Joaca mortala de-a scosul si bagatul in criza (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 31 Martie 2011, ora 21:15
5046 citiri
Joaca mortala de-a scosul si bagatul in criza (Opinii)

Emil Boc si Traian Basescu ne-au anuntat de atatea si atatea ori ca am iesit din criza, incat maine chiar de-ar fi sa reprezinte cu adevarat finalul recesiunii tot nu i-ar mai crede nimeni. Ba cred ca si dansii ar ramane socati sa afle ca am lasat, cu adevarat, criza in urma.

Si pana la urma ce fel de depasire a crizei mai este si asta, cand preturile la alimente, la combustibil si energie electrica au sarit deja in aer si vor continua inca sa creasca?

Ce fel de revenire si primavara economica e aceasta cand toate prognozele de la BNR sau alte institutii financiare respectabile avertizeaza asupra pericolului revenirii unei crize si mai profunde si mai violente?

Mugur Isarescu avertiza ca este posibila o explozie a preturilor la alimente. Acelasi lucru l-a facut si presedintele. Doar premierul si ministrul Agriculturii nu vad la fel problema si se imbata cu apa rece a soarelui economiei. Peste toate, Emil Boc nu se mai abtine nici macar din onestitate si siguranta de a vedea rezultate inainte sa proclame noua iesire din criza.

Insusi Traian Basescu avertiza in urma cu doar cateva zile asupra posibilitatii de a reveni criza. O noua criza. In plus, avand in vedere datele si temerile din intreaga lume, cu puternicile zbateri ale crizei din Portugalia si Grecia, cu posibilitatea revenirii ei in Statele Unite si, mai grav decat orice, cu nasterea premiselor izbucnirii ei in China, in aceste conditii a te aventura sa proclami iesirea din criza, bazata pe nimic solid, reprezinta o dovada de ireponsabilitate.

Cu atat mai mult cu cat, Emil Boc ar trebui sa stie cel mai bine ca aceasta eterna iesire din criza nu are cum sa se produca pe termen lung atat timp cat nu au fost luate masuri care sa stimuleze economia, consumul si productia, ci doar masuri de austeritate si de reducere a salariilor.

Fara nicio investitie majora si cu masuri care au inchis peste 150.000 de societati, singura speranta a guvernantilor ar fi trebuit sa ramana atragerea fondurilor europene si a investitorilor straini. Din pacate, mediul de afaceri neatractiv, legislatia potrivnica si politica haotica i-au alungat si pe cei prezenti. Iar atragerea fondurilor europene e cea mai slaba dintre toate statele membre ale UE.

Din toate greselile facute, Boc nu a invatat nimic. Nici din criza. Nici el, nici presedintele, singurii care decid drumul pe care paseste Romania de aproape doi ani. Pentru Boc criza a inceput cand s-a trezit el premier si va sfarsi maine, la ora 12 trecute fix. Daca un patron si-ar privi astfel afacerea, ai putea spune ca e treaba lui. In privinta lui Boc, deciziile proaste, minciunile prin omisiune si incompetenta, toate recunoscute chiar de membrii Guvernului ne afecteaza direct viata tuturor.

Si nu doar pentru perioada in care se guverneaza prost, ci consecintele erorilor lor se vor propaga de-a lungul anilor, mult timp de acum incolo. Criza economica este, pe de o parte, o uriasa oportunitate pentru liderii politici sa invete ce este important, sa realizeze care sunt singurele lucruri care pot functiona sanatos intr-o economie si care sunt bazele sanatoase ale unui stat responsabil si profitabil.

Pe de alta parte, daca ei nici nu pot, nici nu stiu si isi mai urmaresc si doar propriile interese, atunci rezulta aproximativ ceea ce avem astazi in fata ochilor cu totii.

Succesivele guverne Boc nu au conceput niciun plan de investitii de lunga durata, nu au finalizat nicio lucrare importanta, care sa produca venituri statului - cu exceptia celor 20 de kilometri de autostrada!, nu au reformat nicio institutie a statului, mai ales dintre cele mai paguboase, nu au avut curajul sa disponibilizeze sutele de mii de bugetari care nu fac altceva decat sa mute niste hartii dintr-o camera intr-alta, in schimb s-au imprumutat cu peste 20 de miliarde de euro, pentru a plati salarii si pensii si a stabiliza cursul euro.

Tot ce a reusit sa faca Guvernul Boc a fost sa amane efectul de prabusire a economiei. Taierea salariilor si pensiilor si imprumuturile externe si interne au avut darul de a ne prelungi agonia. Nu am intrat in faliment astazi, desi nu se stie ce ne asteapta maine.

Daca aceasta este noua iesire din criza, atunci trebuie sa ne pregatim deja de o noua intrare in ea. Una si mai adanca si mai teribila si cu efecte si mai devastatoare. Macar de-ar avea sinceritatea sa-si recunoasca greselile. Si sa nu le mai perpetueze.

In final, sper sa nu avem tot noi dreptate, iar ei sa spuna ca specialistii lor nu au apreciat si nu au estimat cum trebuie. Ca nimeni nu i-a avertizat si nu au stiut, asa cum au spus de fiecare data cand reveneam tot mai adanc in criza.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...