Emil Boc: Eu cred ca nu va cadea Guvernul. Punct

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 23:30
3587 citiri
Emil Boc: Eu cred ca nu va cadea Guvernul. Punct

"Eu cred ca nu va cadea Guvernul. Punct" - aceasta a fost replica premierului Emil Boc luni seara, cu numai cateva ore inainte de votarea in Parlament a motiunii care ar putea rasturna guvernul pe care il conduce.

Pe ce se bazeaza liderul PD-L? " Am incredere in constiinta parlamentarilor, in responsabilitatea parlamentarilor, pentru ca nu mai sunt listacii de ieri, ci trebuie sa dea socoteala in fata alegatorilor lor", a spus Emil Boc intr-o emisiune la Realiatatea Tv.

"Nu-mi este frica de nicio motiune, atat timp cat am constiinta ca fac ceea ce trebuie sa fac", a mai spus Boc. In opinia prim ministrului, miza rasturnarii guvernului este proiectul de modificare a Legii pensiilor pe care Guvernul Boc intentioneaza sa isi asume raspunderea si prin care inclusiv parlamentarii ar ramane fara pensiile de lux pe care le incaseaza acum.

"Un vot pentru motiunea de cenzura de maine (marti, ziua in care se voteaza motiunea de cenzura - n.n.) inseamna un vot pentru pensiile parlamentarilor", a mai spus Emil Boc, explicand ca prin aplicarea noilor prevederi privind pensiile de lux se vor economisii intre intre 500 si 800 milioane de euro anual.

Si nu ar trebui ignorat de catre parlamentari, la votarea motiunii, ca sondajele arata ca 81% dintre romani vor ca pensiile sa fie calculate in functie de valoarea contributiei si este vointa roamnilor ca aceasata lege sa treaca, a mai spus Boc.

Potrivit prim ministrului, prin aplicarea noilor prevederi, circa 250.000 persoane cu pensii speciale ar ramane cu sume mult mai mici de incasat lunar, dintre acestea, 500 fiind parlamentari si functionari parlamentari. Emil Boc a sustinut si ca prevederile care duc la reducerea pensiilor de lux nu vor putea fi contestate in instanta deoarece se bazeaza pe principiul egalitatii si al castigului proportional cu contributia.

"Este un act de curaj politic, cu riscuri si costuri majore pentru noi, insa, daca o sa cada marti Guvernul, am constiinta ca am deschis un drum in aceasta privinta", a mai spus Emil Boc.

Premierul a mai avertizat ca o criza politica prelungita pune in pericol urmatoarea transa de bani, din decembrie, de la FMI si UE. Liderul PDL a afirmat ca mizeaza pe responsabilitatea parlamentarilor la votul de marti, sustinand ca o cadere a Guvernului va declansa o adevarata criza si va limita posibilitatile de plata a pensiilor.

Variante post - motiune

Emil Boc nu a vrut sa ia in calcul la modul serios varianta in care marti va cadea guvernul pe care il conduce. La intrebarea daca ar accepta o noua nominalizare a sefului statului pentru functia de prim ministru, Boc a spus mai intai ca mizeaza pe "responsabilitatea parlamentarilor si constiinta acestora", dupa care a ridicat tonul la moderatori: "nu o sa va dau satisfactia sa spuneti ca Boc se asteapta ca sa cada Guvernul si sa fie nominalizat din nou de seful statului".

In cealalta varianta, in care Guvernul va supravietui motiunii de cenzura, Executivul interimar condus de Emil Boc are la dispozitie 45 de zile de la 1 octombrie, timp in care isi va asuma raspunderea pe Legea pensiilor, va pregati bugetul pe 2010 care va fi construit pe TVA de 19% si cota unica de 16% si il va prezenta in Parlament.

Dupa care, pana le epuizarea celor 45 de zile, se va merge in Parlament cu propunerea unui nou guvern: "Prima mea optiune este PD-L, dar daca din discutii va rezulta o varianta mai buna, o voi lua in considerae", a conchis Emil Boc. (S.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Emil Boc motiune cenzura, #Boc asumare raspundere pensii , #guvern