Opinii: Emil Boc, un martir al prostiei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 18:57
8149 citiri
Opinii: Emil Boc, un martir al prostiei
Foto: mondonews.ro

E greu sa te pui in locul lui Boc. Trebuie ca acest om sa aiba un simt al datoriei si o capacitate de a suporta umilinta supraomeneasca. Putini oameni politici au mai fost mai huliti, batjocoriti sau ironizati precum Emil Boc.

Presa, adversarii politici, analisti sau chiar colegi de partid - toti i-au pus cruce, l-au condamnat si l-au criticat atat de dur, incat penibil ar fi fost un sentiment inaltator pentru Emil Boc.

Increderea pe care Boc o mai transmite romanilor a atins un minim istoric. In timp ce se zbate sa nu dispara din sondajele de opinie, cand nimeni nu mai are practic incredere in masurile sale politice, premierul sustine ca acesta este singurul drum corect. Chiar daca a vrut din cand in cand isi ia campii, presedintele a avut grija sa nu il lase sa faca niciun pas gresit.

Traian Basescu este cel care a avut si are nevoie vitala de Emil Boc, pentru asigurarea supravietuirii sale politice. Asa a ajuns Boc sa creada despre sine ca indeplineste un rol istoric, ca intruchipeaza eroul salvator si ca isi sacrifica viata ca un martir in numele crizei. Daca asa ar sta lucrurile, tot ar fi bine, ar fi vorba doar de prostie la mijloc. In ciuda oricaror rezultate pozitive, de pe urma unicii sale politici de "taietor", Emil Boc a reusit sa isi exprime doar neputinta. Sau prostia. Ori o combinatie ciudata a ambelor. Asta pentru a nu-l suspecta si de coruptie organizata la cel mai inalt nivel.

Nefericirea noastra este ca premierul nu are niciun fel de viziune. Nici politica, nici economica si nici macar una minimala de filosofie elementara a vietii. Speriat ca Opozitia ar putea bloca Legea salarizarii unitare, Boc sustine ca revenirea salariilor la forma dinainte de taierile cu 25% si neacordarea urmatoarei transe de imprumut de catre FMI ar arunca tara in faliment.

Insa asta nu inseamna, in fapt, altceva decat ca Romania este deja in faliment. Pentru ca, daca ai nevoie de banii de la FMI pentru a plati pensiile si salariile, inseamna ca esti deja in incapacitate de plata, chiar si cu veniturile bugetarilor reduse, asa cum sunt in prezent. Apoi, la cat de prost construita si pervers dezvoltata este aceasta tara, un faliment total care sa o insanatoseasca apoi ar fi mai degraba de dorit decat de evitat. Emil Boc nu are capacitatea de a intui si dezvolta idei de viitor. Pentru el totul se reduce la salariile din ianuarie. Dupa, nu mai e treaba lui. Dezvoltarea e pentru altii.

Este putin probabil ca Boc sa inteleaga ca unica sa politica (taierile) si imprumuturile (pe care l-a contractat) se vor rostogoli doar intr-un sens. Ca ele creeaza anumite realitati si vor conduce in final catre o imensa povara pentru dezvoltarea din viitor. Pana la urma, ce mare drama daca se vor mai insela inca o data? Presedintele ne va spune, din nou, ca "asta e viata, ne mai inselam si noi".

In cazul lui Emil Boc este valabila expresia ca ce incepe prost sfarseste si mai prost, iar ce incepe cu o minciuna se va incheia cu un ghem de minciuni. Cel mai neconstitutional dintre premierii Romaniei a ajuns astazi sa sustina ca doar el este in posesia unicei solutii salvatoare. Atunci, fie. Poti sa te sa sacrifici pentru o asemenea credinta. Nu iti da nimeni dreptul insa sa tragi dupa tine un popor intreg. Pentru ca din martir devii calau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte, #PSD PNL PDL, #Parlament Romania , #guvern