Cum a devenit Emil Boc de neinlocuit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 19 Mai 2011, ora 15:40
3657 citiri
Cum a devenit Emil Boc de neinlocuit (Opinii)

Adoptarea tacita in Camera Deputatilor a proiectului de lege care elimina din Legea educatiei invatarea geografiei si a istoriei in limba maghiara miroase urat de tot a lucratura politica abila menita sa blocheze orice schimbare la varful guvernului in acest moment.

Asadar, care sunt faptele? Numai ce s-au vazut maghiarii cu Legea invatamantului in caruta si se pregateau sa reinceapa presiunile pentru adoptarea mereu amanatului statut al minoritatilor, ca apare din senin acest proiect, al unui democrat liberal, Mircia Giurgiu, care trece tiptil tiptil de Camera Deputatilor, adica aceea in care Coalitia are o majoritate mai consistenta. Adicatalea nimeni n-a stiut de el, nimeni nu l-a observat, de la Roberta Anastase, la liderul gurpului UDMR. Mai sa fie!

Proiectul se va duce acum la Senat, unde Coalitia are o majortitate extrem de fragila. Un vot dat din greseala, cateva absente din randurile Coalitiei, o buna mobilizare a Opozitiei si sa vezi ca raman maghiarii fara prevederea pentru care au luptat la baioneta si care le justifica ramanerea in actuala guvernare extrem de impopulara.

Deja Marko Bela a anuntat ca intr-o astfel de ipoteza mentinerea Coalitiei de guvernare devine discutabila, iar Verestoy Attila a declarat, ranjind pe sub mustata, ca maghiarii vor gasi intelegere la PNL si PSD, daca vor fi abandonati de PD-L. Asadar, sub scaunul guvernarii a fost asezata o bomba care poate sa explodeze oricand.

A fost asezata, nu a aparut intamplator, caci sunt in toata povestea niste aspecte care nu se leaga deloc si altele care se leaga ca unse.

Nu cred nici taiata ca de proiectul lui Mircia Giurgiu nu stia nimeni din coalitie. Da, cred ca pe langa Robeta Anastase putea trece neobservat si Air Force One, dar nu si pe langa parlamentarii UDMR si aparatul lor de lucru. Oamenii acestia sunt extrem de atenti si de precisi, calitati care i-au si mentinut mereu in pozitii favorabile. Daca doar ei stiau si au tacut inseamna ca au vrut sa creeze criza. E posibil ca noul presedinte Kelemen Hunor, amenintat cu apartia unei noi formatiuni maghiare mai curate si mai "neguvernate", sa fi dorit crearea unei batalii din care sa iasa un erou al limbii maghiare.

Dar este foarte probabil ca si democrat liberalii sa fi stiut de proiect, caruia ii venea sorocul adoptarii tacite, sa vezi coincidenta, fix dupa conventia PD-L, adica fix atunci cand se zvonea ca ar fi urmat sa fie schimbat Emil Boc cu un premier tehnocrat, cosmarul baronetului si clientelei lui. Bomba aceasta care fasaie are acum efectul unui mic santaj: daca incercati ceva cu premierul tehnocrat, lasam legea cu limba maghiara sa treaca la Senat, unde sa nu uitam ca Vasile Blaga controleaza situatia foarte bine, se rupe Coalitia si intram intr-o criza politica din care nu se stie cum vom iesi. Poate cu o noua coalitie in care UDMR sa se alature USL, de ce nu? Poate cu o suspendare a presedintelui? Dar in orice caz cu costuri economice foarte mari si cu o noua problema de imagine externa.

Si iata cum dupa ce televiziunile de stiri au rontait subiectul o zi intreaga, cei doi salvatori Kelemen Hunor si Emil Boc si-au dat mana si au garantat ca la Senat proiectul buclucas va fi schimbat. Si iata cum si liderul UDMR este erou, si Emil Boc este indispensabil.

De ce ar fi intrat maghiarii in jocul acesta? Pentru ca practic, nu riscau, de fapt, mai nimic, caci sunt vitali pentru continuarea guvernarii, iar baronii lor isi doresc la fel de mult un premier tehnocrat precum fratii din PD-L. Intr-un fel, coalitia functioneaza perfect.

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: Ziare.com