeaza sapte posturi prin aceste mecanisme mentionate. Pleaca sapte se angajeaza o singura persoana".

Singurul lucru pe care-l sugereaza aceasta filosofie inepta, pe care nici macar contabila nu o putem numi, este ca restructurarea sectorului bugetar nu are nicio legatura cu competenta si performanta. Asadar, pentru cine tine dl. Boc usa larg deschisa?

Cu pensionarii e clar si nu cred ca e mare lucru de comentat, desi in cazul medicilor cu mare experienta, de exemplu, situatia este foarte delicata. Problema este cu cei care vor pleca de buna voie, la un alt job fie in Romania, fie in strainatate. Dar cei care pot opta pentru asa ceva sunt cei mai buni dintre angajati. Adica exact cei la care statul ar trebui sa tina cu dintii, ca orice angajator cu un dram de minte in cap. Clientela si incompetentii nu pleaca de buna voie, ca n-au nici unde si nici de ce.

Iar plecarea profesionistilor nu face decat sa creeze pagube mari. De exemplu, daca din institutiile de stat pleaca juristii buni si raman doar ,,loazele", institutiile respective fie vor pierde procesele pe banda rulanta, fie vor recurge la case de avocatura pe bani grei, ai contribuabililor, se-ntelege. Iar daca ne gandim la asistentele medicale si medicii disponibilizati natural, pretul nu mai e in bani, ci in vieti, adica incalculabil. De fapt, in absolut orice domeniu bugetar exodul competentei si mentinerea mediocritatii face ca statul sa fie un manager prost si mereu perdant.

Ce ne spune noua, de fapt, Emil Boc prin aceasta ,,disponibilizare naturala"? Ne spune ca nu are nicio viziune in privinta restructurarii sectorului de stat. Ca nu are nicio idee de unde sa taie, cat sa taie, pe ce criterii sa taie din aparatul bugetar mamut. Ca si disponibilizarile si angajarile se fac dupa cum da Dumenezeu. De fapt, pana acum am auzit cel putin 5 variante oficiale in privinta numarului de disponibilizari facute deja si preconizate pana la sfarsitul anului.

De taiat se taie in toata Europa, dar nu in mod natural, ci in mod rational. Adica fiecare sector este auditat. Auditorul independent arata unde sunt prea multi oamnei si trebuie facute taieri, unde sunt prea putini si trebuie adaugati. Dupa care se trece la treaba pe criterii precise de performanta, de eficienta si competenta. Rezultatul este un sector bugetar suplu, minimal, eficient si bine platit. Adica un corp de elita de care statul are nevoie si pe care se poate baza. Ati auzit de vreo astfel de auditare in Romania?

In astfel, de tari se duc medicii si asistentele de la noi. In state unde nici disponibilizarile, nici angajarile nu sunt fenomene naturale, ci fac parte dintr-un act guvernamental responsabil si profesionist. Acolo, daca e nevoie de 200 de asistente medicale sunt angajate 200, nu 29 pentru a fi respectat procentul arbitrar de o angajare la 7 disponibilizari. Dar acolo nicio asistenta nu este obligata sa stea 12 ore legata de scaun fara drept de a merge la toaleta, iar daca o face risca sa intre in puscarie.

Dar in acele tari nu exista un Guvern Boc care sa fi inventat conceptul revolutionar de disponibilizare naturala.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2851 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
62 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Disponibilizari "naturale"

Pleaca sapte si este angajat unul(pedelac)pe post de director,secretar de stat,presedinte de agentie etc.
La OTIMMC-Bucuresti am fost eu disponibilizt si s-a pastrat un post de director neocupat(la 9 salariati).
Guvernantii nu vor sa revina la indemnizatia de somaj fara diminuarea de 15% de la 1 ian 2011.Somerii sunt bataia de joc a Guvernantilor pt. ca ei nu au sindicat.Ar trebui sa existe o organizatie care sa apere drepturile somerilor;nu putem decat sa dam individual statul in judecata.

 

Ca politicienii bat cimpii, ne-am obisnuit

Dar ca nici jurnalistii nu inteleg ca Romanika nu-si mai poate permite sa mentina o armata de taietori de frunza, e deja prea mult. Iar restructurarea societatii trebuie sa inceapa cu constitutia care e temelia legislatiei. Daca refuzam aceasta idee , discutam degeaba.Sunt curios sa vad cit timp va trebui natiei sa inteleaga ca fara demolarea actrualui cotet legislativ si construirea unui edificiu normal, nu avem cum iesi din,,democratia originala"in care ne chinuim de peste 20 de ani. O zi buna!

 

sile, am impresia ca o anumita parte a prese este prelungirea opozitie!

Asadar aceasta presa apara pilele opozitiei care in acest moment sunt foarte vulnerabile la disponibilizari! Asta ar putea fi o explicatie de ce nu-si doreste o anumita parte a presei disponibilizarile......

Di

Multumesc de observatie

E corecta dar incompleta. Eu nu impart presa in ,,anumite parti" cu toate ce fenomenul e vizibil.Vreau numai sa atrag atentia ca fara o legislatie clara si coerenta pe care multi recunosc ca nu le avem inca , nu putem porni spre normalitate . Pentru ca orice decizie trebuie sa aiba temei legal( elementar draga Watson!) . O zi buna!

Lectia germana, ce ne spune ambasadorul Germaniei in Romania

"Nu in ultimul rand, excelenta sa domnul Andreas von Mettenheim a tinut sa precizeze ca Romania se vede mai bine din afara decat isi imagineaza multi dinauntru. Macar aceasta observatie ar trebui sa dea de gandit unui anumit gen de "vizionari vesnic pesimisti", care alimentati de un anumit gen de programe de televiziune, continua sa priveasca deznadajduiti doar jumatatea goala a paharului."

 

Dle Costică!

Dar e verde... ca brandul lui Nuti!
O singură disponibilizare naturală,ar salva tot acest
spectacol al ridicolului!A cui credeti că ar trebui să fie oare?
Hai,fie două ,pentru sigurantă!
Ca specialist in trombon,nu stiu dacă prinde ceva in străinătate.Ca cosas,gascar...iar nu cred că are sanse.
Celălalt,poate deveni spaima intalnirilor cu sefii de state,la diverse reuniuni!
E ,că problema disponibilizării naturale e simplă?
Aveam candva un prim ministru fără gat!Iată si unul fără cap!

 

Pentru I.E.Feher,

De acord că e nociv pesimismul indus de ziare si anume
posturi TV.Acest pesimism,nu trebuie să suplimenteze pe cel intalnit la multi concetăteni.Nu-mi plac aceea care abandonează"lupta",care consideră speranta de revenire,a fi pierdută!
Dar nu sunt de acord să-l citati pe von Mettenheim doar
cu o afirmatie făcută ,ca un compliment de..complezentă!
Acelasi ambasador,a subliniat la fel de jovial,surazător,
MAREA DIFERENŢĂ dintre neamt si roman:neamtul planifică,
romanul improvizează!
Asta face in van Boc si ai lui de doi ani!

 

Dl Costică!

Transmitei ,te rog lui invan Boc ,intelesul mai neoriginal al demersului lui:disponibilizarea naturală il
lipseste pe individ si de prima pensie;inlocuită fiind cu parastas si pomeni care costă!

 

Erată!

Cat costă trăsurica la transmite-i?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor