Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Guvernul Boc, ipocrizie bob cu bob

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 12:45
4992 citiri
Opinii: Guvernul Boc, ipocrizie bob cu bob
Foto: Arhiva

Cand a introdus contributia CAS si a ajutorului de somaj pentru sumele incasate in baza drepturilor de autor, Emil Boc a invocat folosirea abuziva a acestei metode de plata, mai ales in trusturile de presa pentru eludarea obligatiilor fata de stat. Si dadea ca exemplu plata soferilor si a femeilor de serviciu pe drepturi de autor.

Avea in mare masura dreptate. Atat doar ca fix in timp ce domnia sa vorbea, ministerul Culturii ii platea pe drepturi de autor pe cei care efectuasera unele lucrari de constructii si amenajari interioare laMuzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj si Muzeul Antipa din Capitala.

Iar descoperirea nu a fost facuta de presa cea frustrata de masura reparatorie a guvernului in privinta utilizarii DDA, ci de reprezentantii corpului de control al primului ministru.

Teodor Paleologu, ministru in momentul incheierii acestor contracte, s-a spalat pe maini, sustinand ca n-a stiut nimic, iar reprezentantii muzeelor si ai firmelor in cauza au incercat sa convinga ca amenajarea muzeistica este un proces de creatie intelectuala.

Desigur, inlocuirea toaletelor si ridicarea peretilor de rigips, zugraveala si montarea gresiei sunt, prin excelenta, procese de creatie intelectuala, stie toata lumea doar.

Si tot asa cum ataca frontal drepturile de autor, spunea premierul cum trebuie inchise robinetele de risipa, unul dintre ele ducand direct catre mamele cu copii mai mici de doi ani, mai precis catre cele cu venituri mari, la vedere, care au sustinut prin contributiile lor de toate felurile bugetele statului. Iar consiliera sa a venit sa ne explice cum aduna (a se citi "taie") guvernul, ca o furnicuta, bob cu bob, de unde poate pentru a pastra sistemul in viata. Asa o fi, dar dupa ce a taiat, de ce adauga acolo unde nu e nevoie?

Dupa ce au amenintat fatis ca nu-i voteza bugetul, parlamentarii PD-L s-au asezat cu premierul la masa si cateva seri la rand au pus bugetul la cale. Si fiecare s-a ales cu ceva. Teritoriul are nevoi, veti zice, are nevoie de investitii, e firesc ca fiecare parlamentar sa lupte pentru ele. Asa e. Doar ca multe dintre aceste investitii finantate de guvernul furnicuta duhnesc a clientelism.

Va dau exemplul unei localitati pe care, in virtutea unui detaliu biografic, o cunosc foarte bine: Dudestii Vechi din judetul Timis. Ei bine, aceasta comuna primeste bani pentru constructia unei parcari de care are tot atata nevoie cata are chelul de o tichie de margaritar. Este clar ca banii aceia trebuie sa ajunga la o anumita firma, a unui anumit client politic al democrat liberalilor din zona respectiva.

La fel se intampla cu tot felul de terenuri de fotbal si vestiare care se intorc obsesiv de parca am fi cel putin Brazilia. Sigur ca in fiecare caz in parte nu sunt sume foarte mari. Dar ele se aduna. Bob cu bob, dupa cum spune Andreea Paul Vass, in total 70 de milioane de lei, de Mos Nicolae preponderent pentru primariile PD-L.

Si unde se depoziteaza boabele stranse? A spus-o, cu duritatea-i caracteristica, Cristian Preda: "Cred ca o prima atitudine a noastra ca partid in aceasta criza este definita de principiul potrivit caruia orice coruptie este iertata daca ai performanta electorala.

Acesta este unul dintre principiile de baza ale PD-L - nu discuta nimic despre un politician corupt, daca el a castigat alegeri. Cu alte cuvinte (...) asta inseamna: daca ai fost in stare sa corupi institutiile statului si, mai mult decat atat, poti sa corupi si alegatorii, esti un tip OK. Esti vedeta si trebuie sa fii sustinut. (...) Clientii nostri sunt mai buni decat clientii lor".

Daca toate aceste exemple n-ar exista, daca fiecare masura decisa de autoritati n-ar fi contrazisa ipocrit de tot felul de gesturi clientelare. Aceasta si este durerea cea mare a oamenilor care pierd bani in numele austeritatii: faptul ca acesti bani sunt luati cu japca pentru a fi dirijati apoi in interese electorale.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#drepturi autor ministerul Culturii, #impozit drepturi autor, #reduceri fonduri Guvern , #guvern