Presa de azi: Boc a uitat de pensiile "nesimtite" ale parlamentarilor

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 07:26
4321 citiri
Presa de azi: Boc a uitat de pensiile "nesimtite" ale parlamentarilor

Prima zi de... amanare. Promise din prima zi de guvernare, salariile dascalilor raman pe loc, titreaza Gardianul in editia de miercuri. Prima intalnire dintre ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, si liderii sindicatelor din invatamant a fost una de tatonare, de pe urma careia nu s-a ajuns la nici o concluzie.

Marirea salariilor se va opera dupa aprobarea bugetului pe 2009. Sindicalistii sunt sceptici ca se vor mari salariile cu 50% si, dupa parerea lor, exista riscul bulversarii anului scolar si universitar.

Intalnirea de marti dintre reprezentantii sindicatelor din invatamant si ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, la care presa nu a avut acces, a fost una informala. Demnitarul de la conducerea institutiei guvernamentale a sustinut ca in momentul de fata nu se poate discuta despre marirea salariilor pana cand nu se va aproba Legea bugetului pe 2009.

Totodata, ministrul Andronescu considera ca, dupa semnalele pe care le are, aplicarea Legii nr. 221 poate fi efectiva din luna februarie, numai ca, din discutiile cu liderii de sindicat, a reiesit ca este foarte dificil sau aproape imposibil ca marirea salariala cu 50 de procente sa se efectueze retroactiv, incepand cu 1 octombrie 2008, asa cum prevede actul normativ promulgat de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Evenimentul Zilei scrie ca Andronescu nu le da 50% universitarilor. Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, le-a promis marti profesorilor ca sumele corespunzatoare majorarilor salariale vor fi introduse in proiectul de buget pe 2009.

Ministrul a aratat totusi ca o crestere cu 50% pentru profesorii universitari inseamna prea mult pentru posibilitatile economice ale Romaniei.

Ea a mai spus ca va cauta solutii pentru ca si cei 6.300 de pensionari din sistem sa nu fie afectati de ordonanta potrivit careia acestia vor fi nevoiti sa opteze intre pensie si salariul de bugetar.

Din Cotidianul aflam ca Andronescu deschide seria derogarilor cu profesorii-pensionari. Ecaterina Andronescu le-a promis liderilor sindicali ca va scoate pensionarii din invatamant din ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.

Sindicalistii de la Federatia "Spiru Haret" i-au solicitat primului-ministru Emil Boc o intrevedere pentru a-l convinge sa ii lase pe profesorii pensionati sa isi continue activitatea la catedra.

"Domnule prim-ministru, de ce invatamantul si sanatatea beneficiaza de tratament similar cu justitia, armata sau politia numai atunci cand sunt reglementate interdictii si obligatii, iar nu si atunci cand sunt reglementate drepturi?

Nu cunoasteti faptul ca sistemul national de invatamant se confrunta in prezent cu deficit de personal didactic calificat, deficit compensat (partial) de cadrele didactice pensionare?", l-au intrebat liderii "Spiru Haret" pe premier, intr-o scrisoare.

Insa la intalnirea cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, profesorii i-au smuls promisiunea ca Ordonanta 230/2008, care interzice pensionarilor sa mai lucreze la stat, nu se va aplica si in invatamant.

Profesorii intre pensie si salariu, titreaza Ziua, precizand ca Ordonanta lui Boc da lovitura de gratie invatamantului, care poate ramane fara 40.000 de dascali in plin an scolar.

Cei aproape 40.000 de profesori pensionari - dintre care 800 in mediul academic - nu isi vor mai primi din aceasta luna pensia, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta emisa de Guvern pe 30 decembrie.

Dascalii pensionari au la dispozitie termen pana pe 15 ianuarie sa opteze intre suma primita lunar pentru limita de varsta si leafa din invatamant. Cu siguranta, premierul Emil Boc a avut intentii marinimoase fata de popor atunci cand a decis sa elimine cumulul de venituri obtinute de unii bugetari, insa nu a anticipat lovitura de gratie pe care o va aplica invatamantului prin adoptarea ordonantei.

In Capitala, o treime din cadrele didactice preuniversitare sunt suplinitori, pensionari sau necalificati, situatie care se perpetueaza din 2002, fara ca Ministerul Educatiei sa o poata rezolva.

In prezent, din cele 17.500 de posturi didactice din Bucuresti, 989 sunt ocupate de pensionari. In fiecare an sunt scoase la concurs pentru titularizare mai putine posturi decat este necesar, directorii de scoli tinandule ascunse pentru a le asigura clientilor - profesori pensionari, prieteni si apropiati.

Prin cumulul pensiei, al salariului si al sporurilor, dascalii pensionari obtin lunar circa 50 de milioane de lei vechi. Prin comparatie, un debutant ia maximum 8 milioane de lei vechi, fara niciun spor.

Pe de alta parte, Gandul scrie ca Boc a uitat de pensiile "nesimtite" ale parlamentarilor. Emil Boc a ramas dator electoratului cu inca o masura de reducere a cheltuielilor bugetare.

Dupa ce a taiat din alocatiile bugetare pentru tinerele mamici si da semnale ca nu ar mari salariile promise profesorilor, premierul ar trebui sa procedeze la fel si cu pensiile speciale pentru parlamentari.

Pe 10 octombrie 2008, Boc declara, la Suraia, in judetul Vrancea, ca PD-L "va rade pensiile nesimtite ale parlamentarilor". Luat de valul electoral, Partidul Democrat-Liberal anunta, patru zile mai tarziu, ca a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege in acest sens.

Initiativa legislativa nu apare insa pe site-ul Camerei, unde sunt afisate toate proiectele de lege care trec prin aceasta Camera si traseul lor legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emil Boc pensii, #pensii parlamentari Boc, #profesori pensii cumulate , #guvern
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
TARGOVISTEANUL :ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,am rîs cu lacrimi citind REPLICA dumneavoastră domnule!!!...
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
IATĂ că după prima ORDONAŢĂ guvernul trebuie să dea o ORDONANŢĂ de modificare a ORDONANŢEI?!