Romania pitoreasca: Afara-i vopsit gardu' si-nauntru-i leopardu'

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 16:36
2655 citiri
Romania pitoreasca: Afara-i vopsit gardu' si-nauntru-i leopardu'

Foarte sugestiv a caracterizat poetul Mircea Dinescu, la televizor, protectia sociala asa cum se prezinta in Romania noastra, guvernata cand de stanga, cand de dreapta, cand de nimeni. Citez: "ciuciu!". Am incheiat citatul.

Tot sugestiv, se explica si cauza. Cauza porneste de la majorarea in draci a salariilor, a indemnizatiilor si pensiilor inainte de alegeri si micsorarea lor, de indata ce alegerile s-au terminat.

In acel moment, incepe programul de austeritate, gigacaloria devine a cincea putere in stat, pretul benzinei determina pretul cascavalului, medicamentele gratuite se dau pe bani, promisiunile devin poezie, iar despre protectia sociala nici nu-ti dai seama daca este un ajutor, sau o metafora.

Se desprinde concluzia ca trebuie sa fii ori fazan, ori dus cu pluta, daca nu-ti dai seama ca n-ai alta solutie, decat sa strangi cureaua; altfel, iti cad pantalonii jos si ramai descoperit sus, la scena deschisa, pana la urmatoarea campanie electorala.

Ca sa nu para ca sta degeaba, atunci cand populatia fluiera a paguba, guvernul schimba codul fiscal, modifica legea pensiilor, legea salariilor si n-ar fi exclus sa modifice chiar si legea gravitatiei, cea datorita careia am ajuns in cadere libera. De partea cealalta a baricadei, Opozitia isi freaca mainile de fericire, privind cum moare capra vecinului si nu vine echipajul SMURD s-o salveze.

Profitand de invalmaseala, ies in strada sindicatele apolitice, ca sa sprijine opozitia fericita cu trambitele lor, cu tinichelele, cu huiduielile si cu zootenistii, dispusi sa aduca vacile si oile din dotare in piata Victoriei, anume ca sa dea micului Paris sindromul de grajd.

La fel de apolitice, Antenele din toata tara arata cu degetul spre presedinte si trag cu prastia in guvern, ca sa afle tot globul ca tara nu-i asa cum o lauda vechiul program "Romania Pitoreasca", nici cum o ilustra albumul "Eterna si fascinanta Romanie" si nici macar cum era gata s-o arate brandul in forma de frunza, menit sa fascineze ce n-au fascinat nici programul, nici albumul.

Mai fascinati decat toti fascinatii raman insa tot cei de la FMI. Ei privesc cu admiratie, de peste Ocean, la brandul nostru, si felicita guvernul, pentru faptul ca inca nu i-au cazut pantalonii, intrucat noi am strans cureaua cu o gaura in plus fata de bulgari si cu doua gauri fata de greci.

Hotarat sa-i fascineze si mai tare, premierul Boc se da mare si decapiteaza ajutoarele sociale, impoziteaza pensiile babelor, coseste indemnizatiile de veteran, stoarce tot ce a ramas nestors, ca sa ne alegem cu ceva crestere economica si sa-i ajungem din urma pe americani.

Un politician rasuflat - este vorba de domnul Cosmin Gusa - a incercat, mai demult, sa ne explice si el, tot la TV propria viziune despre protectia sociala in tara noastra.

Este ca un fel de umbrela, alcatuita din doua parti: bastonul si plafonul. Bastonul exista. Cincizeci la suta s-a facut. N-a ramas decat sa gasim partidul capabil sa puna plafonul si sa nu ne ploua in cap. Cincizeci la suta nu s-a facut. Fifty-fifty. Adica, ne ploua in cap.

Curajos ca Socrate, intelept ca Pardaillan si in rest ca Pacala, muschetarul Boc a calculat matematic ziua cand bastonul, plafonul si cresterea economica vor ajunge toate, in buzunarele noastre gaurite: anul acesta inca nu, la anul probabil, dar in anul celalalt sigur.

Nu mi se pare un secret, daca tinem seama ca, in anul celalalt, ne asteapta alegerile. Acolo e cheia succesului, atunci se vor imparti, intr-o veselie, pensii, salarii, indemnizatii, carnati si bere.

Dupa alegeri, automat incepe austeritatea, dispare plafonul si ramanem cu bastonul, inclusiv ciuciu, vorba poetului.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...
Comentarii
iancugheorghe
rank 5
„CIUCIU”S-A ALES DIN POETUL ȘI „ÎNDEMNUL REVOLUȚIONAR”AL ACTUALULUI ADEVĂRAT BOIER DINESCU,CARE ASTĂZI SE ACUPĂ NUMAI DE ȘUIETĂ ,MAI TOT TIMPUL CU VINUL RĂSUFFLÎND PE NĂRI.
Cob
rank 5