Cum va omori Guvernul pacientul roman (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 18:46
7371 citiri
Cum va omori Guvernul pacientul roman (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, a scapat fara sa vrea un adevar ucigator, imbracandu-l totusi sub forma unei butade. Concluzia referitoare la economia noastra e sinistra - operatia a reusit, dar pacientul e mort. Daca e sa privim fara iluzii toate semnele care se arata astazi in economia romaneasca, am putea banui ca in realitate nu suntem deloc departe de aceasta constatare.

La o privire mai atenta, Jeffrey Franks da dovada de un optimism exagerat, pentru ca reprezentantul FMI in Romania pune sub semnul incertitudinii ceea ce va avea sa vina - "Nu vrem sa ajungem in punctul in care am stabilizat situatia, dar pacientul, economia romaneasca, a murit. Vrem sa generam crestere economica". O afirmatie ce tine de dorinte, de sperante si de iluzii, nu de realitatile dure si implacabile ale prezentului de sub ochii nostri.

Adevarul e ca nici operatia nu a reusit si pacientul nu avea cum sa moara, pentru simplul motiv ca el e dat disparut de multa vreme. Oricum, sunt convins ca ai nostri guvernanti nici macar nu se gandesc la aceasta posibilitate, iar declaratia lui Franks prefera sa o inteleaga ca un banc. Altfel, doar perspectiva ei ar trebui sa-i arunce si mai mult in deruta si in haos.

In primul rand pentru ca singurele politici de stopare a crizei ale Guvernului au fost masurile propuse si impuse de catre Fondul Monetar International. Daca Fondul ajunge sa constate si apoi sa declare moartea pacientului - a economiei romaneasti, atunci noi nu mai avem timp nici macar sa ne spunem rugaciunea. Cei care ne conduc vor incerca sa se salveze doar pe ei insisi si pe apropiatii lor.

Afirmatia lui Jeffrey Franks este insa falsa si alarmista dintr-un cu totul alt motiv, pe care toti ne prefacem ca nu il vedem. Economia romaneasca nu are cum sa moara, cu atat mai putin nu are cum sa fie deja in moarte clinica, din moment ce ea nu prea exista. Detinem cu totii iluzia unei economii - asa cum este inteles acest concept in orice tara dezvoltata a lumii -, in realitate noi neavand nici macar o ramura a economiei ghidata dupa regulile si principiile lumii moderne.

Cele cateva companii care mai functioneaza in aceasta tara si au profit in mod real, bazat pe o productie ce poate fi predictibila, nu mai sunt de mult timp romanesti. Iar firmele internationale venite in ultimii ani, cu exceptia salariatilor autohtoni si a taxelor si impozitelor platite statului nostru, isi duc si ele cea mai mare parte a profitului acasa, in tarile de origine.

Drama noastra este ca supravietuirea acestui popor se bazeaza, in cea mai mare parte, pe economia subterana, pe productia agricola din mediul rural si carata la orase prin intermediul bunicilor si parintilor si pe celebra inventivitate a romanului, care se descurca el cumva, numai oficial si legal nu. Cu asa structura a economiei nu poti sa dai faliment in sensul clasic, nici colapsul nu te pazeste la colt, dar nici nu poti sa spui ca imparti aceeasi forma a economiei precum cea din statele occidentale.

Din aceasta pozitie poti doar sa te lauzi constant ca ai evitat falimentul, desi tu Guvern stii prea bine ca, in ciuda banilor imprumutati de la FMI, UE si banci, nu ai facut decat sa te salvezi de la incapacitatea de plata a sistemului bugetar. In care, cum, necum, nu poti totusi sa bagi cartofi in loc de salarii.

Dar astfel, tu, stat prost, nu ai facut decat sa tai pofta bancilor de a mai imprumuta populatia, pentru a stimula cu adevarat cresterea economica, preferand sa te imprumute pe tine, ca sa dai bani de salarii si pensii. Si alea tot mai taiate. In rest, Romania este exact asa cum a vazut si Franks - un mineralier ruginit al carui viitor este sa se reformeze si modernizeze, cel mult, intr-un fel de salupa, dar foarte mica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte, #Jeffrey Franks, #delegatia FMI Romania, #economia romaneasca , #guvern