Presa de azi: Legea unica de salarizare, greu de aplicat

Joi, 21 Mai 2009, ora 07:17
3079 citiri
Presa de azi: Legea unica de salarizare, greu de aplicat

Guvernul Boc vrea sa-si asume raspunderea pentru legea salarizarii, anunta joi Romania libera. Guvernul Emil Boc vrea sa iasa din hatisul reglementarilor cu privire la lefuri prin asumarea raspunderii pentru legea salarizarii unice a bugetarilor.

Pe de alta parte, pentru proiectul de lege care interzice cumulul pensie-salariu, blocat la Senat, Executivul nu are nici o solutie.

Cabinetul Boc intentioneaza sa-si asume raspunderea in fata Legislativului pe legea salarizarii unice, a declarat presedintele executiv al Sindicatului "Cartel Alfa", Romel Neagu, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.

De aceea, premierul Emil Boc ar fi cerut ca discutiile legate de acest proiect sa fie finalizate pana pe data de 20 iunie, respectiv cu zece zile mai devreme decat data stabilita initial, pentru ca Executivul sa-si poata asuma raspunderea inainte de incheierea actualei sesiuni parlamentare.

Din Gardianul aflam ca Boc nu exclude majorarea salariului minim. Guvernul nu exclude eventuala majorare a salariului minim, discutii pe acest subiect urmand sa aiba loc dupa analiza rezultatelor economice din primul semestru, a declarat premierul Emil Boc, dupa ce a participat la discutiile de la Ministerul Muncii, pe tema legii unice de salarizare.

Premierul si-a justificat prezenta la discutiile cu sindicatele prin dorinta de a se asigura ca procesul de elaborare a legii unice este derulat conform graficului.

"Sunt discutii intense, consistente, am vazut preocupari din partea tuturor. Cred ca proiectul de lege va fi finalizat la timp. Am transmis acest mesaj si determinarea noastra de a merge pana la capat cu aceasta lege unica", a declarat Boc.

Premierul a aratat ca legea va fi aplicata la nivelul tuturor agentiilor si structurilor guvernamentale, indiferent de modul de finantare.

Jurnalul National scrie ca Boc e de acord cu majorarea salariului minim. Premierul Emil Boc si Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, au discutat miercuri despre proiectul noii Legi unitare de salarizare in sistemul bugetar. Intalnirea a avut loc la sediul Ministerului Muncii, in cadrul sedintei Grupului de lucru interministerial constituit pentru elaborarea acestei legi.

Premierul Emil Boc a declarat, cu aceasta ocazie, ca nu exclude posibilitatea majorarii salariului minim pe economie, in prezent de 600 de lei, iar Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar are totala sustinere a Guvernului.

"Punctul de vedere al meu, al Guvernului si al domnului ministru Marian Sarbu este ca trebuie sa avem o singura lege a salarizarii unitare pentru tot sistemul bugetar", a subliniat primul-ministru.

El a adaugat ca prin noua lege vom avea o rearanjare institutionala a intregului sistem bugetar, noul act normativ aducand "bun simt, dreptate si echilibru intre toate institutiile statului din sistemul bugetar".

Legea unica de salarizare, greu de aplicat, titreaza Evenimentul Zilei. Discutiile pe tema legii unice de salarizare pentru bugetari au scos, miercuri, la iveala faptul ca actul normativ nu va putea fi aplicat, chiar daca proiectul ar fi gata pana pe 30 iunie (termenul impus de guvern).

Motivul: ar fi nevoie ca in urmatorii patru ani salariul minim pe economie (de 600 de lei acum) sa se dubleze, astfel incat salariul actual al unui procuror si cel al unui medic primar de clinica sa fie egale, asa cum prevede ierarhizarea propusa de reprezentantii ministerelor si cei ai sindicatelor.

Si Ziua scrie ca Salarizarea unica merge greu. Premierul Emil Boc a solicitat ca proiectul legii unice de salarizare sa fie finalizat pana in 20 iunie, astfel incat Guvernul sa-si asume raspunderea in intervalul de zece zile ramas pana la sfarsitul lunii iunie.

Potrivit vicepresedintelui Aliantei "Sed Lex", Razvan Bordeanu, negocierile "merg greu", iar in grila de salarizare pentru bugetari au fost cuprinse pana in prezent intre 12 si 16 functii dintre cele 270 care ar trebui incluse.

In plus, miercuri s-a discutat o propunere a Ministerului Muncii, de scadere a coeficientilor de ierarhizare: de la 5 - referent superior, 8 - profesor grad 2 si 11 - medicul primar de clinica, cat erau initial, la 3-7-5,5 si 8,5. Aceasta propunere este respinsa de sindicalistii din invatamant, care spun ca profesorii universitari nu vor accepta sa coboare sub 10 in grila de salarizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege salarizare unica, #Boc salariu minim , #guvern