Guvernul nu renunta la interzicerea cumulului pensii-salarii (Video)

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 15:58
3199 citiri
Guvernul nu renunta la interzicerea cumulului pensii-salarii (Video)

Guvernul a formulat raspunsul la sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul poporului in legatura cu OUG 230/2008, care va fi trimis Curtii Constitutionale si in care se argumenteaza ca prevederile Ordonantei de urgenta sunt constitutionale.

Premierul Emil Boc a spus ca Guvernul nu renunta la aplicarea OUG privind interzicerea angajatilor de stat, care sunt si pensionari, sa cumuleze cele doua venituri si ca va trimite la Curtea Constitutionala punctul de vedere al Executivului, prin care solicita CCR sa respinga sesizarea formulata de Avocatul Poporului.

"Guvernul isi mentine si sustine aceasta ordonanta care interzice la stat cumulul intre pensie si salariu. Consideram ca o asemenea decizie este in primul rand morala si realizatea un act de dreptate", a declarat premierul Boc subliniind inca o data ca tinta ordonantei nu o reprezinta "nici profesorii, nici actorii, nici asistentii maternali", care vor putea fi platiti in continuare pana cand posturile vor fi scoase la concurs.

Incercand sa explice ca acest act normativ este "un act de dreptate cu privire la modul in care se gestioneaza banul public", premierul a dat si cateva exemple de situatii concrete care au stat la baza elaborarii ei.

In acest sens, Boc a prezentat o situatie inregistrata in randul personalului diplomatic, in care o persoana, fara a fi nominalizata, ar fi meritat o pensie de 20 de milioane de lei vechi dar beneficiind de regimul special al unei legi speciale primeste 50 milioane de lei vechi, pensie de serviciu, la care se adauga un venit de inca 135 de milioane de lei vechi, deoarece persoana respectiva s-a incadrat din nou la stat. "Diferenta sunt bani luati din bugetul public national, din impozite si taxe", a subliniat premierul.

Un alt exemplu prezentat a fost cel al unui magistrat care ar fi trebuit sa primeasca, potrivit contributiei sale, o pensie de 5,6 milioane lei vechi, dar beneficiind de o lege speciala primeste 150 milioane lei vechi. "Deci aproape 100 milioane in plus, din impozitele si taxele platite de cetateni. Pe langa aceasta, s-a reincadrat si mai are un salariu de 165 mil lei vechi", a declarat premierul.

In aceste conditii, premierul a spus ca Guvernul ramane ferm pe pozitii si ca nimeni nu ii impiedica pe cei aflati in situatia de a cumula o pensie de la stat cu un salariu tot de la stat sa se angajeze in sectorul privat, dupa ce renunta fie la pensie fie la salariul primit din sistemul public.

"Nu poti beneficia in acelasi timp de doua facilitati de la stat", a spus Boc, anuntand ca este convins ca Guvernul va reusi sa corecteze eventuale nedreptati pe care aceasta ordonanta le-ar putea genera.

De asemenea, Emil Boc a contrazis punctul de vedere al Avocatului Poporului, prezentat in sesizarea facuta CCR, explicand ca in opinia Executivului nu este vorba despre o incalcare a dreptului constitutional la munca, deoarece nimeni nu ii impiedica pe cei afectati de aceasta ordonanta sa se angajeze in mediul privat.

"Pe de alta parte, chiar in decizia 375 din 2005 a Curtii Constitutionale se precizeaza ca nicio dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul de venituri de la stat, cu conditia ca aceasta sa fie in mod egal pentru toti cetatenii. Asta am facut noi, nu am facut nicio exceptie", a precizat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc, #ordonanta salarii, #cumul pensii salarii , #guvern