Guvernul Boc a fost investit de Parlament (Video)

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 14:48
7978 citiri
Guvernul Boc a fost investit de Parlament (Video)

Guvernul Emil Boc a trecut miercuri de votul de investitura in Parlament. 276 de senatori si deputati au votat 'pentru' si 135 'impotriva'. Nu a fost anulat niciun vot.

Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului. I

Dupa anuntarea rezultatului, Emil Boc a multumit pentru votul de incredere. "Nu e un moment de bucurie, e un moment de responsabilitate si munca", a spus premierul, care a tinut sa le multumeasca si celor din Opozitie pentru recomandarile si criticile lor.

Primul ministru a anuntat ca in cursul zilei de miercuri ministrii vor depune juramantul la Palatul Cotroceni si apoi isi vor lua in primire ministerele. O sedinta de Guvern va avea loc la ora 18.

Prima preocupare a noului Executiv a fost adoptarea proiectului de buget pe 2010, lucru ce a si fost bifat la doar cateva ore de la investitura.

Rezultatul de azi al votului era de asteptat din moment ce, marti, toti cei 15 ministri ai noului Guvern au fost audiati in comisiile de specialitate si au primit aviz favorabil.

Reactii la cald

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca este trist ca stie "ca acest guvern este acelasi care a prabusit economic Romania in 2009.

Liderul UDMR, Marko Bela, a spus ca abia acum incepe greul. El a mai precizat ca este convins ca exista si in Opozitie destui parlamentari "care sunt cosntienti ca avem nevoie de un guvern stabil ca sa adoptam o serie de masuri importante in urmatoarea perioada".

"Se cuvine sa le uram succes, urmeaza o perioada dificila pentru tara din punct de vedre economic. Noi vom face o pozitie ca toate lucrurile sa fie transparente, ne dorim ca resursele sa nu se imparta pe criterii politice ci sa ajunga la oameni, pentru ca toti sunt cetatenii Romaniei, si vom fi foarte atenti la demersurile guvernului", a spus si Ecaterina Andronescu.

Referitor la reinnoirea invitatiei facuta de Traian Basescu cu privire la o eventuala razgandire a liberalilor de a se alatura guvernarii, Crin Antonescu a declarat seara, la Realitatea Tv, ca seful statului "nu mai are nicio masura" in interpretarea Constitutiei.

Antonescu a adaugat, apoi, ca Basescu nu isi doreste, de fapt, acest lucru, intrebandu-se ce ra face seful statului daca liberalii ar spune maine ca vor la guvernare.

Cele peste 40 de voturi in plus pe care le-a primit Guvernul Boc in Parlament nu i-au lasat reci pe liderii Opozitiei, dar in special pe social-democratul Mircea Geoana, peste 30 dintre acestea fiind date de membri PSD.

Geoana a spus, la Antena3, ca cei care au votat impotriva deciziei partidului au fost speriati de intoxicarile presedintelui cu privire la dizolvarea Parlamentului si alegerile anticipate

Ministrii au depus juramantul

Toti cei 15 ministri ai cabinetului Boc au rostit juramantul de credinta in fata presedintelui Basescu, incepand cu Marko Bela, si au fost felicitati de presedinte, intr-o atmosfera sobra, la Palatul Cotroceni.

Imbracata intr-o rochie eleganta neagra, Elena Udrea a jurat si ea, ca isi va da toata silinta sa lupte pentru propasirea neamului romanesc si sa apere integritatea teritoriala a statului roman.

Guvernarea actuala "este o guvernare care incepe in conditii mai grele decat guvernarea precedenta, a declarat presedintele Basescu, adaugand ca noul Cabinet este investit in conditii grele din punct de vedere economic.

Dezbaterea din Parlament

In sedinta de plen, premierul Emil Boc si-a prezentat echipa si programul de guvernare. A precizat ca a preluat mandatul de prim ministru nu pentru a deveni mai popular, "ci pentru a face in continuare ce trebuie pentru Romania, pentru cei 22 de milioane de romani". Guvernul isi va asuma masuri nepopulare, dar necesare, pentru a scoate Romania din criza, a mai spus Boc.

Parlamentarii PSD si cei ai PNL au votat impotriva acestui Guvern, sustinut insa de PD-L, UDMR, grupul minoritatilor nationale si independenti.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat de la tribuna Parlamentului ca traieste un moment trist pentru ca "propunerea de guvern Emil Boc 4 reprezinta o solutie proasta pentru Romania". Revenirea cu acelasi Guvern si acelasi program de guvernare "reprezinta o sfidare la adresa opiniei publice si la adresa Parlamentului", mai crede liderul PSD.

Liderul liberal Crin Antonescu nu a vrut sa vorbeasca despre Guvernul Boc pentru ca nu obisnuieste sa se exprime de doua ori cu privire la acelasi lucru. "Despre Guvernul dvs am vorbit la motiunea de cenzura", a spus Antonescu, si a adaugat ca nu s-a schimbat nimic de atunci, nici premierul, nici echipa, nici programul.

Votul a fost secret cu bile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Guvern Boc vot Parlament, #Guvern Boc trecut , #guvern