Lista ministrilor Guvernului Boc - varianta finala (Video)

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 17:24
15178 citiri
Lista ministrilor Guvernului Boc - varianta finala (Video)

Emil Boc a anuntat, duminica, lista finala a ministrilor care vor face parte din cabinetul Boc. Din guvern vor face parte nume grele din PD-L precum Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu si nu va lipsi nici Elena Udrea.

"In comparatie cu guvernul anterior, avem mai putin cu patru ministere", a anuntat Emil Boc. La cele doua pozitii de prim ministru - Emil Boc (PD-L) si vicepremier - Marko Bela (UDMR), se adauga 15 portofolii ministeriale:

1. Ministerul de Interne - Vasile Blaga (PD-L);

2. Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu (PD-L);

3. Ministerul Sanatatii - Cseke Attila (UDMR);

4. Ministerul de Externe - Teodor Baconschi (independent);

5. Ministerul Apararii - Gabriel Oprea (independent);

6. Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului - Daniel Funeriu (PD-L);

7. Ministerul Mediului - Laszlo Borbely (UDMR);

8. Ministerul Agriculturii - Mihail Dumitru (independent);

9.Ministerul Comertului - Adriean Videanu (PD-L);

10.Ministerul Comunicatiilor - Gabriel Sandu (independent);

11.Ministerul Culturii - Kelemen Hunor (UDMR);

12.Ministerul Justitiei - Catalin Predoiu (independent);

13.Ministerul Muncii - Mihai Seitan (PD-L);

14.Ministerul Finantelor - Sebastian Vladescu (independent);

15.Ministrul Dezvoltarii si Turismului- Elena Udrea (PD-L).

In ceea ce priveste retragerea lui Catalin Croitoru, care fusese propus pentru ministerul Educatiei, Emil Boc a raspuns: "Domnul Croitoru mi-a invocat o problema personala". Surse sindicale au anuntat, inainte de publicarea listei finale de ministri, ca propunerea lui Boc pentru ministerul Educatiei, Catalin Croitoru, a refuzat functia pentru ca bugetul Educatiei ar urma sa fie mult mai mic decat anul trecut.

Premierul s-a aratat increzator in sansele ca guvernul sau sa treaca in Parlament.

"Avem sustinerea, inclusiv prin participare in Guvern, a grupului deputatilor si senatorilor independenti si sustinerea grupului minoritatilor nationale(...). Este un guvern care are sustinerea politica a PD-L, a UDMR, a grupului minoritatilor si a grupului parlamentarilor independenti", a declarat Boc.

Emil Boc a mai anuntat ca va depune, duminica, lista de ministri si programul de guvernare la Parlament si a enuntat cateva dintre obiectivele programului de guvernare.

Acesta ar fi, potrivit premierului:

1. Continuarea procesului de modernizare a statului si punerea in aplicare a rezultatului referendumului national din noiembrie;

2. Restructurarea aparatului administratiei publice pe principii de eficienta si performanta;

3. Luarea masurilor care sa asigure relansarea economiei si consolidarea cresterii economice. Dintre acestea, premierul a enumerat:

-intentia de a mentine pe intreaga perioada de guvernare acelasi nivel al cotei unice, acelasi nivel al TVA-ului (16%, 19%)

- respectarea angajamentelor internationale ale Romaniei cu FMI si Banca Mondiala;

- adoptarea de urgenta in sesiune extraordinara a Parlamentului a proiectului legii bugetului de stat pe 2010 (porneste de la indicatori macroeconomici cum ar fi: cota unica, TVA-ul, o crestere economica 1,3%, deficit bugetar de 5,9%).

"Anul 2010 va fi inca un an dificil, dar sa speram ca odata cu sfarsitul anului 2010, putem vorbi de crestere economica consistenta. Vestea buna este ca nu vom avea scadere economica de -7%, ca in acest an, ci vom avea o usoara crestere economica", a declarat Boc.

Intrebat de jurnalisti daca 1,3% este o crestere economica realista, Boc a declarat ca aceasta cifra este bazata pe analizele si estimarile facute de FMI si alte organisme internationale.

Alte obiective ale programului lui Boc sunt sustinerea mediului de afaceri si a IMM-urilor prin alocarea a 20% din banii bugetului pentru investitii, protejarea categoriilor sociale afectate de conditiile dificile, promovarea si adoptarea legii sistemului de pensii si a legii responsabilitatii fiscale.

In ce priveste agricultura, obiectivul pe termen mediu este ca Romania sa se transforme dintr-o tara importatoare de alimente intr-o tara exportatoare, largirea sferei drepturilor identitatii nationale, continuarea reformei in domeniul justitiei.

Ce spun cei nominalizati pentru portofoliile ministerelor guvernului Boc

Kelemen Hunor, nominalizat pentru Cultura, propus pentru Ministerul Culturii, a declarat, imediat dupa anuntarea ministrilor: "Nu are de ce sa fie o problema, am experienta la Ministerul Culturii, am fost secretar de stat. Sunt un om al dialogului, sunt scriitor si cat stau eu la Cultura nu se va intampla nimic care sa alimenteze tensiuni".

Marko Bela, nominalizat vicepremier, a explicat ca va sustine - pe langa implementarea unor masuri precum predarea limbii romane din alte manuale decat cele actuale si predarea istoriei si geografiei in limba materna -, drepturile minoritatilor de a lua parte la decizii in ce priveste scolile sau institutiile culturale.

"UDMR nu vine in guvern si la guvernare numai cu aceste probleme, ci avem cu totii o prioritate absoluta: relansarea economiei", a mai spus liderul UDMR intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

In ce priveste atributiile sale, Marko Bela a explicat ca "vicepremierul Romaniei are in primul rand un rol politic, trebuie sa il ajute pe premier in rezolvarea tuturor problemelor si sa imparta anumite atributii. Ne vom intelege cu primul ministru Emil Boc care vor fi domeniile pe care le voi coordona in mod direct. Invatamantul, cultura, educatia sunt domenii mai apropiate de mine, dar voi lua in discutie si alte domenii, daca va fi cazul", a mai spus Marko Bela.

Independentul Mihail Dumitru, desemnat pentru functia de ministru al Agriculturii, a declarat duminica pentru Agentia NewsIn ca principalele sale prioritati vor fi acordarea la timp a subventiilor din agricultura, modernizarea sectorului si reducerea importurilor.

"Problemele agriculturii sunt foarte multe, perioada urmatoare va fi una foarte grea, pentru ca agricultura, ca si celelalte sectoare, este puternic afectata de criza economica. Voi avea ca prioritati subventiile agricole, care vor trebui sa ajunga cat mai repede la agricultori. De asemenea, ma voi axa pe modernizarea sectorului si printre prioritatile mele va fi si cresterea gradului de aprovizionare din productia proprie, ca urmare a reducerii importurilor", a spus Dumitru.

Citeste aici ce prevede protocolul de guvernare semnat de PD-l si UDMR

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#ministri guvern Emil Boc, #Boc lista ministri, #lista ministri guvern Boc , #guvern