Opinii: Boc vrea sa opreasca si ploaia, dupa ce a oprit economia

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 01 Iulie 2010, ora 16:05
4390 citiri
Opinii: Boc vrea sa opreasca si ploaia, dupa ce a oprit economia

Emil Boc a impartit barbatii din Guvern prin judetele tarii afectate de inundatii pentru a tine piept puhoaielor cazute din cer.

Sa trecem cu vederea ca actiunea in forta a ministrilor lui Boc vine dupa ce au murit oamenii si nu inainte, prin actiuni de prevenire, prin strategii pe termen lung de inlaturare a unor astfel de situatii.

Sa uitam si de faptul ca in ziua in care oamenii erau luati de ape si Moldova era inundata, Guvernul Boc impreuna cu majoritatea din Parlament aveau cu totul si cu totul alte prioritati.

Sa ne prefacem ca nu stim ca fix in ziua dezastrului din nordul Moldovei, in Parlament se ducea o lupta oarba pentru votarea si instalarea cat mai rapida si fara surprize a sefilor SRTv si SRR, iar aceiasi ministri in frunte cu acelasi repede saritor Boc se intalneau in sedinte de ore intregi pentru a pune la cale modalitatea prin care sa isi impoziteze cat mai putin casele si terenurile.

Intr-o oarecare masura aceste interpretari au fost exagerate si distorsionate indeajuns pe micile ecrane pentru a mai fi reluate si aici.

Sa plecam de la prezumtia de nevinovatie si de la ideea ca, intr-adevar, autoritatile sunt surprinse peste tot in lume de rabufnirile naturii, ca peste tot mor oameni acolo unde natura se dezlantuie si ca, oricum ar fi, vina autoritatilor, cu exceptia cazurilor deosebite, este mai mica decat natura umana care se incapataneaza de multe ori sa ignore si sa desconsidere avertizarile si sfaturile oficialitatilor.

Sa ne iluzionam si ca nu stim ca, in Romania, autoritatile nu au facut niciodata munca de prevenire, ca nu au avut niciodata o strategie adevarata, pe termen lung, de actiune si reactiune in cazul unor cataclisme naturale.

Orice ploaie inunda aici terenul pe care cade. Ploua in Bucuresti, nu se mai circula. Ploua in Moldova, mor oameni. Ploua in Banat, se circula cu barcile prin sate. Adevaruri simple, imposibil de ignorat sau corectat, daca traiesti in Romania.

Sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne stergem si senzatia tot mai puternica si mai reala ca economia e pe moarte, ca e ingropata pe zi ce trece de deciziile tot mai haotice, mai proaste si mai anti-revenire-din-criza (eventual, neconstitutionale) ale Guvernului Boc.

Dupa ce am sters toate aceste ispite ale gandului, sa revenim asupra planului de actiune al Guvernului Boc.

Asadar, cu ministrii imprastiati in cate un judet, Boc si ai lui spera ca rezolva toate problemele daca doar vor fi prezenti fizic in teritoriu.

Sprijinul moral este important, insa ceea ce conteaza cu adevarat este numai si numai ceea ce acest guvern va face DUPA ce inundatiile vor trece, apele se vor retrage, iar ministrii vor reveni la Bucuresti.

Scurta istorie a celor 20 de ani postdecembristi ne-a invatat ca niciodata politicul nostru nu are treaba cu ceea ce in alte parti, in tarile civilizate sau chiar in curs de dezvoltare, se cheama strategii, programe, planuri de actiune, seturi de masuri si implementarea lor.

La noi reactiile autoritatilor sunt precum cele ale naturii - accidentale, relativ haotice, de scurta durata, uneori intense, alteori mai indelungate, insa intotdeauan vizeaza pacalirea si alinarea suferintei celor loviti de soarta pe termen scurt, atat cat sa bifeze la capitolul imagine.

Dupa ce s-a asigurat ca au luat cele mai bune masuri care puteau fi luate pentru economia noastra, Guvernul lui Emil Boc si-a trasat singur ca prioritate lupta cu natura si capriciile ei.

Ca si cum, in aceste momente, nu ar fi fost mai important ca institutiile care trebuie sa actioneze in aceste situatii direct si total sa isi faca treaba si sa nu fie nevoie de prezenta lui Videanu, Blaga, Berceanu si Boc pe coclaurii Moldovei.

Dar, daca economia merge de la sine, cu siguranta ne permitem luxul de a bifa si capitolul imagine alaturi de sinistratii, oricum, fara viitor.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...
Comentarii
AIUREA AIUREA
rank 5
OARE CUM AM PUTEA BOTEZA O SLUGA IN ROMANIA ? CU CE NUME SA FIE APELAT ? CE ZICETI ?
vlad al lui tepes
rank 5