Guvernul a stabilit la ce nu se aplica TVA de 24% - Vezi lista

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 12:53
14618 citiri
Guvernul a stabilit la ce nu se aplica TVA de 24% - Vezi lista

Premierul Emil Boc a anuntat vineri ca Guvernul a aprobat normele la Codul Fiscal, stabilindu-se, astfel, ce servicii beneficiaza de reducerea taxei pe valoare adaugata.

"Beneficiaza de reducere de TVA biletele care se vand la intrarea in unele muzee, gradina botanica. Se aplica TVA de 9% la cei care fac livrari de manuale, ziare, carti, reviste, cei care livreaza medicamente pentru uz uman si veterinar. Tot un TVA de 9% se aplica si la cazarea hoteliera. Dar si la livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia celor dentare si livrarea de produse ortopedice", a precizat vineri seful Executivului, in urma sedintei de Guvern.

Emil Boc a mai spus ca un TVA de 5% este mentinuta in cazul locuintelor sociale care au o suprafata de maxim 120 de metri patrati.

"Se mentine TVA de 5% pentru cladirile destinate caminelor de batrani sau pensionari, dar si la casele de copii si centrelor de recuperare a copiilor minori cu handicap. Tot 5% se aplica si pentru livrarea de cladiri construite de primarii pentru locuinte sociale", a mai mentionat premierul Emil Boc.

Aceste norme au fost puse la punct dupa ce de pe data de 1 iulie a intrat in vigoarea majorarea TVA cu 5 %, iar de la 19% acesta a ajuns la 24%.

Majorarea TVA, laudata de FMI, blamata de romani

Guvernul a decis, la sfarsitul lunii iunie, majorarea TVA cu 5% incepand cu data de 1 iulie, incercand sa aduca mai multi bani la bugetul de stat, dupa ce CCR a decis ca micsorarea cu 15% a pensiilor nu este constitutionala.

Daca vestea i-a nemultumiti atat pe comerciantii, cat si pe consumatori, care se asteptau la inevitabilele cresteri de preturi, FMI a laudat masura luata de guvernanti.

Franks: Romania a impresionat FMI cu majorarea TVA

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat ca Fondul Monetar a fost "foarte impresionat" de hotararea cu care Guvernul incearca sa-si respecte angajamentele luate, respectiv de cresterea TVA pana la 24%, ca ultima alternativa la scaderea pensiilor.

"Nu credem ca va exista un efect negativ important asupra cresterii PIB, din cauza majorarii TVA, in comparatie cu reducerile de pensii si salarii planuite anterior", a precizat acesta.

Vladescu, impotriva TVA de 24%, Basescu il vrea scazut inapoi

Majorarea taxei pe valoare adaugata era inevitabila, insa nu se stie daca va duce la reglarea bugetului, avand in vedere situatia economica actuala, au fost de parere specialistii in economie, la aflarea vestii. Si mai pesimisti sunt oamenii de afaceri, care cred ca TVA de 24% va prabusi consumul.

In ciuda faptului ca Guvernul a decis majorarea TVA la 24%, chiar ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, considera ca aceasta decizie nu este cea mai buna pentru Romania.

Majorarea TVA - Ce spun analistii, afaceristii, Opozitia si Vladescu

Mai mult, presedintele Traian Basescu a spus ca majorarea TVA nu constituie o solutie pentru situatia Romaniei si a cerut Guvernului sa scada la loc taxa si sa impoziteze, in schimb, toate veniturile, inclusiv pensiile.

Evaziunea a inflorit in ultimele saptamani

La aproape o luna de la majorarea TVA, reprezentantii patronatelor din agricultura sustina ca masura a dus la scaderea vanzarilor si la cresterea evaziunii fiscale. In primele doua saptamani ale lunii iulie, vanzarile au scazut cu 10 la suta, iar evaziunea fiscala s-a apropiat de 80 la suta, desi unii comercianti nu au marit preturile dupa majorarea TVA.

Majorarea TVA la 24% a facut, in domeniul agricol, ca micile magazine sa se aprovizioneze de pe piata neagra si sa refuze sa dea bonuri fiscale pentru marfa comercializata.

Mai mult, comerciantii se pregatesc pentru o noua scadere a vanzarilor din toamna din cauza cresterii TVA, pe fondul scaderii cu 25% a salariilor bugetarilor, dar si a scumpirii utilitatilor, si spun ca in ultimele zile din iunie - cand TVA era de 19% - au avut vanzari record.

Cresterea TVA a dus la scaderea vanzarilor si la cresterea evaziunii fiscale

Nici in magazinele online specializate in IT, electronice si electrocasnice nu s-a tras inca linie, efectul majorarii TVA fiind destul de greu de masurat prin comparatie cu luna trecuta.

De riscurile majorarii TVA a vorbit si Adriean Videanu, ministrul Economiei, care a declarat ca inundatiile si majorarea TVA la 24% vor conduce la o scadere economica de 1,5% in acest an. El a mai anuntat si ca prognoza revizuita a FMI arata o scadere de 0,5% in 2011.

Citește și:
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat miercuri, 30 noiembrie, cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, despre rapoartele...
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a declarat într-un interviu pentru Profit News că după rotativa premierilor care va avea loc anul viitor, Nicolae Ciucă nu va pierde șefia...