Ziare.com

Guvernul termina marti evaluarea pagubelor produse de inundatii

Luni, 09 August 2010, ora 19:19

   

Guvernul termina marti evaluarea pagubelor produse de inundatii
Guvernul va face evaluarea finala a pagubelor produse de inundatii intr-o sedinta care va avea loc marti, urmand a face publice concluziile miercuri.

Premierul Boc, ministrul Internelor, Vasile Blaga, si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltari, Ioan Andreica, si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si ai Ministerului Educatiei au avut luni o intalnire de aproximativ o ora pe tema pagubelor produse de inundatii.

Marti insa reprezentantii Executivului vor avea o noua sedinta in care se va face evaluarea finala a pagubelor inundatiilor care au avut loc in ultimele luni in tara.

Guvernul trebuie sa informeze pana la finalul lunii august Comisia Europeana cu privire la valoarea pagubelor inregistrate in urma inundatiilor, pentru ca Romania sa poata accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii.

Premierul Emil Boc le-a cerut inca de luna trecuta reprezentantilor autoritatilor locale sa inainteze Guvernului inventarul pagubelor de la inundatii pana in 15 iulie, chiar daca "evenimentele sunt in desfasurare", astfel incat datele sa fie trimise la CE, urmand ca pagubele ulterioare sa fie adaugate la centralizarea initiala.

"La nivel guvernamental avem data de 15 iulie ca data preliminara de inventariere a pagubelor produse de inundatii. Chiar daca evenimentele sunt in desfasurare, va solicit ca pana in 15 iulie sa ne trimiteti inventarul preliminar al pagubelor de la inundatii, in vederea accesarii Fondului de Solidaritate al UE. Avem la dispozitie zece saptamani din data de 23 iunie pentru a accesa Fondul, putem obtine maximum 75 de milioane de euro de la UE pentru repararea prejudiciilor in materie de infrastructura, in special determinate de inundatii", preciza Boc, pe 11 iulie, la Tulcea.

Prim-ministrul a spus ca i-a cerut comisarului european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la crize, Kristalina Georgieva, in timpul vizitei pe care oficialul european a facut-o in zonele calamitate, ca solicitarea de asistenta inaintata de Romania sa fie abordata "cu prioritate". "Depinde insa si de modul in care ne miscam noi, adica documentatia sa fie foarte bine facuta, realista, acoperita de documente si, dupa aceea, evident ca banii pot veni de la UE", a spus seful Executivului.

Sursa: rNews

Articol citit de 1050 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daaaa !!!

Si cu pagubele produse de canicula cum ramane ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor