Infrastructura si absorbtia fondurilor europene, prioritatea Guvernului

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 12:51
1110 citiri
Infrastructura si absorbtia fondurilor europene, prioritatea Guvernului
Foto: Realitatea TV

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Bistrita, ca prioritatile Guvernului Romaniei sunt investitiile in infrastructura si absorbitia fondurilor europene.

Premierul a facut aceste declaratii, sambata dimineata, la o intrunire cu autoritatile locale si judetene din Bistrita-Nasaud.

"Romania are acum sansa de a spera la o crestere economica, de a opri caderea economica generata de criza si de a reporni motoarele economiei prin cel putin doua domenii majore: domeniul infrastructurii si cel al absorbtiei fondurilor comunitare, care sunt prioritati majore", a spus Boc.

El a adaugat ca subiectul discutiilor cu autoritatile din Bistrita-Nasaud va fi despre proiectele de investitii care sunt derulate in Bistrita-Nasaud atat din fonduri guvernamentale, cat si din fondurile bugetelor locale.

"Obiectivul nostru este sa asiguram cei 20% pe care ii avem prevazuti in buget pentru a fi investiti in infrastructura si care ajuta, oarecum, economia in conditiile in care mediul privat are nevoie de comenzi pana se reintra in normalitate", a spus premierul.

Emil Boc a mentionat trei proiecte principale de infrastructura in acest judet. Primul dintre acestea este reabilitarea drumului national care leaga Bistrita de Cluj-Napoca si de Suceava, o lucrare de 30 de milioane de euro, lucrarile urmand a fi incepute chiar in acest an.

De asemenea, tot in aceasta toamna, ar putea incepe lucrarile la drumul care leaga Targu Mures de Reghin si Reghin de Sartel, cu o lungime de 71 de kilometri, din care 28 de kilometri se afla pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud. Al treilea proiect se refera la varianta de ocolire a municipiului Bistrita.

"Nu avem bani pentru toate proiectele de care are nevoie Romania. Ar fi nevoie de zeci de miliarde de euro. Avem bani limitati si trebuie folositi cu chibzuinta", a declarat premierul.

Depinde de noi sa atragem banii UE

In privinta fondurilor comunitare, absorbitia lor este prioritara. "E vorba de cele 30 de miliarde de euro care au inceput sa vina in Romania. Pentru asta trebuie proiecte care sa fie implementate. Este in mainile noastre si ale dumneavoastra sansa de a aduce acesti bani in Romania. Acum sunt cateva proiecte in derulare, cum este masura 322 cu 31 iulie a.c. termen de depunere finala a proiectelor. Este cea mai consistenta sesiune de depunere de proiecte, peste 700 de milioane de euro vor fi alocati. Este ultima pentru ca am adus toti banii din 2013 in 2009 tocmai pentru a realiza o infuzie de bani europeni in 2009 si in 2010 cand probabil vor intra in lucru aceste proiecte", a declarat Emil Boc in deschiderea intrunirii cu autoritatile din Bistrita-Nasaud.

Emil Boc a ajuns, vineri seara, la Bistrita, s-a intalnit cu activul de partid, iar sambata cu atutoritatile locale si judetene, sefi de institutii descentralizate si primari din tot judetul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Emil Boc Bistrita, #absorbtia fondurilor europene, #lucrari infrastructura , #guvern