Se taie, dar pentru ce?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Mai 2010, ora 12:38
7625 citiri
Se taie, dar pentru ce?

Decizia sindicatelor de a nu participa la Consiliul Economic si Social de vineri mai degraba da lumina verde masurilor de austeritate, puse deja pe hartie. E greu de crezut ca patronatul si guvernul vor respinge proiectul, iar o amanare ar putea fi evitata usor pe motivul celeritatii impuse de FMI.

Absenta sindicatelor, dupa initiala deschidere are, probabil, o explicatie simpla. Liderii sindicali si-au dat seama ca nu pot veni cu un plan mai bun si fezabil, in schimb prezenta lor ar fi validat, intr-un fel, masurile de austeritate fara a putea impiedica adoptarea lor.

Proiectul ordonantei de urgenta, care cuprinde aceste masuri, asa cum a ajuns el in presa, ne arata o imagine dramatica. Dincolo de salariile bugetarilor si pensii, Executivul taie de peste tot 15%. De la indemnizatiile detinutilor politici, ale veteranilor si mutilatilor de razboi, pana la alocatiile copiilor, nu scapa nimic.

Desi acest lucru a fost infirmat initial, nici mediul privat nu scapa neatins, pentru ca fiscalitatea se schimba: vor fi impozitate tichetele de masa, existente doar in mediul privat, si drepturile de autor. Sunt masuri drastice, dar situatia este atat de grava incat, probabil, orice guvern ar veni acum nu le-ar mai putea evita, decat printr-un rau mai mare, cresterea TVA si a cotei unice. De aceea, cel mai important este ce va sti guvernul sa faca cu banii pe care-i va lua cu japca. Daca ii va risipi ca pana acum si nu va reusi sa reporneasca economia tot la raul cel mare vom ajunge, iar apoi la faliment cu acte in regula.

Nu avem motive de optimism. Patronatul si analistii economici au asteptat cu sufletul la gura sa vada ce plan de relansare economica insoteste aceste masuri. Caci a taia nici nu e asa greu, mai ales cand o faci cu toporul, precum guvernul Boc. Greu e sa stii cum sa repornesti economia cu ajutorul banilor adunati. In alte tari, masurile de austeritate au fost, pe de-o parte diferentiate, astfel incat sa nu lezeze consumul, categoriile cele mai vulnerabile si strategiile pe termen lung, de exemplu cele demografice, si au fost insotite de stimulente si facilitati fiscale pentru firme.

De exemplu, mai multe tari din Europa de Est au redus termenul de returnare a TVA. In Ungaria, se acorda un stimulent de 10 mii de euro pentru fiecare loc de munca creat. Mediul privat cere de multa vreme, cu cifrele pe masa si propuneri concrete, crearea unui fond de investitii care sa finanteze firmele din domenii prioritare, incurajarea microcreditarii si masuri de sustinere a antreprenoriatului, simplificarea procedurilor pentru absorbtia fondurilor europene, masuri pentru imbunatatirea fiscalitatii.

Guvernul Boc nu stie asa ceva. Premierul vine si acum cu exact aceleasi masuri despre care vorbea si in decembrie 2008 si din care nu a realizat nimic. In timp ce tot vorbeam despre plata datoriilor catre mediul privat, aceastea au crescut galopant. In timp ce tot propovaduiam necesitatea investitiilor publice, aceastea au ajuns mai mici decat cheltuielile cu sosetele, laxativele si suporturile de hartie igienica ale institutiilor de stat. Programul privind infrastructura rurala este prafuit si resapat in lipsa de altceva mai bun, iar despre casele ANL auzim chiar dinainte de guvernul Boc. Altceva? Nimic.

Iar acest nimic, din care nu are cum sa iasa o relansare economica, este principalul motiv pentru care guvernul nu este credibil si trebuie sa plece, chiar daca printr-o minune, in care nu cred, ar reusi sa aplice masurile de austeritate si sa inchida robinetul catre clientela politica. Romania are acum nevoie de mai mult decat de o onestitate nepriceputa care sa asigure supravietuirea la limita.

Nenorocirea cea mare este insa ca nu vad nicio alta varianta mai destupata. PSD o tine una si buna: impozit diferentiat, adica o mare prostie, dupa cum spun toti economistii. Majorarea impozitelor nu va face decat sa arunce in zona neagra o multime de venituri si sa sufoce si firmele care inca mai respira.

Nimeni nu a majorat impozitele in plina criza. PNL nici macar o idee articulata nu are si, gandindu-ma la performantele ministrului Vosganian care a declansat derapajul, nici nu ma mir. Sa facem sa fie bine si sa dam la toata lumea cat mai mult, e usor de spus si extrem de costisitor de aplicat.

Probabil ca, in conditiile acestei decredibilizari generale a clasei politice, singura solutie ar fi una exceptionala, adica un guvern de criza alcatuit de specialisti care sa faca ce trebuie. Asa au facut si vecinii din Ungaria cand le-a ajuns cutitul la os. Dar tocmai pentru ca avem o clasa politica atat de ticaloasa si inepta, ma indoiesc ca un asemenea guvern si masurile lui ar avea sustinerea politica necesara.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Emil Boc taiere salarii, #Guvern taieri pensii, #masuri austeritate Guvern Basescu , #guvern