Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iar relansam anticriza

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 18:16
3300 citiri
Iar relansam anticriza
Foto: Daylife

Emil Boc a relansat din nou lupta impotriva crizei. Doar candidatura prezidentiala a lui Mircea Geoana avut parte de atatea relansari, cu acelasi succes ma tem.

Premierul este, desigur, de alta parere. Domnia sa considera ca actuala guvernare a fost eficienta impotriva crizei: "Este un cliseu ca Guvernul nu a facut nimic, nu a luat nicio masura anticriza. Le raspund de pe acum ca daca Guvernul nu a facut nimic, atunci de ce cursul euro leu a ramas stabil, de ce somajul in Romania este cu aproape 2 procente sub media din UE, de ce dobanzile au inceput sa scada, de ce inflatia nu este o amenintare in Romania, de ce daca nu a facut nimic Guvernul, Romania are una dintre cele mai scazute cote de impozitare unica din tarile UE?".

Si daca Guvernul nu a facut nimic, atunci cum de romanii au invins la Podul Inalt?

Sa fim seriosi! Ceea ce premierul invoca drept marile reusite ale guvernarii sale sunt efectele masurilor gandite si impuse in cu totul alta parte decat Palatul Victoria sau cu totul alte circumstante decat cele actuale.

Cursul euro a ramas stabil datorita politicii extem de lucide si iscusite a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dar si datorita imprumutului luat de la FMI. La fel, tendinta de scadere a dobanzilor. Somajul este mai mic decat media UE inclusiv pentru ca aparatul bugetar nu a fost restructurat si acest lucru, desi, aparent, are efecte pozitive, este decontat in mediul privat care nu primeste sprijinul necesar.

Apoi, la vreme de criza, fenomenul specific este deflatia, iar cresterea inflatiei este o anomalie provocata, de obicei, de activarea tiparnitei de bani pentru compensarea lipsei de lichiditati. Adica Emil Boc se lauda ca nu a facut o imensa prostie? Si nici macar nu e sigur ca ar fi evitat aceasta prostie daca nu ar fi avut de respectat conditiile acordului cu FMI. Si se mai lauda premierul cu cota unica de impozitare. Ma tem ca ea este in vigoare la acest nivel din 2005, fiind cea mai mare reusita a Aliantei DA.

E drept, programe precum Primul Siloz sau Rabla au avut efecte benefice, dar cu mult prea reduse pentru a justifica ceea ce Emil Boc vede la orizont, adica primele semne ale redresarii economice. Si din nou avem un deja vu: primele semne ale redresarii apareau si anul trecut pe vremea acesta, si dupa vreo trei luni, si mai catre alegeri. De atata redresare economia romaneasca e tot in recesiune.

Cat despre noul program anticriza prezentat de premier, el nu aduce aproape nimic nou, cu exceptia compensarii TVA, masura salutara de altfel, care trebuia luata de multa vreme, si a construirii de case in mediul rural pentru personalul specializat, tot o idee buna dar de la care nu se pot astepta decat efecte foarte reduse in zona crizei.

Premierul vorbeste din nou despre pastrarea locurilor de munca si sprijinirea mediului de afaceri, intr-adevar prioritati absolute, dar in directia carora actiunile au fost foarte slabe.

"Scopul nostru este iesirea din recesiunea economica, asigurarea stabilitatii economice, o crestere economica sanatoasa si nu una bazata pe imprumut si consum. Nu detinem monopolul adevarului si asteptam propunerile Parlamentului", a conchis premierul. Intr-adevar, are si de la cine astepta solutii anticriza!

Mult sau putin, Guvernul Boc a facut ce s-a priceput. In Parlament insa, situatia este cu mult mai rea. Avem acolo cea mai urata colectie de populism si iresponsabilitate pe care a cunoscut-o Romania. PNL nu e multumit de lupta anticriza, dar dezmatul bugetar al Guvernului Tariceanu a creat numeroase gauri in corabie, gauri prin care in timpul furtunii economice a intrat o gramada de apa. PSD a fost la guvernare vreme de un an si nu s-a tinut decat de populisme electorale si antireformiste. Ambele partide clameaza si cer, cot la cot cu sindicatele, tot felul de masuri nesustenabile, de tipul pensii si salarii mai mari din pix, care, daca ar fi aplicate, direct in situatia Greciei ne-ar duce.

Nu stiu ce asteapta Emil Boc de la Parlament, dar stiu la ce pare sa se astepte directorul FMI. Dominique Strauss-Kahn vine pe 30 martie in Romania si se va adresa Parlamentului pe tema reformelor presupuse de acordul cu FMI. Domnia sa stie foarte bine unde este sediul antireformismului si unde sta marele risc al ratarii acordului. Si acolo se duce sa bata saua, doar, doar pricepe iapa politica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Emil Boc nou program anticriza, #Boc Parlament criza, #masuri anticriza guvern, #rezultate criza Guvern , #guvern