Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul Boc instiga firmele sa-si trimita angajatii in somaj

Duminica, 01 Februarie 2009, ora 18:50
4244 citiri
Guvernul Boc instiga firmele sa-si trimita angajatii in somaj

Gandita ca o masura de ajutorare a firmelor care se confrunta cu probleme financiare, intentia Guvernului de a suporta de la buget contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor persoanelor trimise in somaj tehnic poate conduce la cresterea semnificativa a numarului de persoane care vor fi scoase din productie pe o perioada determinata de timp in acest an.

Orice angajator isi determina atat numarul salariatilor, cat si perioada de timp in care acestia urmeaza sa fie trimisi in somaj tehnic in functie de pierderile maxime pe care si le poate asuma in perioada respectiva.

In momentul in care se vine cu o astfel de masura, statul nu face nimic altceva decat sa acopere o parte din pierderile pe care angajatorul si le-ar fi putut permite, asumate in mometul in care a luat decizia de a trimite o parte din angajati in somaj tehnic.

Daca aceste pierderi nu se vor mai realiza in perioada calculata de angajator, ci in una mult mai lunga ca urmare a "ajutorului" venit din partea statului, atunci angajatorul poate fi tentat sa prelungeasca perioada in care salariatii vor fi tinuti in somaj tehnic.

Concret, sa presupunem ca angajatorul x si-a planificat sa trimita in somaj tehnic, pentru doua luni, o mie de angajati pe care, in mod normal, ii platea cu salariul mediu pe economie, undeva la 1.360 lei, caruia ii corespunde un brut de 1.840 lei.

Pierderile asumate de companie pentru acesta perioada se cifreaza in jurul valorii de 2,76 milioane lei, suma rezultata din inmultirea salariului brut cu 75% (procentul salarial platit in cazul somajului tehnic), cu numarul de angajati si cu perioada de timp in care acestia sunt trimisi in somaj tehnic.

Prin masura propusa de Emil Boc, Guvernul ar putea plati in contul acestor angajati peste 700.000 lei, echivalentul contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pentru cei o mie de angajati trimisi in somaj tehnic. Aceasta suma nu se duce catre angajati, ci ramane la angajator, care realizeaza astfel o pierdere cu peste 25% mai mica decat cea asumata.

Cu cei peste 700.000 de lei "daruiti" de Guvern, angajatorul ar putea sa-i mai tina in somaj tehnic pe cei o mie de angajati inca doua saptamani sau sa trimita in somaj tehnic alti 250 de angajati pentru inca doua luni.

De la nivelul salariatilor s-ar putea crede ca este de preferat ca oamenii sa fie trimisi in somaj tehnic pentru o perioada mai lunga de timp decat sa fie concediati. Acestia nu stiu insa ca, de cele mai multe ori, angajatorul prefera sa trimita salariatii in somaj tehnic, asumandu-si pierderile, decat sa concedieze oamenii.

Asta pentru ca o parte dintre cei concediati s-ar putea sa-si gaseasca de munca in alta parte sau sa prefere sa nu se mai intoarca in momentul in care productia va reveni la normal, iar pregatirea profesionala pentru noii angajati necesita atat bani, dar mai ales timp.

Altfel spus, pentru angajator, pierderile generate de trimiterea unei parti dintre angajati in somaj tehnic intr-o perioada in care productia este scazuta sunt mult mai mici decat cele care ar putea fi provocate de lipsa fortei de munca necesare onorarii comenzilor viitoare.

Exista si angajatori care au anuntat concedieri, dar acestia sunt cei a caror situatie finanaciara nu le permite sa tina angajatii in concediu tehnic nici macar cateva zile. Pentru acestia ar fi fost mult mai utile un set de masuri de incurajarea productie, chiar si prin comenzi de stat.

In concluzie, masura Guvernului de a finanta de la buget contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor persoanelor trimise in somaj tehnic nu este de natura sa protejeze locurile de munca care risca sa fie desfiintate, ci sa prelungeasca perioada de timp in care angajatii din sectoarele importante ale economiei sa fie scoase din productie.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Emil Boc, #plan anticriza, #somaj tehnic, #contributii sociale , #guvern