Presa de azi: Ministrii lui Boc spun ca se descurca si cu bani putini si cu datorii multe

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 07:28
1935 citiri
Presa de azi: Ministrii lui Boc spun ca se descurca si cu bani putini si cu datorii multe

Hotararile Guvernului, bugetele trecute prin comisii, amendamentele depuse de partide si declaratiile ministrilor lui Boc tin si joi primele pagini ale ziarelor.

Parlamentarii PSD si PNL, sustinuti de cei ai PD-L si UDMR, au votat ieri trei modificari la buget in valoare de 4 miliarde de euro. Cresc pensiile, se reduc taxele la asigurari sociale si se mareste bugetul Ministerului Sanatatii. Boc spune ca nu are bani, scrie Gandul.

In timp ce premierul Emil Boc si ministrul Muncii isi aratau buzunarele goale, in Parlament, senatorii PSD si PNL propuneau cresterea punctului de pensie cu 100 de lei, reducerea cu 10% a contributiilor la asigurarile sociale si marirea bugetului Ministerului Sanatatii cu 0,4% din PIB.

In Comisia de munca, amendamentele au trecut lejer, avand sustinerea tacita a alesilor puterii, pedelistii si udemeristii abtinandu-se de la vot.

Proaspat intors din vacanta, liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca bugetul propus de Guvernul Emil Boc nu combate criza, iar daca nu vor fi acceptate modificari radicale, social-democratii nu il vor vota.

"Pe fond este un proiect de buget care nu raspunde prioritatii momentului: lupta impotriva crizei. Nu contine banii necesari pentru agricultura, educatie, sanatate, iar investitiile sunt extrem de putine", a spus Mircea Geoana, citat de Cotidianul.

Potrivit social-democratului, parlamentarii PSD au pregatit peste 2.000 de amendamente care vor fi prezentate Comisiei de buget-finante.

Jurnalul National pune accentul pe "deratizarea lui Boc". Impozitul minim, care a dus la suspendarea a 127.000 de firme in 2009, va fi regandit si restrans, pentru ca si-a facut datoria. Folosit pe post de DTT, forfetarul a reusit sa deratizeze unele sectoare economice, dupa opinia premierului Emil Boc.

Ministerul de Finante doreste sa renunte la impozitul minim si cauta in alta parte bani pentru a-i inlocui pe cei care vor fi pierduti prin renuntarea la impozitarea firmelor care au cifra de afaceri zero.

"Impozitul va fi regandit si restrans la domenii unde trebuie combatuta evaziunea fiscala, precum restaurantele si hotelurile", a spus Emil Boc, in plenul Senatului, la dezbaterile privind proiectul de lege, care abiliteaza Guvernul sa adopte ordonante in vacanta parlamentara.

El a mai precizat ca prima sarcina pe care i-a dat-o ministrului Finantelor a fost sa regandeasca impozitul minim, care si-a indeplinit menirea.

Evenimentul Zilei a facut o analiza a deja controversatei "taxei pe fast food".

Medicii, expertii in economie si chiar reprezentanti ai Ministerului Sanatatii (MS) sunt de parere ca suprataxarea hamburgerilor, a produselor de patiserie-cofetarie si a bauturilor carbogazoase va face mai mult rau decat bine atat sanatatii romanilor, cat si bugetului statului.

Doctorii cred ca aceasta masura nu urmareste decat obtinerea rapida a unor bani la bugetul sanatatii, iar pentru a avea efect ar trebui dublata de campanii educative si de scaderea pretului la alimentele sanatoase. Mai mult, producatorii si analistii economici avertizeaza ca o astfel de taxa va duce la cresterea preturilor si la scaderea consumului.

Medicii nutritionisti nu vad cu ochi buni masura taxarii suplimentare a produselor de fast-food si de patiserie si nu cred ca aceasta va duce la o scadere a ratei obezitatii in Romania, a numarului de diabetici sau de cardiaci.

In ciuda cadourilor parlamentarilor, Emil Boc si-a indemnat colegii din PDL sa adopte proiectul Legii Bugetului pe 2010 fara amendamente. El a explicat ca fiecare suma alocata in plus unui sector ar diminua resursele pentru un alt sector, scrie Ziua.

"Nu avem bani pusi deoparte, nu avem buzunare secrete", a avertizat premierul, anuntand ca Romania nu poate iesi dintr-un deficit bugetar de 5,9% anul viitor.

In fata avalansei de amendamente - care prevedeau in general cresteri de buget - depuse de parlamentari, premierul Emil Boc a atentionat ca banii prevazuti in proiectul Legii Bugetului de stat nu pot fi suplimentati, doar transferati dintr-o parte in alta.

"Nu am resurse financiare ascunse nicaieri. Resursele financiare sunt publice, alocate potrivit prevederilor legale si prevazute in Legea Bugetului. Eu nu am resurse financiare suplimentare prin care sa dau sau sa ofer cuiva", a afirmat acesta dupa intrevederea avuta ieri cu senatorii PD-L.

"Deocamdata, pornim cu ceea ce avem in momentul de fata, vom putea discuta in viitor despre majorarea resurselor daca si economia ne va sustine si economiile la buget se vor face asa cum am spus", a adaugat premierul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Emil Boc ministri buget, #buget 2010 vot Parlament, #amendamente buget 2010 , #guvern