Opinii: Pretul discordiei nationale

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 10:55
3488 citiri
Opinii: Pretul discordiei nationale

Ce se intampla cu noi? De ce nu ne putem uni eforturile nici atunci cand ne este mai greu? De ce specialisti foarte bine pregatiti si cu experienta nu au fost invitati sau au refuzat sa intre in noul guvern?

Sa luam cateva exemple. La Ministerul Finantelor Publice, am fi avut de ales intre mai multi specialisti cu carti de vizita impresionante sau cu atuuri incontestabile: Mihai Tanasescu, Theodor Stolojan, Lucian Croitoru, Ionut Popescu. S-a facut o analiza asupra competentelor fiecaruia sau prin refuzul lor de a participa la guvernare a ramas doar solutia de avarie Sebastian Vladescu? Ce-l recomanda pentru acest post? Daca ceilalti au refuzat, ce conditii politico-clientelare ii goneste si-i tine departe de actul de guvernare?

Sunt intrebari la care va trebui sa aflam raspunsul candva.

Alt exemplu. La Educatie, puteam alege intre Mircea Miclea, Daniel Funeriu, Catalin Baba, Catalin Croitoru. A castigat cel din urma, la un scor extrem de strans. De ce refuza Mircea Miclea sa intre intr-un guvern politic, dupa ce a demisionat in 2005, desi este autorul doctrinei care sta la baza modernizarii Educatiei? Ce anume a vrut sa spuna cand a declarat intr-un interviu ca refuzul sau are la baza solicitarea "stai cu fata la partid", cand de fapt domnia sa ar fi inteles "sa stea cu fata la sistemul" pe care-l pastoreste? Alte intrebari fara raspuns.

De la PSD, premierul Boc a lucrat foarte bine cel putin cu Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, Ionut Bazac. Dar nu au voie sa intre intr-un guvern care nu este al PSD. Chiar si dna Nina Iliescu nu este de acord. Ce daca Romania si romanii se scufunda sub greutati extreme. Sa plateasca regimul Basescu-Boc pretul ingenuncherii Romaniei. Iar noi, PSD-ul, vom castiga la viitoarele alegeri din nenorocirea oamenilor, dand vina pe actualul regim.

La Agricultura, existau mai multi candidati, s-a preferat Orest Onofrei(chiar daca acum acesta da inapoi), un candidat care are o condamnare cu suspendare de un an. Dar este sustinut de un important membru al PD-L, Gheorghe Flutur.

La Armata, pentru cele 25 de voturi ale independentilor, care sa asigure majoritatea, un ministru cel putin controversat, Gabriel Oprea, un alt argument negativ pentru cum se face politica in Romania.

O absenta notabila este si Monica Macovei, in conditiile in care la Justitie este un fost liberal, actualmente independent, adica nici macar membru PDL. Or fi PDL-istii asa de speriati de DNA, de cand i-a "cablat" pe adjunctii dnei Monica Iacob Ridzi, daca acum sufla si in Macovei? Tot ce se poate.

Dupa cum si calitatea domniei sale de europarlamentar, cu un salariu de 17.000 euro pe luna, face ca optiunea pentru calitatea de ministru, cu un salariu de 1.500 euro pe luna, sa fie una cu sanse putine de reusita.

Marota aceasta, ca demnitarii romani trebuie sa se multumeasca cu salarii de mizerie, ca e criza, face ca plaja de selectie sa se contracte proportional cu nivelul salariilor oferite.

Valeriu Stoica n-a fost deloc luat in calcul. O fi refuzat, nu se stie nimic. Cert este ca, pentru a doua oara, refugiatii din PNL au fost ignorati total la impartirea functiilor.

Cine este Gabriel Sandu de apare in toate guvernele, dar aproape nu-l cunoastem la fata? Este asa de performant ca nu se gaseste un informatician sa-l inlocuiasca? Este adevarat ca este sustinut de cineva mare din conducerea PD-L, de dna Roberta Anastase?

PNL n-a vrut sa participe la o majoritate parlamentara pentru aceleasi motive cu PSD. Lasa sa-si franga gatul actualul guvern, apoi venim noi cu PSD la guvernare, ne frangem si noi gatul si tot asa. Ca intre timp Romania sta tot la coada Europei si la mila organismelor financiare internationale nu conteaza. Totul pentru victoria in viitoarele alegeri.

Nu vad nicio personalitate de la PNL care sa fi meritat sa fie "curtata" pentru a face parte din guvern.

Iata in incheiere si guvernul optim, in opinia mea, capabil sa realizeze modernizarea tarii. Premier-Emil Boc, Finante-Mihai Tanasescu, Economie-Theodor Stolojan, Justitie-Monica Macovei, Educatie-Mircea Miclea, Interne-Vasile Blaga, Transporturi-Radu Berceanu, Munca-Marian Sarbu, Externe-Bogdan Aurescu, Sanatate-Ionut Bazac, Agricultura-Valeriu Tabara, Dezvoltare regionala-Ionut Popescu, Armata-Sorin Frunzaverde, Mediu-Laszlo Borbely. Restul ministerelor trebuiau desfiintate.

Romanii au multe calitati, dar si un defect major: nu stiu, nu pot si nu vor sa se uneasca atunci cand dam de greu. Spre deosebire de sud-coreeni de exemplu, care atunci cand tara lor a avut dificultati isi duceau verighetele la trezorerii, pentru a se salva din groapa economica in care intrasera.

Cat timp trebuie sa mai treaca, sa invatam si noi, ca doar prin solidaritate putem traversa desertul si crizele care ameninta lumea?

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...