Identitatile culturale si patrimoniul, prioritati ale noului Guvern Boc

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 14:25
902 citiri
Identitatile culturale si patrimoniul, prioritati ale noului Guvern Boc

Diversitatea culturala, religioasa si lingvistica, descentralizarea sistemului institutional al culturii si sprijinirea cultelor religioase al caror numar de enoriasi este sub 5% din populatia tarii se numara printre dezideratele culturale expuse in programul de guvernare al noului Cabinet Boc.

Astfel, programul pe care si-l asuma noul ministru al Culturii are ca articulatie majora diversitatea, fie ea culturala, lingvistica ori religioasa, care este urmarita prin "protejarea si respectul identitatilor culturale, a traditiilor si mostenirii culturale", "promovarea valorilor culturii romane precum si a celor apartinand minoritatilor nationale", "reforma si descentralizarea, dupa caz, a sistemului institutional al culturii, pentru a raspunde nevoilor culturale exprimate de colectivitate si pentru a diversifica oferta culturala si a o apropia de consumator".

Minoritatile nationale devin un concept-cheie al Ministerului Culturii, noul program de guvernare mentionandu-le expres, la capitolul cultura. De pilda, atunci cand se vorbeste despre componenta de patrimoniu, din care ministrul Theodor Paleologu isi facuse o prioritate, se precizeaza ca patrimoniul national trebuie sprijinit si promovat, "inclusiv cel ce apartine culturii minoritatilor nationale".

Daca printre obiectivele centrale pe care programul de guvernare le propune pentru domeniul cultural se regasesc cele ale fostului ministru, cum ar fi restaurarea monumentelor istorice, reabilitarea centrelor istorice si formarea profesionala, in ceea ce priveste cultele lucrurile sunt mai nuantate.

Pornind de la principiul autonomiei cultelor religioase recunoscute de statul roman, se doreste "continuarea procesului de restabilire a dreptului de proprietate pentru cultele religioase recunoscute de statul roman", "acordarea de sprijin financiar cultelor religioase, sustinerea prezentei si a rolului acestora in societate", "promovarea unui parteneriat activ intre stat si culte prin crearea unor centre de asistenta sociala", dar si "sprijinirea cultelor religioase recunoscute al caror numar de enoriasi este sub 5 % din populatia tarii de catre Guvern, prin masuri pozitive cu un procent cel putin egal sau peste procentul enoriasilor".

Programul de guvernare asumat de noua formula executiva mai propune, pentru domeniul culturii, legea mecenatului in cultura si arta, regasita si in programul cabinetului Croitoru, precum si "sustinerea luptei impotriva incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala, prin cooperarea cu celelalte autoritati si institutii cu competente in domeniu, cu accent pe educarea publicului consumator si pe sustinerea unor modele comerciale care sa respecte drepturile titularilor si sa faciliteze, in acelasi timp, accesul la aceste continuturi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#prioritati Guvern, #program guvernare, #Emil Boc proioritati , #guvern