De ce Boc? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 21:00
3806 citiri
De ce Boc? (Opinii)
Foto: gov.ro

Exista la Emil Boc o zbatere interioara profunda. Plec de la cele mai bune premise. Imi imaginez ca este un om care vrea binele, un ardelean de bun simt si o persoana care nu ar jigni pe cineva in mod gratuit niciodata. Presupun, si am aproape convingerea, ca este si unul dintre putinii nostri politicieni cinstiti, daca prin acest cuvant intelegem ca, personal, nu a bagat niciun leu in buzunar din bani publici sau din alte surse mai putin ortodoxe.

De unde ar veni conflictul interior, in acest caz? Ei bine, nefericirea lui Emil Boc este ca si-a combinat aceste calitati, rare pe aceste meleaguri, cu alte virtuti mai putin fericite, precum: loialitatea, spiritul de sacrificiu, capacitatea de a fi umil in fata sefului si arta de a fi dur cu supusii, puterea de a te imagina un erou salvator, usurinta de a plasmui dusmani imaginari si forta de a purta razboaie de maidan in stil golanesc... Si multe altele.

Cateva dintre aceste trasaturi, combinate cu alte calitati reale, il pot nenorociri pe un om mai slab de inger. Nu este si cazul lui Emil Boc. El isi duce crucea fara sa se impiedice mai departe, nu se abate de la drumul lui, chiar daca nu il intelege sau nu il mai stie nici el, si insista sa vorbeasca si sa editeze fraze goale de continut si contradictorii pe orice subiect impus.

De departe cel mai bun exemplu pentru aceasta observatie este tema regionalizarii Romaniei. Fara sa stie, fara sa inteleaga si fara sa se fi consultat prea mult cu membrii partidului, Emil Boc a dat cateva mostre de aiureala si derapaj profesional, sustinand idei contradictorii, dezmintind si apoi iarasi afirmand lucruri pe care le invata in mers.

Nu putem lua bani din fondurile UE daca nu regionalizam Romania. Vine mailul de la UE si il contrazice. Neaga ca ar fi spus asa ceva. Descentralizam si debirocratizam, dar de fapt centralizam si umplem si mai mult aparatul bugetar, daca e adevarat ca oamenii nu vor merge mai mult decat. In prezent, pentru a-si rezolva treburile. Cu cat sunt institutiile statului mai aproape de fiecare cetatean in parte, cu atat se umple si mai mult sistemul de stat. Dar sa lasam capitolul minciuni, aiureli si manipulari in seama celor carora li se adreseaza.

Daca am insista asupra acestui capitol, cineva ar putea sa inteleaga ca il criticam pe premier, iar aceasta este ultima tinta a celor spuse aici. In acelasi timp, Emil Boc, pe langa implicita sa buna crestere, dezvolta, din dorinta de a-si apara partidul, ideile si politica, cele mai ciudate comportamente, tipice celor mai mari demagogi si ipocriti din istorie. Repetitia unor minciuni, cu gandul ca repetitia infinita a unui neadevar il transforma intr-un final in adevar, jignirea constanta a adversarilor si reinventarea istoriei si a realitatii.

Aici, poate cea penala mostra este referirea permanenta pe care o face la Uniunea Social Liberala cu apelativul "socialista". Nu o data, nici in majoritatea cazurilor, nu intr-o tenta ironica, nu pentru a sublinia vreun atac, ci de fiecare data, fara exceptie, ca si cum mintea lui nu ar putea tine minte doua cuvinte. Ieri socialista, astazi socialista, maine tot socialista. Ok. A inteles poporul, au inteles si analistii care trebuia, i-au preluat mesajele, inclusiv pe cel cu "pumnul baronilor" in masa socialista, dar oare cand are de gand sa se opreasca?

Sa spui incontinuu socialist in loc de social inseamna ca nu ai tinere de minte deloc, ori esti mai raa intentionat, desi cercesti in permenenta dialog social, solidaritate si unire in jurul unei mari idei. Daca aceasta repetitie bolnava nu se incadreaza chiar si la capitolul penal, intrucat nu e putin lucru ca un demnitar al statului sa se joace permanent cu ideile si cuvintele unor din tara asta, atunci e clar cea mai proasta strategie adoptata, mai ales cand tu in soondaje nu ai mai mult de 8-9%.

Daca Boc nu poate pronunta social, ci editeaza prost mereu doar socialist, atunci ar putea el sa acuze pe cine i-ar spune mereu doar "piticul trist", de exemplu? Sau ar putea premierul sa mai arunce cu noroi in televiziunile care repeta de dimineata pana seara aceeasi poezie la adresa sa, fix dupa aceeasi reteta? Daca toti romanii, sa ne imaginam, i-ar spune lui Emil Boc - "piticul dracului" asta ar insemna ca el chiar este un om dat dracului? Evident ca nu. Nimeni nu o sa imi poata lua convingerea personala ca el este unul dintre cei mai de treaba si buni politicieni ai Romaniei.

Reacția regimului Orban la scorul UDMR de la parlamentare: „Fantastic! Nu se vor putea lua decizii privind maghiarii fără participarea acestora”
Reacția regimului Orban la scorul UDMR de la parlamentare: „Fantastic! Nu se vor putea lua decizii privind maghiarii fără participarea acestora”
Maghiarii din Transilvania și din Ținutul Secuiesc au demonstrat că doresc o reprezentare puternică a intereselor maghiare la București, a scris, luni dimineața, 2 decembrie, Péter...
UDMR decide ce candidat va susține în turul doi. ”Totul este concentrat pe alegerile pentru prezidențiale”
UDMR decide ce candidat va susține în turul doi. ”Totul este concentrat pe alegerile pentru prezidențiale”
UDMR și-a crescut numărul de mandate după parlamentarele de duminică, iar președintele Kelemen Hunor a numit rezultatul alegerilor un succes pentru maghiarii ardeleni. Președintele UDMR a...
#Emil Boc prim ministru, #Guvernul Romaniei, #reorganizarea teritorial administrativa, #UDMR , #guvern
  1. Parlamentul European va audia reprezentanţi ai TikTok despre modul cum aplică normele UE, în contextul alegerilor din Europa
  2. Probleme la renumărarea voturilor din turul I în Dolj la alegerile prezidențiale: Ce s-a găsit la desigilarea sacilor
  3. Rezultatele alegerilor parlamentare 2024, după centralizarea tuturor proceselor verbale. Câte voturi au strâns "celelalte" PSD-uri. Ce partide au trecut pragul
  4. Fritz, despre întârzierea renumărării voturilor: "Nu mai putem să aşteptăm până când ajunge şi ultimul sac din Kuala Lumpur"
  5. Criza politică din Franța: Guvernul la muchie de a fi demis de extremiștii lui Marine Le Pen. Cum a salvat Michel Barnier executivul de la moțiune de cenzură
  6. Reacția regimului Orban la scorul UDMR de la parlamentare: „Fantastic! Nu se vor putea lua decizii privind maghiarii fără participarea acestora”
  7. Sondaj pentru turul doi, Georgescu - Lasconi. Cum se regrupează partidele în jurul celor doi candidați. Rezultate surprinzătoare
  8. USR a început discuțiile privind viitoarea guvernare, recunoaște Dominic Fritz. "Nu stăm ca nişte adolescenţi să ne sune ceilalţi "
  9. "Vot împotriva sistemului creat de Iohannis". Un fost ministru îl acuză pe Klaus Iohannis de avântul partidelor extremiste
  10. Participarea Dianei Șoșoacă la comemorarea lui Zelea Codreanu nu rămâne fără urmări. Parchetul general se va autosesiza SURSE