Datele CSM privind magistratii care cumuleaza salariul cu pensia, incomplete

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 20:03
1522 citiri
Datele CSM privind magistratii care cumuleaza salariul cu pensia, incomplete

Datele prezentate de premierul Emil Boc cu privire la numarul de magistrati care cumuleaza indemnizatia cu pensia provin de la Casa de Pensii si ca CSM ar putea detine doar date privind magistratii pensionari care lucreaza in instante si parchete, nu si in alte institutii, potrivit Biroului de Presa al Guvernului.

"Regretam pozitia Consiliului Superior al Magistraturii care are in vedere, probabil, numai magistratii care cumuleaza pensia cu salariul primit pentru activitatea desfasurata in instante si parchete, nu si pe ceilalti magistrati pensionari, care desfasoara activitati in alte domenii bugetare bine platite", se arata in comunicatul remis joi seara de Guvern.

In comunicat se precizeaza ca, potrivit datelor furnizate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale, exista in prezent 2.963 de pensionari proveniti din magistratura, beneficiari de pensie de serviciu, din care 304 cumuleaza pensia cu salariul obtinut nu numai din activitati realizate in sistemul judiciar, la instante sau parchete, ci si la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Camera Deputatilor, Curtea Constitutionala, Ministerul Justitiei sau Posta Romana.

Potrivit unui comunicat remis joi, CSM "constata cu ingrijorare ca justitia este folosita de puterea executiva ca scuza si justificare pentru propriile actiuni.

Motivarea adoptarii actului normativ ce interzice cumularea pensiei cu salariul de la buget, prin numarul mare de magistrati aflati in aceasta situatie, nu are sustinere reala. Astfel cum CSM a anuntat anterior, numarul magistratilor care cumuleaza pensia cu salariul este de 29 si nu de peste 304 de judecatori si procurori, cum a afirmat domnul prim ministru".

Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca afirmatiile premierului, transmise prin intermediul mass-media, sunt "daunatoare sistemului judiciar".

"CSM isi exprima convingerea ca Primul Ministru al Romaniei s-a aflat intr-o regretabila eroare atunci cand a facut afirmatii nereale si ii solicita sa revina asupra sustinerilor sale si sa le puna in acord cu realitatea", se precizeaza in comunicatul CSM.

Seful Executivului a declarat, joi, ca exista 2.963 de pensionari din magistratura, dintre care 304 cumuleaza in prezent pensia cu salariul. Boc a mai spus ca pensia medie din magistratura - cea acordata in baza legii speciale - este de 4.698 de lei insa, daca magistratii ar fi primit pensii in baza cotizatiilor, aceastea ar fi avut o valoare medie de 1.306 lei.

Curtea Constitutionala a declarat, joi, neconstitutionala, ordonanta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, dupa ce a fost sesizata de Avocatul Poporului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#guvern csm cumul, #cumul pensie salariu, #Emil Boc CSM , #guvern