Cum se vede Emil Boc din Opozitie?

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 19:28
8636 citiri
Cum se vede Emil Boc din Opozitie?
Foto: Gov.ro

Guvernul condus de Emil Boc galopeaza catre investire, iar PNL si PSD s-au instalat deja in Opozitie.

Crin Antonescu are toate motivele sa fie foarte fericit cu desemnarea lui Emil Boc. Nici ca exista varianta mai buna pentru liderul PNL, care nu voia cu niciun chip sa intre la guvernare, dar era presat puternic din propriul partid sa faca pasul in Palatul Victoria.

Presiunea din teritoriu l-a obligat sa scoata lacatul din usa PNL si sa o intredeschida, atat cat sa se strecoare un premier independent. Dar Traian Basescu a trecut prin fata usii fara sa bage macar un bat prin deschizatura. Mai mult, a oferit exact varianta care ii da cele mai multe argumente lui Crin Antonescu sa-si justifice pozitia.

"Eu m-am straduit", le va putea spune el liberalilor, "am fost dispus sa discut, sa accept un premier independent, dar iata ca presedintele nu-l vrea decat pe Emil Boc. Cum sa fi acceptat un premier pe care tot noi l-am trantit ca incompetent acum o luna si ceva? De fapt, frati liberali, Traian Basescu nu ne-a vrut la guvernare, nu sunt eu de vina".

Acest discurs, deja creionat dupa anuntarea desemnarii lui Emil Boc, poate prinde o vreme. Atata vreme cat fierbinteala campaniei inca persista. Cand insa va veni peste liberali gerul opozitiei, de la primar ramas fara fonduri, la parlamentar dator clientelei politice, si-ar putea aduce aminte cum a negociat, de fapt, Crin Antonescu.

Nu incepi cu buna credinta o negociere conditionand pana si locul unde ea va fi purtata. Nu ii incluzi in delegatie doar pe cei mai fanatici dusmani ai lui Traian Basescu. Nu trambitezi esecul discutiilor chiar inainte ca ele sa inceapa si nu ii dai inainte cu discursul agresiv din campanie. Nu poti tu, candidat si presedinte de partid invins in ambele tururi de scrutin, sa pretinzi la tratatul de pace partea invingatorului, punand preconditii mai grele mai dure decat acesta.

E drept, presedintele a desemnat exact premierul care nu avea chiar nicio sansa sa aduca liberalii in guvern, dar, cu siguranta, dl. Antonescu ar fi gasit pretexte mai mult sau mai putin transparente pe baza carora sa refuze orice varianta ar fi primit, cu exceptia lui Mugur Isarescu, pe care o stia imposibila.

Una peste alta, oricum incercarea de intelegere cu Crin Antonescu era timp pierdut, dar solutia aleasa de Traian Basescu ii da o importanta gura de oxigen in fata propriului partid. Pe termen lung insa, decontul tot va veni, iar asocierea cu PSD, pe care desi o neaga acum, si pe care o va tot confirma in Opozitie, numai bine nu-i va face pentru viitorul sau politic de lider de dreapta.

In schimb, Mircea Geoana chiar avea nevoie de o solutie cat de cat acceptabila de care sa se agate intr-un eventual guvern de uniune nationala. Dupa pierderea alegerilor gatul sau este pe butuc. "Daca ramaneam la guvernare, Mircea Geoana candida, la fel ca Traian Basescu, cu activul si pasivul acesteia, castiga sau pierdea. Asa a si pierdut, am ramas si in afara guvernarii". Ioan Rus a sintetizat perfect sentimentul cel mai larg raspandit in PSD: am ramas si fara putere, si cu un invins penibil, si cu banii cheltuiti. O mare victorie, intr-adevar!

In aceste conditii, singura sansa a lui Mircea Geoana de a mai amana caderea ghilotinei era ca PSD sa se agate de un guvern de uniune nationala cu premier independent. Ar fi recuperat doar un osisor din ospatul pierdut, dar era mai mult decat nimic. Traian Basescu le-a si vanturat aceasta posibilitate pe sub nas, invocand chiar competenta lui Marian Sarbu la Ministerul Muncii. Pentru ca apoi sa-i trosneasca direct in moalele capului cu Emil Boc.

Spre deosebire de Crin Antonescu, Mircea Geoana n-ar face nazuri daca PSD ar primi o invitatie de la Emil Boc. N-o va primi insa, in mod cert. Cel mult ar putea fi invitat individual Marian Sarbu pentru ministerul de sacrificiu al Muncii (si in Franta Nicolas Sakozy a ales un ministru socialist al muncii), ceea ce s-ar putea lasa cu tensiuni si mai mari in partid si chiar cu o dezertare de mare calibru.

Iar un PSD ajuns in buza desertului (despre care cei mai pesimisti zic ca ar putea dura chiar 7 ani), fara mari resurse de apa si cu moralul la pamant, s-ar putea arata foarte putin indulgent cu liderul care i-a adus in aceasta situatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Opozitie Emil Boc, #Crin Antonescu vicepremier, #Mircea Geoana Opozitie, #nou Guvern Emil Boc , #guvern
Comentarii
Poza prob
prob
rank 5
Pana la validarea mandatului, orice subiect ajungea la Basescu. De acum inainte, de oriunde plecam, chiar si de la Boc, tot la Crin Antonescu ajungem