Opinii: Restructurarea in stilul Guvernului Boc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Iulie 2010, ora 17:52
5775 citiri
Opinii: Restructurarea in stilul Guvernului Boc

Restructurarea sectorului bugetar, atat de necesara si de indelung asteptata, se transforma pe zi ce trece intr-o operatiune procustiana si heirupista, care ar putea face pe termen lung mai mult rau decat bine.

Pe moment, desigur, se vor face acele economii vitale, care sa redreseze bugetul, insa mai incolo, nu foarte incolo, avem toate sansele sa descoperim ca s-a taiat exact acolo unde nu trebuia si s-a pastrat exact acolo unde era osanza inutila, chiar periculoasa.

De cateva sapamani in ministere are loc o adevarata intrecere a taierilor de posturi si a disponibilizarilor. Ministrii care pana mai ieri se jurau ca nu au de unde sa taie, ba chiar mai au nevoie sa angajeze, descopera acum mii de posturi de care se pot dispensa. Foarte bine, dar intreb si eu, care a fost resortul acestei salutare revelatii? Si cum de au descoperit de azi pe maine, mai precis dupa celebra intalnire de la Snagov cu Traian Basescu, ceea ce nu au vazut luni de zile?

De fapt, cred ca singurul lucru pe care l-au vazut a fost o pisica mare si neagra, tot mai mare si tot mai neagra pe masura ce dezechilibrul bugetar se adanceste, iar PD-L se prabuseste in sondaje. Buna si pisica, desigur, daca altfel nu se poate, daca ar exista vreun semn ca noile organigrame ar avea la baza ceva mai mult decat simpla taiere contabila. Fiecare director de departament sau de institutie in subordinea fiecarui minister a primit ordin sa elimine un anumit numar de posturi, indiferent de necesar si situatia concreta.

Asa se face ca se taie inclusiv din institutii subdimensionate, unde si asa aveam deficit de personal. In mod normal, aceste taieri nu ar fi trebuit facute otova, ci in baza unor analize care ar fi trebuit incepute demult, in baza unor standarde de cost care nu exista nici astazi, astfel incat sa nu avem doar o ciuntire, ci o autentica reforma a sectorului bugetar. Si uite asa ne vom trezi, din nou, ca am desfiintat sau subdimentionat pagubos institutii de maxima importanta asa cum s-a intamplat, de exemplu, cu Agentia Antidrog desfiintata anul trecut si care trebuie acum reinfiintata, dupa ce s-au pierdut finantari de milioane de euro.

La fel de rau este ca nu exista niciun fel de criterii pentru aceste disponibilizari. Directorii de institutii au putere de viata si de moarte in privinta celor care pleaca si a celor care raman. Cati dintre ei credeti ca vor aplica din proprie initativa criterii de performanta, de competenta si cati vor tine cont de pile, simpatii/antipatii, afiliere politica? Exista asadar toate sansele sa fie dati afara oamenii buni, dar fara spate, pentru a ramane in functii tot blestemata de clientela, care ar fi trebuit sa fie adevarata tinta a restructurarii.

Este ceea ce constata, cu amaraciune, ca se intampla in scoli si profesorul Stefan Vlaston, presedintele federatiei Educer, unul dintre cei mai mari sustinatori ai reformei radicale a educatiei: "Se anunta un val de concedieri in sistemul educational: peste 10.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si 25% din cadrele didactice din invatamantul superior vor ramane someri. Lasate la cheremul directorilor de scoli si licee, a inspectorilor scolari, a decanilor sau rectorilor universitari, numiti politic in majoritatea cazurilor, aceste concedieri colective se vor face doar dupa bunul plac al acestora. Primii vizati de concedieri vor fi cei care nu sunt pe placul sefilor, sefi care au condus dezastruos sistemul educational. Cadrele didactice care au avut curajul de a demasca coruptia sistemului vor fi date afara, iar cei care vor ramane in sistem vor fi doar mediocrii, obedientii sefului, slugi perfecte ale sistemului".

Restructurarea la care au purces autoritatile locale, fortate de recenta ordonanta a guvernului, este chiar mai dramatica. Pica pe capete institutiile de cultura si se taie fara mila din spitalele care si asa duceau lipsa de personal. Cum poate un presedinte de consiliu judetean, precum Nicusor Constantinescu, sau un primar de inalt rafinament intelectual, precum Radu Mazare, sa inteleaga care este importanta sau necesarul unei Opere?

Multi primari se apara intreband ce ar trebui sa aleaga, cand trebuie sa dea afara, intre personalul de la ISU si cel de la opera? Nici, nici. Ar trebui sa aleaga clientela, dar acesta este un raspuns de neconceput. Si tocmai pentru ca este de neconceput, nu cred ca aceasta restructurare are o sansa sa rezolve problema pe fond. Caci ramase cu oameni putini si dintre cei mai slabi, institutiile vor avea rezultate tot mai proaste sau vor face din nou angajari mascate.

Si mai e o problema. Cum-necum, cateva mii de oameni isi vor pierde locurile de munca. In mod normal, ei au dreptul la o sansa corecta de a nu muri de foame, adica sansa de a-si gasi un loc de munca in sectorul privat care sa creasca pe masura ce sectorul de stat, bugetofag, se restrange. Nu e cazul. Sectorul privat, dimpotriva, sufera o contractie constanta, din cauza unei politici economice inepte, care nu da mari sanse viitorilor someri, impinsi, in cel mai bun caz, spre emigrare.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Emil Boc restructurari guvern, #restructurari sistem bugetar Boc , #guvern