Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania mai da o lectie Europei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 20:30
5560 citiri
Romania mai da o lectie Europei (Opinii)
Foto: ziare.com

Nu este prima oara cand autoritatile noastre sunt lovite puternic de fiorul nationalist si au tresariri de orgoliu cu totul si cu totul deplasate. Cand Europa ne-a amanat pe termen nelimitat primirea in spatiul Schengen, presedintele impreuna premierul si cei mai importanti ministri au sarit in sus si au acuzat Uniunea de discriminare si tratament incorect.

Traian Basescu si-a asumat atunci pozitia razboinicului plecat la lupta fara arme si cu oaste rupta in coate si moarta de foame. Mai aveau putin si le transmiteau europenilor ca nu sunt suficient de buni pentru noi.

Tensiunile au scazut, arestarile din vami, anuntate dinainte de presedinte, au esuat in incercarea de a-i iluziona pe cei care ne acuzau de coruptie si ineficienta in gestionarea granitelor, iar problema integrarii Romaniei in Schengen a ramas suspendata undeva intre a fi si a nu fi.

Intre timp s-au mai adaugat si alte tari care nu ne privesc cu ochi buni si nu ne mai vor alaturi de ei in Uniune. Cum insa incompetenta si hotia guvernantilor nostri trebuiau sa fie explicate si, de asemenea, sa se gaseasca un vinovat pentru lipsa de rezultate, au fost descoperiti constructorii straini care nu isi fac treaba sau o fac in bataie de joc.

Deliciul zilei vine de la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, care a redescoperit roata si apa calda si a constientizat ca Romania este patria profesionalismului. Intr-o criza de nervi si, probabil, orgoliu ranit, caracteristic celui care nu a realizat nicinu kilometru de autostrada, Boagiu a facut un apel catre constructorii straini, care au contracte de infrastructura cu statul, sa isi bage mintile in cap si sa lucreze cu profesionalism. Altfel, Romania, patria lucrarilor de calitate maxima, ii va trimite inapoi, de unde au venit.

"Daca vrei sa muncesti in Romania trebuie sa muncesti la fel de profesionist cum o faci la tine acasa, daca nu, terminalul cel nou de la Otopeni ii asteapta sa se duca inapoi de unde au venit si poate isi reamintesc ce inseamna sa lucrezi profesionist".

Desi pare incredibil, fragmentul de mai sus a fost rostit de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Te-ai gandi ca Romania este tara care se mandreste cu cea mai performanta infrastructura, cu cele mai moderne autostrazi si cu cea mai complexa retea de transport.

Cand auzi aceste sfaturi si indicatii, de o valoare inestimabila, te poti gandi ca traim in tara unde gradul de profesionalism in executarea lucrarilor de infrastructura atinge cote istorice, neegalata de nicio alta civilizatie.

Mai ca ai fi tentat sa uiti adevarul - suntem tristii locuitori ai unei tari unde in 21 de ani nu s-au construit decat putin peste 100 de kilometri de autostrada. Acesta este adevarul. Dureros, trist si amar. In schimb, avem regi ai asfaltului miliardari, avem partide care sug milioane de la ei, dupa ce in prealabil le-au dat contracte umflate de zeci de ori, si mai avem un popor saracit si umilit.

Evident, veti spune ca este cat se poate de normal sa-i trimiti acasa pe cei care isi bat joc de banul public si nu construiesc nimic. Desigur, in aparenta si in teorie, aceasta este o judecata sanatoasa. Privind insa mai in detaliu, observam ca mai toate firmele mari care au castigat lucrari de infrastructura in Romania ori au fugit cand au aflat cat trebuie sa dea spaga, ori lucrat fara sa fie platite, ori nu au mai suportat sa fie santajate de catre diversi politicieni, ori pur si simplu s-au transformat ele insele in niste tepe colosale pentru statul roman.

Da, putem sa banuim cateva firme straine ca nu isi fac treaba cum trebuie si nu isi respecta contractele, insa aici este eventual tot vine statului, pentru a incheiat intelegeri si acorduri proaste.

Dincolo de populismul si ipocrizia infinita a ministrului Transporturilor, doamna Boagiu nu a facut pana acum dovada ca ar fi in stare sa si construiasca vreun kilometru de autostrada sau sa finalizeze cel putin lucrarile incepute de predecesorii sai.

Atitudinea Ancai Boagiu seamana din acest punct de vedere perfect cu declaratia presedintelui, care punea la punct Franta si Germania pentru ca si-ar fi permis sa ne arate cu degetul coruptia generalizata din vami. Ministrul Transporturilor face parada de un principiu corect tocmai in tara unde nu se repecta nicio regula si nu se construieste nimic.

Este ca si cum l-ai pedepsi taman pe singurul care munceste, pentru ca doar el poate gresi. Din moment ce toti ceilalti se ocupa doar cu furtul si organizarea coruptiei, nici nu pot fi acuzati de nimic, pentru simplul motiv ca nu fac nimic.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu Schengen, #Anca Boagiu autostrada contract, #Boagiu constructori , #guvern
Comentarii