Foametea, noua teroare a romanilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 10 Martie 2011, ora 16:16
3648 citiri
Foametea, noua teroare a romanilor (Opinii)

Scumpirile in cascada ale combustibililor din ultimele zile, ale unor produse agricole si cresterea preturilor la diverse alte produse codependente au dat nastere unui perspective mult mai infricosatoare decat cea a crizei financiare. Explozia preturilor produselor alimentare poate deveni din acest moment o chestiune de timp.

"Probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara", avertiza presedintele in urma cu doua zile. De aceasta politicienii nu vor sa se mai fie luati prin surprindere asa cum au patit cu criza financiara, iar acum sufla si in cartofi. Produs al carui pret a sarit, de altfel, cu totul in aer in ultimele saptamani. "Nu trebuie sa neglijam, asa cum am neglijat toti, oameni politici, bancheri, afaceristi, avertismentele cu privire la criza financiara. Astazi specialistii ne avertizeaza", a mai spus Traian Basescu, intr-o incercare de responsabilizare a celor care ar trebui sa auda si sa inteleaga.

Desigur, specialistii, presa si jurnalistii, dar mai ales exemplele vii din Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie avertizasera si in 2008 de criza financiara care zguduia marile imperii economice ale Vestului. Ce au inteles politicienii nostri atunci din asta? Mai nimic. Liberalii declarau ca economia duduie, pesedistii si democratii din Opozitie votau cu toate mainile majorarea pensiilor si salariilor profesorilor, iar presedintele Traian Basescu semna Legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, infierandu-l in acelasi timp cu manie socialista pe Tariceanu, pentru ca se opune unui trai mai bun in sistemul de educatie.

Insa campania electorala din 2008 nu poate explica derapajele declaratiilor unui Traian Basescu sau Calin Popescu Tariceanu, oameni care raspundeau de soarta acestei tari, in timp ce marile puteri economice ale lumii se prabuseau. Atunci presa si economistii care atrageau atentia erau considerati dusmani ai tarii, iar Traian Basescu credea ca suntem prea puternici pentru ca criza sa ne atinga.

Dupa lectia invatata in 2008-2009, ani electorali plini de minciuni oficiale si pacaleli in scopuri populiste, prezentul ne sperie. Acum "specialistii" au devenit de incredere. O lectie pe care, se pare, presedintele este gata sa si-o asume. Ceea ce este, trebuie sa recunoastem, un urias pas inainte.

Un prim pas. Caci ce vedem ca face Executivul, cel care ar trebui sa reactioneze, intr-un fel sau altul, in fata unei asmenea provocari? Mai nimic, ar fi un raspuns mult prea intelegator, o minciuna practic. Emil Boc si ministrii responsabili pur si simplu raman interzisi in fata exploziei pretului la carburanti. Singura lor explicatie este ridicatul din umeri. Eventual, un raspuns combinat cu aruncarea vinei undeva in trecut, pe umerii celorlalte partide.

Ce facem de aici inainte? Ce fac ei, guvernantii, care acum sunt si avertizati, detin si controlul deplin asupra principalelor institutii ale statului si nici nu sunt in an electoral? Pregateste Executivul lui Boc vreun plan de revitalizare a agriculturii, se gandeste ministrul Agriculturii in ce sectoare sa mareasca subventiile sau ce strategie generala de atragere a investitorilor sa dezvoltam? Nu.

In schimb, ministrii Ialomitianu si Tabara sunt ocupati sa ne explice ca majorarile de preturi sunt o problema tehnica. Sau ca nu sunt posibile.

In ciuda lor, majorarile au loc. Cresterea pretului combustibililor nu este decat scanteia viitoarelor scumpiri ale produselor alimentare. Avem toate premisele pentru a actiona, dar suntem, din nou, in faza negarii realitatii. De aceasta data, presedintele a avertizat, realitatea ofera toate semnalele de care am avea nevoie, insa guvernantii sunt prinsi in jocuri cu miza moarta. Reformarea sau nereformarea principalului partid din coalitia de guvernare fiind principalul subiect de interes si dezbateri.

Ironia noastra e ca, daca nu avem alegeri si campanii electorale la nivel national, avem alegeri si campanii in principalul partid de la guvernare, aflat si in plin proces de descompunere a increderii. In rest, noi sa fim sanatosi ca bucurosi le-om duce toate.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Guvernul Boc, #Emil Boc prim ministru, #Traian Basescu presedinte Romania, #Ghoerghe Ialomitianu, #Valeriu Tabara , #guvern