Iar ne-au prins cu rata-n gura? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 13:19
5590 citiri
Iar ne-au prins cu rata-n gura? (Opinii)

Eurostat are mari indoieli in privinta datelor referitoare la deficitul bugetar, comunicate de Romania. Mai precis, organismul de statistica al Uniunii Europene considera ca pierderile foarte mari ale unor companii de stat aflate pe lista de monitorizare a FMI, precum CFR Infrastructura sau Termoelectrica, nu au fost incluse in deficitul bugetar desi au impact asupra lui.

Daca Instititul National de Statistica a comunicat un deficit bugetar de 6,4%, fara includerea acestor datorii, Eurostat considera ca deficitul ar trebui sa fie cu vreo 0,6% mai mare din cauza lor. E drept, nelamuriri exista si in privinta datelor communicate de Marea Britanie, insa acolo este vorba despre momentul inregistrarii unor cheltuieli militare. In plus, Londra nu se afla sub imperiul unui acord cu FMI, care sa limiteze deficitul bugetar.

Tocmai de aceea, eroarea, pe care premierul pare sa o recunoasca deja, are un foarte puternic iz de smecherie. In plus, nelamurirea Eurostat pune reflectorul pe unul dintre punctele extrem de sensibile ale economiei romanesti pe care toate guvernarile nu mai stiu cum sa-l menajeze - costul enorm al societatilor de stat nerentabile si nerestructurate, de care sunt insa legate mari interese politice.

Radu Berceanu nu s-a atins de CFR, spre exasperarea inclusiv a succesoarei sale in functie, Anca Boagiu, care vorbea de jaful din aceasta societate. Iar Adriean Videanu s-a luptat ca la Rovine sa creeze o societate mamut in domeniul energetic (CEN) tocmai pentru a ingropa datoriile Termoelectrica in profitul Hidroelectrica.

Si pentru ca toate acestea sa treaca neobservate, umblam la cifre, de parca modelul grecesc nu ne-ar fi aratat recent cat de scurte sunt picioarele unei astfel de practici. Asa ca totul depinde de vigilenta ogranismelor europene, care din cand in cand trebuie sa ne mai smulga cate o rata dintre maxilare.

Si daca mai aveau nevoie de o mostra romaneasca le-a dat-o cazul Botis. Ministri care au scapat degetele in fonduri publice s-au mai vazut. Nu sunt o inventie romaneasca. Dar ministri care sa fie aparati de premier dupa ce au bagat mana in fonduri publice nu s-au prea vazut in UE.

Emil Boc s-a grabit sa-i acorde lui Nelu Botis un CEC in alb inainte de a fi anchetat si l-a calificat drept un om onest care se bucura de intreaga sa incredere. Fara interventia presedintelui, probabil ca ministrul Muncii ar fi inca in functie.

Ei bine, iata ca Ioan Nelu Bois nu este nici pe departe atat de onest pe cat il vedea premierul si nu spune acest lucru nu vreun ziarist rau voitor, ci ANI care i-a dat pe Ioan Nelu Botis si pe sotia sa pe mana DNA tocmai pentru conflict de interese. Din nou am avut noroc ca in discutie erau fonduri europene caci altfel Ioan Nelu Botis ar fi mancat rata pana la ultimul os.

Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Comentarii
Cicero
rank 5
Ghilotina
rank 5
Pai daca reusiti voi sa demonstrati teoriile lui Tanasescu ..... sunteti mari . Sa aratati si cum de s-a facut influentarea INS de catre onor Guvernoiu intru pacalirea FMI .....