Prima Casa 2010, aprobata in sedinta de Guvern

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 14:40
3471 citiri
Prima Casa 2010, aprobata in sedinta de Guvern

Guvernul Romaniei a aprobat, miercuri, noile norme ale programului Prima Casa, a anuntat premierul Emil Boc.

Potrivit spuselor sale, toti cei care isi doresc sa achizitioneze o casa terminata sau o casa "la rosu", nefinalizata, garantia va ramane la valoarea de 60.000 de euro.

Insa, clientii care doresc sa-si construiasca o locuinta noua, adica obtin o autorizatie de constructie dupa intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, valoarea sumei garantata de stat se ridica la 70.000 de euro. HG va fi publica in Monitorul Oficial joi sau vineri, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

"Avantajul major este ca cei care azi platesc 200 - 300 de euro ca si chirie pot sa plateasca rata la banca. Avansul minim pe care il cerem este de 5 la suta, nu 20 - 30%, ca in cazul creditelor ipotecare, si nu exista garantii suplimentare", a declarat Emil Boc, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca pentru asocierile de minim sapte persoane, care isi vor construi propriile locuinte, statul va garanta sume de 75.000 de euro.

Ce este nou in Prima Casa?

Potrivit lui Vladescu, persoanele care construiesc case de la zero vor primi o garantie, pe care o vor duce la banca, iar aceasta le va da imprumuturi pe faze de executie. Conditia initiala pentru obtinerea unui astfel de imprumut este ca persoana respectiva sa aiba deja terenul pe care va construi.

In plus, Boc a confirmat faptul ca locuintele ANL vor putea fi achizitionate prin intermediul programului Prima Casa, asa cum propusese ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, in acest an, suma totala pusa la dispozitie de stat pentru Prima Casa este de 700 de milioane de euro.

Totusi, dezvoltatorii imobiliari nu se arata extrem de incantati, cel putin deocamdata. "Lumea este speriata, rata este mare, iar somajul creste", a declarat, pentru Ziare.com, omul de afaceri Remus Benta, care detine proiecte imobiliare in Targu Mures, Timisoara si Iasi, printre altele.

Totusi, el a adaugat ca "proiectul merita laudat si va fi un lucru pozitiv", chiar daca nu se vor inregistra schimbari majore in prima jumatate a anului.

Referitor la asociere, Benta ne-a declarat ca astfel s-ar putea incuraja aparitia unor alti dezvoltatori pe piata. "Sunt deja prea multi. Din nou apare problema calitatii, care se va diminua", ne-a spus Benta, ale carui afaceri pe partea imobiliara a scazut cu 15%, in 2009, si cu un procent similar pe partea de vanzare de materiale de constructii.

Totusi, Vladescu sustine ca acest lucru nu se va intampla, bancile cerand, pentru acordarea imprumutului, acte doveditoare pentru lucrarile efectuate. "Banca va dori sa lucreze cu un antreprenor general al constructiei respective", a spus ministrul Finantelor Publice.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...