Emil Boc: Nu sunt omul care sa se fi agatat vreodata de putere

Joi, 26 Mai 2011, ora 22:21
2517 citiri
Emil Boc: Nu sunt omul care sa se fi agatat vreodata de putere

Primul ministru Emil Boc a negat orice zvon privind demisia sa, precizand ca nu isi face griji ca i s-ar putea cere sa renunte la sefia Guvernului.

Mai mult, el a afirmat ca nu s-a agatat niciodata de putere si ca "este mult mai usor sa comentezi masurile luate de guvern decat sa te afli pe teren".

"N-am fost omul care sa se fi agatat vreodata de putere. Am trecut prin 11 motiuni de cenzura. Cand am acceptat aceasta functie mi-am asumat faptul ca vor fi lucruri grele, dificile, decizii dureroase, inclusiv din punct de vedere politic. Romania are Guvern, are un prim-ministru si o coalitie stabila. Acesta este cel mai important mesaj. Aceasta tara este guvernata si stabila", a declarat Emil Boc, joi seara, la Realitatea TV.

Totodata, Emil Boc a infirmat zvonurile potrivit carora a mers cu cinci ministri la Cotroceni, precizand ca informatia din presa a fost falsa.

"M-am intalnit cu presedintele in ultima perioada, dar nu mai mult decat de fiecare data. Nu m-am dus impreuna cu cinci ministri la Cotroceni. Informatia din presa a fost falsa", a precizat Boc.

Emil Boc a comentat si declaratiile secretarului general al PDL Ioan Oltean privind schimbarea primului ministru, sustinand ca spera ca dupa Conventie democrat-liberalii sa fi invatat sa aiba "declaratii responsabile".

"Eu am crezut ca dupa congresul acesta pe care l-am avut in partid colegii mei au invatat ce inseamna sa aiba o declaratie responsabila si sa fie in consecinta responsabili de cuvintele pe care le afirma", a spus Boc.

Secretarul general al PDL Ioan Oltean a afirmat miercuri ca, in urmatoarea perioada, se va pune problema trecerii prin Parlament a unui nou guvern cu un alt premier, moment la care actuala coalitie se va mobiliza si va dovedi ca functioneaza.

Pierderea salariala in sectorul bugetar va fi recuperata integral in 2012, dar in doua transe

Premierul Emil Boc a mai afirmat ca pierderea salariala in sectorul bugetar decisa anul trecut va fi recuperata integral in 2012, dar probabil in doua transe.

"Pentru grupele 1 si 2 de munca toti cei care au obtinut grupele 1 si 2 pana in aprilie 2001 primesc la zi drepturile benefice aferente acestor grupe. Primesc banii pe card sau ii aduce postasul acasa. In privinta celorlate, anul viitor pensiile vor fi majorate cu rata inflatiei 100% plus 50% din cresterea valorii salariului mediu brut pe economie.

In privinta salariilor, in 2012 vom recupera in integralitate pierderile salariale din 2010. Probabil ca va fi vorba de doua transe. (...) E posibil ca o transa sa fie acordata de la inceputul anului. As fi dorit sa fie intr-o singura transa. Aceste mecanisme economice nu au legatura cu calendarul alegerilor", a mai spus premierul.

Boc: Daca a incalcat legea, Mironescu sa raspunda

Premierul Emil Boc a vorbit la Realitatea Tv si despre cazul lui Laurentiu Mironescu, mentionand ca "daca este vinovat, raspunde penal pentru faptele sale".

"Mironescu raspunde penal pentru faptele sale daca este vinovat. (...) Prin faptul ca un om important al ministerului face subiectul unei anchete este un semn al functionarii statului de drept. Nu il cunosc personal pe Mironescu. A fost deputat cand eram eu primar. E un om care vine cu o experienta administrativa. Daca era un protejat al regimului, nu facea obiectul unei anchete penale. Daca a incalcat legea, Mironescu sa raspunda", a spus premierul.

Acesta a discutat si despre Mircea Banias, senatorul PDL acuzat de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare, in dosarul coruptiei din vama Constanta.

"Banias raspunde in fata legii ca orice cetatean. Nu stiu daca este vinovat sau nu. Nu a fost trimis in judecata. Cazul senatorului Banias ar trebui discutat in partid. Nu ii iau apararea lui Banias. Decizia va fi luata in interiorul PDL", a adaugat politicinul.

Un alt subiect de discutie l-a reprezentat seful ANAF, Sorin Blejnar, in privinta caruia premierul spune ca isi face datoria, dar ca a trimis un control la institutie, fara raspuns pana acum.

"Blejanr este seful ANAF-ului, isi face datoria. (...) Am trimis un control la ANAF. In acest moment, de la Corpul de Control nu am un raspuns. Nu am primit raportul. O sa il vad pana la inceputul lunii urmatoare. Din cate stiu eu nu exista un dosar la DNA pe numele lui Sorin Blejnar", a spus Boc, plangandu-se ca nu este multumit de performanta ANAF in privinta combaterii evaziunii fiscale.

De asemenea, premierul a avertizat ca vor avea loc cateva schimbari serioase la nivelul conducerilor judetene in luna iunie.

"Astazi (n.red. joi) am avut o discutie foarte dura cu reprezentantii ANAF-ului pe baza evaziunii fiscale. In luna iunie ultimele cinci judetede cu gradul de colectare cel mai mic vor avea conducerea de la finante schimbata. Cu evaziunea fiscala nu ne jucam in aceasta tara", a adaugat prim-ministrul.

Premierul a vorbit putin si despre Conventia Nationala a PDL, despre care a spus ca a lasat o impresie pozitiva. "Competitia a fost una reala, a fost serioasa si corecta, fara blaturi. Sunt nume noi in partid care vor aduce plus valoare", a spus Boc.

O nominalizare la Ministerul Muncii, inainte de mijlocul lunii iunie

Intrebat cat mai dureaza pana cand PDL va face o numire la Ministerul Muncii, Boc a afirmat ca termenul este de 45 de zile pentru interimat, iar numirea va fi facuta in acest cadru. "Inainte de jumatatea lui iunie", a precizat Boc.

Potrivit premierului, nu exista probleme in gestionarea Ministerului. "Deocamdata lucrurile sunt in ordine la Ministerul Muncii", a spus Boc.

In ceea ce priveste persoanele vehiculate in presa pentru portofoliul Muncii, Boc a nu a dorit sa faca prea multe comentarii, notand insa ca aceasta este o persoana competenta.

Boc: In acordul cu FMI posibilitatea reducerii CAS-ului exista, dar se face cand suntem pregatiti

Premierul Boc marturiseste ca vrea sa scada CAS-ul, dar ca se asteapta momentul potrivit.

"In protocolul de coalitie pe care l-am semnat in martie avem printre obiectivele de atins pana la sfarsitul mandatului reducerea contributiilor CAS. Si eu vreau sa reducem contributiile, dar sa avem sustenabilitatea asigurata. Vom vedea daca reducem CAS-ului, dar vreau sa fim prudenti. (...) In acordul cu FMI posibilitatea reducerii CAS-ului exista, dar se face cand suntem pregatiti", a mai spus Boc.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...