De fiecare data cand aud cate un reprezentant al Puterii spunand ca Romania este pregatita pentru un nou val al crizei, fie ca e vorba despre Traian Basescu, Sebastian Lazaroiu (care pare mai premier decat Emil Boc) sau vreun simplu pedelist ce recita poezia invatata de pe rost de la partid, imi spun ca nu exista semn mai clar ca Romania este mai vulnerabila ca oricand in fata amenintarilor de natura economica.
Cu atat mai mult cu cat in Romania partidele se afla in permanenta in campanie electorala, iar de viitoarele alegeri ne desparte mai putin de un an.
Am auzit aceeasi poezie, din gura acelorasi oameni - Basescu, Boc, Udrea - si in 2009 cand criza duduia peste tot in lume, dar la noi profetii guvernarii vesteau iesirea din recesiune. A urmat plata nebuniei electorale - un fleac pentru ei, totul pentru omul simplu - taierile de pensii si salarii, cresterea TVA si concedierile din 2010.
Astazi aceasta eroare rezultata din minciunile anului 2008 si mai ales 2009 sunt prezentate ca un gest eroic de salvare a natiunii.
Pentru ca "spiritul de turma" al multimii care a huiduit-o pe Elena Udrea la gala lui Bute are tendinta sa uite mult prea repede trecutul apropiat - pe langa faptul ca nu intelege binefacerile si sacrificiile guvernantilor -, marile tradari ale interesului national trebuie reamintite de fiecare data cand aceleasi personaje au tendinta sa mistifice din nou realitatea.
Astfel, ce masuri a luat Guvernul Boc pentru ca acum sa-i putem crede ca suntem pregatiti pentru noul val al crizei economice, mult mai grav si mai nimicitor decat primul, altele decat taieri de salarii si cresteri de taxe?
Iar daca reducerile de salarii si pensii sunt privite ca fiind masuri de relansare a economiei si de pregatire pentru noua criza, atunci sa ne antrenam si mai bine si sa mai taiem o data, si mai adanc si de la mai multi. Pentru ca daca Executivul, de exemplu, ar "ajusta" cu inca 40% salariile bugetarilor si cu 30% pensiile, atunci s-ar putea ca Romania sa devina primul stat din lume care va evita criza pe motiv ca nu mai are ce sa loveasca, nu pentru aici ar exista o economie reala care sufera pentru ca principiile ei sunt gripate de disfunctii la global.
Pentru a intelege insa si mai bine cat de pregatiti suntem pentru noul val al crizei ce pare inevitabila sa privim spre principalele preocupari ale Guvernului. Prima grija ar fi, de exemplu, vanzarea ultimelor 10 procente din Petrom pentru, se spune, 600 de milioane de euro. Pentru ca Emil Boc are nevoie urgenta de bani acum, imprumutandu-se oricum in continuare in fiecare luna de pe piata libera, statul va incasa astazi doar 600 de milioane, pentru a-si plati din datoria publica, in loc sa astepte pentru a vinde maine sau poimaine, cand ar fi putut castiga triplu. Iar vanzarea actiunilor Petrom nu este singurul obiectiv al echipei lui Boc.
In urma cu doar cateva zile, presedintele Traian Basescu a discutat cu Emil Boc despre posibilitatea vanzarii unor pachete de actiuni si de la alte companii, precum Transgaz, Transelectrica, Romgaz sau privatizarea Oltchim. Asadar, taieri salariale, cresteri de taxe, imprumuturi externe si vanzarea unor companii de stat - exact pasii pe care este fortata si Grecia sa-i faca, un stat care este totusi cel putin declarat semi-oficial in stare de faliment. Noi, din aceeasi pozitie, ne intitulam gata sa ne luam la tranta, din nou, cu criza.
Desigur, totul este mult mai usor de inteles, daca nu vom uita nicio clipa ca aceste declaratii nu sunt decat sloganuri de campanie electorala, iar nota de plata pentru aceste extravagante si mistificari va veni, cu siguranta, imediat dupa alegerile din 2012. Pana atunci, am convingerea ca va curge numai lapte si miere din partea guvernantilor.