Ziare.com

Fondul de Investitii Nationale, solutia lui Boc pentru salvarea din criza?

Joi, 11 Martie 2010, ora 11:22

   

Fondul de Investitii Nationale, solutia lui Boc pentru salvarea din criza?
Guvernul Emil Boc lucreaza la infiintarea unei noi institutii pentru realizarea investitiilor in economie, denumit Fondul de Investitii Nationale.

Deocamdata, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar, s-a ajuns la o intelegere doar in privinta numelui.

Astfel, nu se stie care ar putea fi modalitatea de finantare, care vor fi investitiile facute si daca acesta se suprapune sau nu cu institutii deja existente.

In principiu, Fondul de Investitii Nationale (FIN) ar urma sa faca investitiile care nu se pot face din bugetul de stat, pentru a nu se depasi deficitul bugetar agreat cu Fondul Monetar International.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Prin urmare, FIN ar putea fi utilizat pentru investitiile in infrastructura rutiera, dar nu se stie daca se vor putea acorda imprumuturi companiilor, de exemplu.

Potrivit surselor, FIN va aduna actiuni ale diverselor companii mari, cum ar fi Romtelecom, Hidroelectrica, Electrica, Petrom, si se va finanta prin listarea la bursa a acestor actiuni. Astfel, cine cumpara actiuni de la FIN, devine automat actionar al marilor companii din Romania.

Pe de alta parte, oamenii de afaceri cred ca FIN nu va reusi sa se finanteze doar din surse nationale.

"Pentru un proiect care sa aiba impact global asupra economiei iti trebuie o suma considerabila, care va fi imposibil de obtinut doar din vanzarea pachetelor majoritare si in niciun caz doar de la investitorii locali, ale caror lichiditati nu sunt suficiente. Statul ar trebui sa puna la bataie active mai mari si mai interesante, care sa atraga interesul strain, daca vrea sa obtina banii pe care nu e in stare sa ii stranga din impozite", a spus Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, pentru Financiarul.

El a adaugat ca acest fond ar trebui sa faca investitii de anvergura nationala, care sa implice multi furnizori si subcontractori, pentru a fi generate locuri de munca.

In plus, Romania are experiente negative cu astfel de fonduri de investitii, iar, potrivit Mariei Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara, sunt foarte putine sanse ca acest fond sa poata fi infiintat in acest an, avand in vedere ca, deocamdata, nu exista nici o informatie concreta.

De altfel, potrivit declaratiilor lui Mihai Tanasescu, reprezentatul Romaniei la FMI, proiectul acest nu a fost discutat cu oficialii institutiei internationale si nici cu cei din Comisia Europeana. Tanasescu sustine ca trebuie vazut daca bugetul FIN va fi complet extrabugetar si care va fi modul de administrare al acestuia. Daca se vor lua bani si din Trezoreria statului, va fi nevoie de o legislatie speciala, iar adoptarea legislatiei noi, in Romania, este un proces indelungat si greoi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1364 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Actiunile pe care le mai are statul la respectivele companii

sunt in momentul de fata in administrarea Fondului Proprietatea cu scopul de a despagubi , candva , fostii proprietari deposedati abuziv de comunisti . Acum Boc se pare ca vrea sa renunte la despagubiri si sa creeze o alta *** de muls pentru clientii politici . Ce s-a intamplat cu cele 13 miliarde de euro alocate investitiilor in 2009 , asa cum se lauda pe toate canalele TV ? In buzunarele cui au ajuns anul trecut acesti bani , ca investitii n-au fost facute ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor