Presa de azi: Boc taie pensii si salarii sau nu le da deloc

Vineri, 21 Mai 2010, ora 07:13
9565 citiri
Presa de azi: Boc taie pensii si salarii sau nu le da deloc
Foto: Gandul

Masurile de reducere a salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% se mentin. Guvernul este hotarat sa adopte, miercurea viitoare, scrisoarea de intentie cu FMI in termenii negociati deja, iar, joi, sa-si angajeze raspunderea in fata Parlamentului

Cum a anuntat Boc ca Romania nu mai are bani decat pana in decembrie, aflam din Gandul. Dupa nici o jumatate de an de la momentul la care anunta ca nu vor exista probleme cu plata pensiilor si salariilor, premierul Emil Boc a dat doua alternative romanilor de rand: ori accepta sa le fie micsorate, ori sa-si ia adio de tot de la aceste venituri, din luna decembrie, caci statul roman nu va mai avea cu ce sa le plateasca.

"Alternativa este sa platim salarii si pensii, chiar daca sunt mai reduse, sau, in decembrie, sa nu platim deloc. Asta este alternativa pe care o are Romania in momentul de fata", avertiza,ieri, seful Executivului inainte sa intre la negocierile cu liderii sindicali, pe marginea scrisorii de intentie catre Fondul Monetar International.

Intalnirea cu partenerii sociali s-a soldat cu un esec pentru sindicate, care au primit doar o promisiune de la Emil Boc: va iau in calcul masurile, daca reusiti sa le sustineti cu "cifre".

"Am facut astazi un inventar al alternativelor existente. (...) Exista in cateva domenii puncte total diferite cum ar fi optiunea sindicatelor pentru majorarea taxelor, respectiv optiunea Guvernului pentru nemajorarea taxelor si reducerea cheltuielilor bugetare", a declarat prim-ministrul, dupa discutiile de la Ministerul de Finante.

Cum ceasul ticaie, caci miercuri Executivul vrea sa adopte scrisoarea care va fi trimisa la Washington, este greu de crezut ca liderii confederatiilor sindicale vor mai putea convinge Cabinetul Boc sa renunte la drasticele masuri de austeritate din sectorul bugetar.

Boc nu cedeaza, sindicatele in greva generala, anunta Romania Libera. Pensiile si salariile vor fi taiate fara exceptie. Nici greva generala, nici motiunea de cenzura nu par sa-l induplece pe Emil Boc, constient de faptul ca Guvernul nu este "simpatizat".

Dupa mai bine de doua saptamani de incertitudini, Guvernul a spulberat ieri orice urma de indoiala ca masurile de austeritate vor fi mai blande in varianta finala a scrisorii pentru FMI. "Scrisoarea catre FMI va fi inaintata in forma actuala", le-a transmis sindicalistilor ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Emil Boc sustine ca Guvernul ramane deschis discutiilor si negocierilor cu partenerii sociali, cu toate ca reducerile cheltuielilor bugetare raman batute in cuie. "Stiu ca Guvernul nu este unul simpatizat", a spus Boc.

"Modificarea scrisorii de intentie ar fi o eroare", a precizat si Sebastian Vladescu, seful Finantelor, inainte de negocierile de la minister cu sindicatele. Rigiditatea autoritatilor i-a determinat pe sindicalisti (deocamdata doar profesorii si functionarii publici) sa anunte ca greva generala de la 31 mai va avea loc, asa cum fusese programata.

Emil Boc si liderii partidelor care sustin Guvernul (UDMR si UNPR) au discutat ieri cu presedintele Traian Basescu pe marginea proiectului de lege care va include masurile de austeritate asupra carora Executivul intentioneaza sa-si asume raspunderea saptamana viitoare.

Seful statului le-a cerut reprezentantilor coalitiei sa asigure transparenta in ceea ce priveste cheltuielile salariale din sectorul public si sa dea dovada de "maxima deschidere" fata de sindicate si partidele din opozitie, printr-o informare constanta asupra masurilor care vor fi luate de catre Guvern.

Cum insa metoda aleasa de Emil Boc pentru aprobarea proiectului de lege este asumarea raspunderii, care deschide calea motiunii de cenzura, presedintele Basescu a ales sa se intalneasca marti cu grupurile parlamentare de la putere pentru a obtine garantii ca nu vor vota daramarea Guvernului. La o zi dupa intalnire, Emil Boc va trimite scrisoarea la Washington, urmand apoi sa vina in Parlament cu legea.

Taierile de pensii si salarii, batute in cuie de Basescu, titreaza Jurnalul National. Presedintele Basescu i-a chemat ieri-dimineata la Palatul Cotroceni pe liderii partidelor din arcul guvernamental, inclusiv pe liderul minoritatilor nationale din Parlament, pentru a se asigura ca nemultumitii din UDMR, UNPR sau de la minoritati nu vor sustine motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc anuntata de PSD si PNL.

La intalnirea de la Presedintie, potrivit unor surse participante la discutii, presedintele a incercat sa-i impace pe cei de la UDMR si UNPR, care s-au exprimat impotriva taierilor de pensii.

De altfel, liderul minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat pentru Jurnalul National ca "presedintele si-a asumat rolul de moderator" si chiar "a notat opiniile participantilor", lucru inutil insa, avand in vedere ca, potrivit aceleiasi surse, "Emil Boc a insistat asupra faptului ca el vrea sa isi asume raspunderea pe pachetul de masuri economice, desi i s-a spus ca nu e bine".

Concluzia intalnirii a fost ca masurile care vor fi asumate de Guvernul Boc vor fi exact acelea anuntate de Traian Basescu acum doua saptamani, fara modificari. Oficial, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a solicitat Guvernului sa dea dovada de maxima deschidere fata de sindicate si partidele politice din opozitie, printr-o informare constanta asupra masurilor care vor fi luate.

Surse guvernamentale au explicat pentru Jurnalul National ca scrisoarea de intentie nu mai putea fi modificata inca din momentul in care delegatia FMI condusa de Jeffrey Franks a plecat din Romania, deoarece draftul ei a fost agreat de cele doua parti si orice modificare ar presupune redeschiderea negocierilor.

Boc taie pensii si salarii sau nu le da deloc, informeaza Adevarul. Dupa trei ore de "negocieri", guvernantii si liderii sindicali au iesit ieri de la intalnirea din Ministerul Finantelor la fel de inflexibili in ceea ce priveste pozitia fata de Memorandumul cu Fondul Monetar International.

Emil Boc a declarat la iesire ca, daca nu se taie 25% din fiecare salariu si 15% din fiecare pensie, s-ar putea ca, in luna decembrie, pensiile si salariile sa nu mai poata fi platite. Potrivit declaratiilor facute de Bogdan Hossu, Emil Boc i-ar fi avertizat ca nu renunta la aceste diminuari chiar daca rezultatul va fi caderea Guvernului.

Boc a spus ca aceasta curba de sacrificiu este necesara acum inainte ca valul crizei din Europa sa loveasca Romania. De cealalta parte, liderii de sindicat au spus ca nu accepta niciuna dintre aceste masuri si ca vor apela la toate formele de protest posibile, inclusiv la greva generala, programata la 31 mai.

Boc l-a nominalizat pe Varujan Vosganian, fostul ministru al Finantelor, ca pe unul dintre cei care dau lectii dupa ce au promovat masuri care au dus acum Romania pe marginea prapastiei. Potrivit premierului, guvernul liberal a promovat, in anii 2007 si 2008, 20 de ordonante de urgenta prin care s-au acordat drepturi salariale.

Tot liberalii ar fi marit nejustificat punctul de pensie, acte care au impovarat bugetul de stat. Numai in anul 2008 au existat doua mariri ale punctului de pensie, care au totalizat o crestere de peste 20%, a acuzat Boc.

Boc: pensii si salarii mai mici sau faliment in decembrie, scrie si Evenimentul Zilei. Guvernul nu a ajuns la o intelegere cu sindicatele si ramane la varianta reducerilor anuntate. Partenerii sociali se mentin si ei pe pozitii si ameninta cu devansarea grevei generale.

Dupa o consultare in Coalitie la Cotroceni si o runda de negocieri cu sindicatele la Palatul Victoria, premierul Emil Boc a iesit ieri, pentru cateva minute, din silenzio stampa.

Nu pentru a anunta insa vreun compromis, ci un faliment in conditiile in care masurile de austeritate nu se aplica imediat. "Alternativa este sa platim salarii si pensii mai mici sau din decembrie sa nu mai platim deloc", a spus Boc inainte de discutiile cu sindicatele, pentru ca la finalul acestora sa ramana pe aceeasi pozitie.

"Stiu ca in acest moment guvernul pe care il reprezint nu este un guvern simpatizat, pentru ca daca ar fi un guvern simpatizat, ar putea conduce Romania la dezastru si am putea pune in pericol viitorul acestei tari", a insistat el.

Cu taxele nemodificate si reducerea cheltuielilor date ca sigure, premierul si-a asumat si o concesie: "Exista alte puncte unde pot fi gasite nuante si discutate in continuare".

Nuantele nu i-au satisfacut insa pe partenerii sociali, esecul negocierilor facandu-i pe liderii sindicali sa pluseze. Greva generala anuntata pentru 31 mai ar putea fi devansata, iar lobby-ul pe langa parlamentari va fi mai sustinut pentru respingerea masurilor anuntate de putere.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Boc reduceri salarii pensii, #Boc scrisoare FMI, #sindicate greva generala, #reduceri salarii bugetari , #guvern