Guvernul - intre motiunea de cenzura a Opozitiei, sindicate si austeritate

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 21:46
1869 citiri
Guvernul - intre motiunea de cenzura a Opozitiei, sindicate si austeritate

Angajarea raspunderii Guvernului pentru pachetul legislativ de austeritate si motiunea de cenzura depusa de Alianta PSD+PC au fost principalele evenimente politice ale saptamanii care se incheie.

Luni, 7 iunie, intr-un Parlament inconjurat, la propriu, de sindicalisti, Guvernul si-a angajat raspunderea pentru doua proiecte legislative, privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, respectiv recalcularea pensiilor speciale potrivit contributiei beneficiarilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, si verificarea pensiilor de invaliditate.

In discursul sustinut in fata plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, primul-ministru Emil Boc a motivat necesitatea acestor masuri de austeritate sustinand ca Romania se afla in prezent in cea mai grava situatie economica din ultimii 60 de ani.

"Adevarul este ca ne aflam in cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani. Adevarul este ca in plan intern consumam mai mult decat producem", a spus Boc, luni, de la tribuna Legislativului.

Boc a invinovatit, pentru situatia economica grea, fostul Guvern Tariceanu, format de PNL, dar si de partenerii din prezent de la guvernare ai premierului democrat-liberal, de la UDMR.

"Adevarul este ca, in anii de crestere economica, si ma refer in special la 2007 si 2008, in mod iresponsabil am oferit salarii si pensii fara acoperire in productivitatea muncii. Adevarul este ca, astazi, Romania, in conditiile in care consuma mai mult decat produce, trebuie sa se imprumute cu miliarde de euro", a sustinut Emil Boc.

In context, Boc le-a transmis parlamentarilor Opozitiei, care amenintasera deja cu depunerea unei motiuni de cenzura, ca nu insista pentru a ramane in functie. "E foarte simplu sa strigi 'Jos Guvernul!', dar va asigur ca nu vin banii pentru finantarea deficitului pentru o asemenea masura. Nu m-am agatat niciodata de functia de prim-ministru si n-o voi face niciodata, dar stiu ca am o responsabilitate in spatele acestei functii", spunea Emil Boc.

Alianta PSD+PC a depus la Parlament motiunea de cenzura "Opriti genocidul social!"

Dupa angajarea raspunderii Guvernului, Alianta PSD+PC a anuntat ca a depus la Parlament motiunea de cenzura "Opriti genocidul social!", referitoare la proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care reduce pensiile cu 15% si salariile bugetarilor cu 25%.

Motiunea de cenzura a fost prezentata miercuri in plenul Parlamentului, urmand ca martea viitoare sa aiba loc dezbaterea si votul, dupa cum au decis Birourile Permanente reunite ale Legislativului.

Senatorul PSD Dan Sova a prezentat textul pe scurt, in plen, pentru a nu afecta programul presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, care efectua o vizita la Bucuresti si care urma sa sustina un discurs in plenul Legislativului roman.

Premierul Emil Boc si ceilalti membri ai Cabinetului au lipsit de la citirea motiunii, acestia intrunindu-se in sedinta de Guvern.

Executivul a fost reprezentat doar de seful Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, liderii opozitiei criticand absenta premierului si a ministrilor de la citirea motiunii.

Din cei 471 de senatori si deputati, 376 au fost prezenti la citirea motiunii de cenzura.

In textul documentului, parlamentarii PSD+PC arata ca la votul asupra motiunii senatorii si deputatii au de ales intre a arunca Romania intr-o criza sociala si economica si mai profunda, prin adoptarea legilor propuse de Guvern, si a demite Cabinetul Emil Boc, deschizandu-se calea pentru gasirea altor solutii politice, economice si sociale.

Social-democratii sustin ca Romania nu trebuie sa aleaga intre iesirea din criza economica si dictatura si argumenteaza ca motiunea de cenzura are ca scop blocarea "genocidului social" pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce.

"Cei care vor vota aceasta motiune de cenzura voteaza impotriva condamnarii la saracie si la faliment a milioane de romani. Cei care nu vor vota aceasta motiune trebuie sa isi asume, fiecare in parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care il vor produce in Romania", se precizeaza in motiune.

Antonescu: motiunea 40% sanse sa fie adoptata de Parlament

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a estimat ca motiunea depusa de social-democrati si sustinuta de liberali are 40% sanse sa fie adoptata de Parlament.

''De ce cred ca sansele nu sunt foarte mari? (...) Am avut cateva cazuri de parlamentari PD, acum vad ca nu mai avem astfel de anunturi, ceea ce ma face sa cred ca cele 20 si ceva de voturi care ar fi necesare (pentru trecerea motiunii - n.r.) sunt greu de reunit'', a explicat Crin Antonescu.

In timp ce liderii PSD si PNL ii amenintau cu excluderea din partid pe parlamentarii celor doua formatiuni care ar fi intentionat sa nu voteze motiunea, presedintele Traian Basescu a lansat o noua tema de dezbatere pe marginea actiunii antiguvernamentale.

Seful statului a atentionat, joi, printr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ca motiunea ar trebui dezbatuta si votata sambata, 12 iunie, in loc de marti, 15 iunie, invocand un termen de trei zile de la depunerea documentului, indicat de Constitutie.

Intr-o alta interpretare a textului constitutional, presedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoana, i-a transmis lui Traian Basescu ca Legea fundamentala instituie pentru dezbaterea motiunii doar o limita minima de trei zile de la depunere, nu si una maxima, ramanand la latitudinea Parlamentului sa stabileasca astfel calendarul procedural.

"Sub aspect constitutional, as dori sa va precizez ca art. 113 alin. (3) din Constitutie, republicata, prevede ca motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand aceasta a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Prin urmare, textul constitutional prevede ca motiunea de cenzura nu poate fi dezbatuta inainte de 3 zile de la data prezentarii acesteia in fata Parlamentului, insa poate fi dezbatuta dupa implinirea acestui termen la o data stabilita de Birourile Permanente ale celor doua Camere", a afirmat presedintele Senatului.

Si premierul Emil Boc s-a exprimat, vineri, pentru ca motiunea sa fie discutata sambata, insa a aratat ca Guvernul este pregatit sa participe la dezbatere atunci cand stabileste Parlamentul.

Vineri, Emil Boc a anuntat ca cel de-al doilea proiect pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea - proiectul legii stabilirii unor masuri in domeniul pensiilor - a fost adoptat, dupa ce parlamentarii nu au depus nicio motiune de cenzura pe marginea lui, in termenul legal.

Daca va fi promulgata de presedintele Traian Basescu, legea va institui cadrul normativ pentru recalcularea pensiilor speciale si verificarea pensiilor de invaliditate.

Reprezentantii PSD si-au exprimat, insa, intentia de contesta actul normativ la Curtea Constitutionala.

Intre timp, sindicatele s-au pregatit pentru un miting la Parlament, pentru marti, 15 iunie, cand se asteapta dezbaterea motiunii de cenzura referitoare la proiectul legii care prevede scaderea salariilor din domeniul bugetar si a pensiilor.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#motiunea de cenzura, #evenimentele saptamanii, #asumare raspundere guvernamentala , #guvern
Comentarii