Opinii: De ce Boc nu trebuie sa cedeze

Duminica, 23 Mai 2010, ora 21:43
5033 citiri
Opinii: De ce Boc nu trebuie sa cedeze

Ultimele stiri din fluxurile internationale ne spun ca Uniunea Europeana este intr-o criza profunda. Ca nemtii apreciaza ca sunt luati din nou drept "fraierii Europei". Si au dreptate.

The Guardian titreaza: Uniunea Europeana a murit, Grecia ar putea sa iasa din UE. Adica suntem in situatia de "scapa cine poate". Cu atat mai mult trebuie mers pana la capat. Sa ne rezolvam singuri problemele, ca nu are cine altcineva.

De ce trebuie mers pana la capat?

Nu toti cei cu salarii sau pensii mici au o situatie materiala proasta. Unii beneficiaza de alte venituri, fiscalizate sau nu, altii muncesc la negru, au mostenit valori imobiliare si le exploateaza, etc. Foarte bine fac. Dar cine sa faca acum, in cateva zile, distinctia? Ati auzit de persoane, rromi, cel mai adesea, care merg sa-si ridice ajutoarele sociale cu Mercedesul?

Sau satenii din Sadova, Dolj, care beneficiaza, cu totii, de ajutoare sociale, desi ulitele sunt pline de vile cu turnulete. In alta comuna, veniturile primariei sunt jumatate din ajutoarele sociale pe care le acorda de la bugetul central, prin transferuri catre bugetele locale. Sau de mii de handicapati, unii orbi, cu permis de conducere auto?

Ce inseamna "venit minim garantat"? Niciodata n-am reusit sa inteleg. Adica, muncesc sau nu muncesc, primesc venitul minim garantat. Adica sunt deja in Rai.

O istorioara autentica. O comuna a primit fonduri europene pentru apa curenta. Constructorul, castigator al licitatiei, a vrut sa angajeze sateni pentru saparea santurilor. In prima zi au venit la munca 50, urmatoarea 10, a treia nici unul. La intrebarea adresata primarului acesta i-a explicat: venitul minim garantat le asigura tigari si bautura, iar mancarea o au in batatura. De ce sa mai munceasca?

Ce spune Constitutia?

Ca statul este obligat sa asigure cetatenilor un trai decent (ARTICOLUL 47

(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.)

Indiferent daca acestia muncesc sau nu. Daca stau cu burta la soare sau prin carciumi. Nu sunt specialist, dar nu cred sa mai existe vreo Constitutie cu asa o aberatie. Cetateanul isi poate asigura un trai atat de decent pe cat ii permite munca depusa, "dotarile" intelectuale si fizice. "Drepturile" cetatenilor isi au izvorul in munca sau in proprietate. Alte izvoare de drepturi nu prea exista.

In acest context, cand inclusiv prin Constitutie se vinde gogoasa statului social, care este obligat sa asigure tuturor un trai decent, chiar daca nu muncesc, era fatal sa ajungem unde-am ajuns. In sistemul bugetar, ca la privati nu se aplica prevederea din Constitutie. Acolo muncesc 10-12 ore pe zi, sa-si pastreze jobul.

Cum nu poti sa tot iei din sacul bugetar, fara sa pui inapoi ce iei, am ajuns si la fundul sacului.

Cum iesim din criza?

Reducand salariile bugetare si pensiile pana la nivelul veniturilor. Alta cale nu exista. Pretentia ca statul sa faca din economie bici, sa asigure un trai decent tuturor cetatenilor e absurda. Economia capitalista nu asculta de guverne ci de mersul economiei mondiale, a carei particica este. Merge economia mondiala, merge si a noastra, nu merge, sta pe loc si economia romaneasca. Statul ar putea interveni prin investitii in infrastructura, daca ar avea bani, dar nu are.

O singura problema au politicienii: au furat pe capete, inclusiv cu clientela transpartinica, elitele de prada. Si au dirijat resursele ramase dupa furt in consum, in gogoasa statului social. Acum platim pretul, cu totii. Si cei care n-am furat.

De intors roata istoriei nu se mai poate. Candva vor trebui sa dea socoteala. Cand vom avea judecatori neinhaitati cu hotii. Acum insa trebuie sa vedem cum iesim din prapastie. Fara vreun ajutor de undeva. Cam toti sunt in criza.

Solutia nu este decat una: aducerea cheltuielilor la nivelul veniturilor, intoarcerea la munca, renuntarea la ajutoare si drepturi pe care nu avem de unde le oferi.

Nu este timp sa vedem cat de saraci sunt unii in comparatie cu altii. Cine sa faca anchetele? In cat timp?

Daca vrem sa ne salvam, nu exista decat o solutie: Guvernul Boc trebuie sa mearga pana la capat. Cu solidaritate si dreptate sociala pentru toti. Nu doar pentru catei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Emil Boc guvern masuri, #masuri Guvern Boc austeritate, #taiere pensii salarii ajutoare, #venit minim garantat , #guvern