Opinii: "Bocanitul" crizei in Romania

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 19:02
1984 citiri
Opinii: "Bocanitul" crizei in Romania
Foto: rmitschiphoto

Acum vreo doi ani ni se parea ca suntem ca occidentalii. Nici vorba de vreo criza. Economia "duduia", conform fostului prim-ministru-motociclist, Calin Popescu Tariceanu. Acum, economia face implozie, strivindu-ne inauntrul ei si ducandu-ne acolo unde ne era locul de fapt si unde am fost obisnuiti sa fim dintotdeauna: in subzistenta.

Incepuseram sa ne simtim europeni: fiecare avea masina lui, un loc de munca bine platit, cosurile incarcate de cumparaturi. De fiecare mare sarbatoare ne intreceam ca dementii printre rafturi, in goana dupa produse inutile. Mai ceream si cate o marire de salariu din cand in cand. Iar daca nu aveam masina, doar cu buletinul puteam merge la o banca sa cerem un mic credit. Pentru orice. Chiar si credit pentru credit. Acum, criza ne invata ceea ce nu am putut sa intelegem singuri: ca nu este bine sa te intinzi atat cat nu iti poti permite.

Mergeam la serviciu fiecare in masina lui, confortabil, chiar daca eram la coada kilometrica prin Bucuresti, trebuia sa fim acolo. Nimic nu ne speria, nici macar amenintarea, care e tot mai credibila, ca resursele de petrol s-ar putea sfarsi in viitor.

Vestea data de Presedintele-Premier-Guvern a cazut ca un traznet, aducand disperarea printre bugetari: ne vor lua din bani. Acei bani pentru care mai lucram zilnic la stat, la trecerea timpului, continuand lozinca "Timpul trece, leafa merge". In sfarsit, blestemele "platitorului de impozite si taxe" isi gasesc implinirea: vor fi dati afara functionari publici. in sfarsit, se va cerne sita.

FMI-ul ne atrage atentia ca am cheltuit prea mult in ultimii ani, mai mult decat ne puteam permite. Inclusiv "gascuta" domnului Presedinte-Premier, aceeasi gascuta care scria cu oi pe dealuri prin Bucovina de Paste sau care aducea, cu o fata ipocrit-smerita, lumina sfanta intr-un charter, tocmai de la Ierusalim.

Acum nu vor suferi bogatii sau cei bine cocotati in ierarhia politica. Vor suferi tot cei saraci, carora reducerea chiar si cu cateva zeci de lei a veniturilor are efecte mult mai mari in subizstenta zilnica. Ne mai gandim cateodata la ce serveste bogatia, cat ii trebuie unui om sa adune pentru a se satura. Raspuns: cat pentru a asigura bunastarea mai multor generatii de urmasi (adesea loaze, semi-analfabeti sau dorobantieri penibili).

Romanii nu sunt solidari. Nu vom iesi in strada sa ne strigam nemultumirea. Sindicalistii vor aduna cateva palcuri colorate de activisti, care, dupa cateva ore de fluierat in fata Guvernului, se vor plictisi si vor pleca acasa, in toropeala zilelor calduroase.

Vom pleca din nou capul, resemnati, incapabili sa ne cream propriul destin. Ii lasam pe altii sa ni-l croiasca. Este incredibila imaginea unui membru PNL care-i tine umbrela domnului Jeffery Franks, venit sa ne jupoaie si sa ne spuna ce sa facem in propria ograda.

Trebuie sa avem curajul de a ne asuma propria soarta, de a lupta cu criza folosind propriile resurse, sa ne cautam propriul drum cu hotarare. Sigur vom gasi solutii. Sigur vom reusi.

Suntem preocupati adesea de vecin, de cat de afectat este vecinul, si nu propria persoana. Sa ne amintim cat de mult ne interesam de progresul (dar mai ales de regresul) facut de bulgari in drumul comun pe care l-am facut, umar la umar spre taramul promisiunilor desarte: Uniunea Europeana.

Acum ne uitam la greci si spunem chiar ca nu vrem sa "grecizam" Romania (a mai grait domnul Presedinte-Premier). Cand vom fi preocupati cu adevarat de noi si mai ales de ceea ce ne inconjoara, acela va fi inceputul ridicarii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza Romania, #masuri guvern Boc, #reducere salarii bugetari , #guvern