Opinii: Originalitatea demolatoare a premierului Boc

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 14:16
3527 citiri
Opinii: Originalitatea demolatoare a premierului Boc

Eu nu inteleg si pace cum vine treaba cu disponibilizarile naturale din sectorul bugetar, avansata recent de premierul Emil Boc.

Teoretic domnia sa a explicat conceptul: "pensionare, interventie prin acordul partilor sa inceteze contractul de munca, plecare in strainatate sau nu stiu ce alt element. Aceste disponibilizari naturale practic ne vor conduce la urmatoarea solutie legala: unul din sapte posturi se va ocupa. Deci, practic, se disponibilizeaza sapte posturi prin aceste mecanisme mentionate. Pleaca sapte se angajeaza o singura persoana".

Singurul lucru pe care-l sugereaza aceasta filosofie inepta, pe care nici macar contabila nu o putem numi, este ca restructurarea sectorului bugetar nu are nicio legatura cu competenta si performanta. Asadar, pentru cine tine dl. Boc usa larg deschisa?

Cu pensionarii e clar si nu cred ca e mare lucru de comentat, desi in cazul medicilor cu mare experienta, de exemplu, situatia este foarte delicata. Problema este cu cei care vor pleca de buna voie, la un alt job fie in Romania, fie in strainatate. Dar cei care pot opta pentru asa ceva sunt cei mai buni dintre angajati. Adica exact cei la care statul ar trebui sa tina cu dintii, ca orice angajator cu un dram de minte in cap. Clientela si incompetentii nu pleaca de buna voie, ca n-au nici unde si nici de ce.

Iar plecarea profesionistilor nu face decat sa creeze pagube mari. De exemplu, daca din institutiile de stat pleaca juristii buni si raman doar ,,loazele", institutiile respective fie vor pierde procesele pe banda rulanta, fie vor recurge la case de avocatura pe bani grei, ai contribuabililor, se-ntelege. Iar daca ne gandim la asistentele medicale si medicii disponibilizati natural, pretul nu mai e in bani, ci in vieti, adica incalculabil. De fapt, in absolut orice domeniu bugetar exodul competentei si mentinerea mediocritatii face ca statul sa fie un manager prost si mereu perdant.

Ce ne spune noua, de fapt, Emil Boc prin aceasta ,,disponibilizare naturala"? Ne spune ca nu are nicio viziune in privinta restructurarii sectorului de stat. Ca nu are nicio idee de unde sa taie, cat sa taie, pe ce criterii sa taie din aparatul bugetar mamut. Ca si disponibilizarile si angajarile se fac dupa cum da Dumenezeu. De fapt, pana acum am auzit cel putin 5 variante oficiale in privinta numarului de disponibilizari facute deja si preconizate pana la sfarsitul anului.

De taiat se taie in toata Europa, dar nu in mod natural, ci in mod rational. Adica fiecare sector este auditat. Auditorul independent arata unde sunt prea multi oamnei si trebuie facute taieri, unde sunt prea putini si trebuie adaugati. Dupa care se trece la treaba pe criterii precise de performanta, de eficienta si competenta. Rezultatul este un sector bugetar suplu, minimal, eficient si bine platit. Adica un corp de elita de care statul are nevoie si pe care se poate baza. Ati auzit de vreo astfel de auditare in Romania?

In astfel, de tari se duc medicii si asistentele de la noi. In state unde nici disponibilizarile, nici angajarile nu sunt fenomene naturale, ci fac parte dintr-un act guvernamental responsabil si profesionist. Acolo, daca e nevoie de 200 de asistente medicale sunt angajate 200, nu 29 pentru a fi respectat procentul arbitrar de o angajare la 7 disponibilizari. Dar acolo nicio asistenta nu este obligata sa stea 12 ore legata de scaun fara drept de a merge la toaleta, iar daca o face risca sa intre in puscarie.

Dar in acele tari nu exista un Guvern Boc care sa fi inventat conceptul revolutionar de disponibilizare naturala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Emil Boc disponibilizari naturale, #Boc Guvern disponibilizari, #legea salarizarii Emil Boc , #guvern