Emil Boc: Vor fi si reduceri de personal, si salarii inghetate (Video)

Duminica, 29 Martie 2009, ora 20:00
2320 citiri
Emil Boc: Vor fi si reduceri de personal, si salarii inghetate (Video)

Disponibilizari la nivelul ministerelor si a agentiilor guvernamentale, reducerea in continuare a veniturilor bugetarilor de lux, dar si o diminuare a cheltuielilor de capital - autoturisme, echipamente si mobilier de birou etc - acestea sunt numai cateva dintre modalitatile in care Guvernul va reduce cheltuielile publice.

"Am stabilit in negocierile cu FMI ca vom reduce cheltuielile", a declarat primul ministru Emil Boc duminica, in cadrul unei emisiuni la Realitatea Tv. Premierul a sustinut ca "razboiul direct cu salariile bugetarilor de lux" va continua si se va cobori cu aceasta analiza la nivelul esaloanelor inferioare ale agentiilor guvernamentale si ministerelor.

"Acum coboram cu aceasta analiza si unde gasim ca aceste sume sunt disproportionate, le vom opera in continuare", a mai spus Boc.

In ce priveste reducerea cheltuielilor la nivelul functionarilor publici, premierul Boc a spus ca va fi adopata un mix de masuri- se vor face unele disponibilizari de persoane din ministere si agentii guvernamentale si, in acelasi timp, va avea loc si o inghetare a salariilor de lux si chiar reducerea acestora.

"Vom analiza ce salarii vom ingheta. Sigur in cazul demnitarilor si al persoanele asimilate parlamentarilor, cresterea va fi zero si este vorba de circa 7.000 de persoane. De asemenea, in cazul functionarilor cu salarii mari se vor acorda sporuri reduse", a mai spus Emil Boc.

In schimb, a dat asigurari premierul, "Vom incerca chiar si in aceasta situatie dificila sa crestem salariile si pensiile celor cu venituri mici. Si asta deoarece prin acordul cu FMI urmarim atat sa pastram locurile de munca ale romanilor, cat si sa platim salariile si pensiile in aceasta tara."

In plus, Emil Boc a dat asigurari ca, pana in decembrie 2009, va fi adoptata legea unica de salarizare a bugetarilor.

Cine taie la parlamentari?

Emil Boc nu a avut o solutie si in cazul cheltuielilor salariale angajate de parlamentari.

Guvernul va incerca sa elimine pensiile speciale pe care le incaseaza parlamentarii, insa nu are cum sa intervina in acordarea primelor de milioane de euro pe care si le acorda alesii. "Este treaba celor doi presedinti ai Camerelor sa restrictioneze acordarea acestor prime", a spus primul ministru.

Pensiile mari, in pericol?

Emil Boc nu a ocolit nici subiectul pensionarilor, amintind ca, pana in acest moment, au fost adoptate trei masuri, in incercarea de a-i proteja pe acestia: introducerea pensiei sociale minime (300 de lei de la 1 aprilie si 350 lei de la 1 octombrie; majorarea pensiilor mici cu 3% de la 1 aprilie si cu 2% de la 1 octombrie, si compensarea in proportie de 90% a medicamentelor pentru cei cu o pensie mai mica de 600 lei.

"Trebuie insa sa corectam sistemul, care este incorect", a avertizat insa Boc, anuntand ca "se va umbla la pensiile de lux".

In ce priveste cumulul pensie - salariu de la stat, primul ministru a explicat cum va functiona sistemul: "toti romanii care astazi sunt in campul muncii si au calitatea de pensionar vor putea sa cumuleze pensia cu salariul, daca pensia pe care o au astazi este mai mica decta salariul mediu pe economie. Ceilalti nu le vor putea cumula, dar vor putea sa lucreze in sfera privata. In acest fel se face o economie de multe milioane de euro".

(S.S.)

Citeste si:
Ludovic Orban: „Vă dați seama cât de lipsit de experiență e Florin Cîțu. E prima oară în istorie când sunt două moțiuni împotriva guvernului”
Ludovic Orban: „Vă dați seama cât de lipsit de experiență e Florin Cîțu. E prima oară în istorie când sunt două moțiuni împotriva guvernului”
Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a declarat marți, 28 septembrie, că Florin Cîțu are șanse minime de a rămâne premier și a subliniat că este prima oară în istoria...
Cîțu, despre cele două moțiuni de cenzură: „În Parlament astăzi este un festival al celor care vor să arunce țara în aer”
Cîțu, despre cele două moțiuni de cenzură: „În Parlament astăzi este un festival al celor care vor să arunce țara în aer”
Premierul Florin Cîțu a comentat marți, 28 septembrie, vizavi de cele două moțiuni de cenzură, USR PLUS și AUR, respectiv PSD, împotriva guvernului. Acesta a acuzat că în prezent în...
Sursa: Ziare.com