Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Guvernul a pornit cu stangul in 2009

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 07:23
5009 citiri
Presa de azi: Guvernul a pornit cu stangul in 2009

Afacerile, trambulina catre Parlament, scrie Romania libera, precizand ca zone intregi din Parlamentul Romaniei seamana cu un consiliu de administratie al unei companii private.

Managerii unor firme prospere, oamenii de incredere ai unor afaceristi importanti si controversati intr-o masura mai mica sau mai mare sau chiar afaceristi locali au fost propulsati in noul legislativ autohton.

Unii dintre nou-veniti au fost deja implicati in scandaluri de incompatibilitate in conditiile in care in trecut au mai cochetat cu politica din postura de consilieri locali sau judeteni.

Actualii parlamentari spun ca structura eterogena a Parlamentului va preveni orice conflict moral de interese dintre calitatea lor de legiuitori si cea de actionari sau de fosti angajati ai unor companii de mari dimensiuni.

Unii dintre deputatii si senatorii care se afla in aceasta situatie afirma ca experienta acumulata in mediul de afaceri le poate fi de ajutor atunci cand vor fi nevoiti sa conceapa noile legi destinate mediului de afaceri sau atunci cand vor trebui sa adapteze prevederile legale "la viata reala".

Bineinteles, toti parlamentarii intervievati spun ca vor avea in vedere doar interesul general al societatii si nicidecum interesele celor de care au fost legati pana acum prin legaturi de afaceri. Mai mult, parlamentarii-manageri spun ca experienta lor poate fi utila tarii, in contextul crizei economice cu care se confrunta Romania.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Elevii se intorc la scoala, profesorii la negocieri. Daca pe elevi ii asteapta o perioada mai relaxata, cu medii de incheiat, profesorii se intorc la negocieri si, in caz de esec, la noi proteste.

De luni, elevii revin in banci pentru ultima suta de metri a primului semestru, iar profesorii se pregatesc pentru noi runde de negocieri, de data aceasta cu un nou partener, guvernul Boc.

Dupa ce 2008 s-a incheiat cu o greva profesorala suspendata de promisiunea guvernului "candidat" de a aplica legea de marire, de la 1 octombrie, cu 50% a salariilor, 2009 debuteaza cu vechile nemultumiri plus altele noi.

Acelasi guvern, care promitea atunci ca, daca va fi ales, va pune in aplicare legea de marire a salariilor inca din prima zi de mandat, in prima sedinta n-a scos o vorba despre marirea salariilor, insa a luat masuri care sa le inaspreasca viata profesorilor.

Gardianul ne anunta ca Guvernul a pornit cu stangul in 2009. Guvernul condus de Emil Boc s-a confruntat de la primele ore ale lui 2009 cu o serie de probleme ce nu au fost prevazute in programul de guvernare si nici in promisiunile electorale, tinand mai degraba de hazard.

Cel mai solicitat a fost ministrul de externe, Cristian Diaconescu, obligat sa faca fata problemei repatrierii romanilor prinsi in conflictul din Fasia Gaza. Diaconescu a avut doua intrevederi cu ambasadorul Israelului la Bucuresti pentru a rezolva aceasta problema.

Cu perspectiva unui 2009 sub semnul crizei, romanii s-au inghesuit sa-si petreaca zilele libere la munte, pe Valea Prahovei fiind mai multi turisti ca niciodata. Noul ministru Radu Berceanu a vazut, astfel, chiar din primele zile de mandat, cat de necesara este construirea sutelor de kilometri de autostrada din promisiunile electorale.

Romanii care au ramas prin Bucuresti au facut cozi la spitale din cauza virozelor. Chiar ministrul sanatatii, Ionut Bazac, a ramas dezamagit de conditiile de la Spitalul de boli infectioase "Victor Babes" din Capitala.

Nu in ultimul rand, noul ministru al Apararii, Mihai Stanisoara, a avut parte de un inceput de an greu. Chiar pe 2 ianuarie, un militar roman a fost ranit in Afganistan de explozia unei mine.

Cotidianul sustine ca Se anunta lupte grele intre PD-L si PSD in Parlament. Modificarea Constitutiei, Legea caselor nationalizate si dosarele Nastase si Mitrea sunt doar cateva dintre punctele care risca sa tensioneze in Parlament relatiile dintre PSD si PDL.

Mai multe legi care se afla in dezbaterea parlamentara s-au transformat, in mandatul trecut, in adevarate subiecte de razboi mediatic si parlamentar intre PSD si PD-L.

Pozitiile celor doua partide au fost diametral opuse pe aceste puncte. Acum, cele doua partide se afla impreuna la guvernare si vor trebui sa gaseasca modalitati de a-si armoniza pozitiile. Deocamdata insa cele doua formatiuni nu au cazut de acord nici macar asupra modalitatii in care vor face aceasta armonizare.

PD-L sustine ca toate legile ar trebui trimise inapoi la Guvern pentru un nou punct de vedere pe care cele doua partide ar trebui sa-l respecte in Parlament.

Numaratoare inversa pentru Boc, scrie Jurnalul National si precizeaza ca luni expira termenul de 15 zile prevazut de lege pe care premierul Emil Boc l-a avut la dispozitie pentru a demisiona din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Tot luni expira si termenul pana la care ministrii Cabinetului Boc trebuie sa-si depuna declaratiile de avere si de interese. Potrivit Legii 161/2003, premierul Emil Boc a avut la dispozitie 15 zile de la depunerea juramantului ca sef al Guvernului pentru a demisiona din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca si a iesi astfel din starea de incompatibilitate.

Potrivit procedurilor legale, secretarul Consiliului Local Cluj-Napoca va intocmi, in conformitate cu prevederile Legii 393/2004, un referat catre Prefectura Cluj, la care va anexa demisia din functie a primarului.

Prefectura Cluj urmeaza apoi sa emita un ordin privind incetarea mandatului de primar, dupa care Consiliul Local Cluj-Napoca se va intruni si va lua act de demisia primarului si va decide numirea unui primar interimar dintre cei doi viceprimari ai municipiului, Sorin Apostu (PD-L) si Laszlo Attila (UDMR).

Ordinul prefectului de incetare a mandatului se va transmite Ministerului Administratiei si Internelor, care va propune Guvernului organizarea de alegeri pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Guvern stangul, #PDL PSD Guvern, #cabinetul Emil Boc , #guvern