Udrea, Boc si Funeriu, eroii necunoscuti ai Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 11 Martie 2011, ora 13:04
3254 citiri
Udrea, Boc si Funeriu, eroii necunoscuti ai Romaniei (Opinii)
Foto: evz.ro

Sa-i descoperim. Altfel decat au fost ei prezentati pana acum. Sa le cautam valentele eroice, calitatile rare si trasaturile care ii fac deosebiti, unici in lume, asa cum nicio alta tara nu se poate mandri cu guvernantii lor.

Prima si, probabil, cea mai importanta trasatura a celor care se afla la conducerea acestei tari pare sa fi devenit capacitatea de a ne distra. Cu cat ne fac sa radem mai mult, cu cat devin mai ridicoli, cu accente puternice de penibil, cu atat sistemul functioneaza mai bine.

Si cum sa nu uiti de criza, de explozia preturilor si de scaderea veniturilor, de criza alimentara si de viitoarele posibile derapaje economice si sociale, cand circul si caterinca sunt promovate oficial pe canalele institutionale ale statului.

Putem incepe din fruntea Guvernului. Sa incepem cu doamnele. Elena Udrea a reamintit, celor care uitasera, cat de mult daruieste domnia sa Romaniei. Recent, cand nu a putut sa prezinte date si cifre despre cresterea activitatii turismului, a postat pe blog confesiuni despre banii pe care ii aduce de acasa pentru a finanta, in limite rezonabile, desigur, activitati ale ministerului pe care il patroneaza.

Exemplul este reprezentativ pentru toti ceilalti. Cand nu ai date care sa vorbeasca despre rezultatele si eficienta muncii tale, faci un scurt apel la sentimente. Asa cum, in urma cu vreo doua saptamani, povestea de ce si cum va cumpara din propriii bani un teren pe care sa construiasca, in sectorul 6 al Capitalei, un azil de batrani. Sau cum ne povestea Elena Udrea despre desele si lungile plimbari cu elicopterul prin tara, tot pe banii din buzunarul propriu.

Te poti intreba, cinstit si pe buna dreptate, ca orice om normal din tara asta, de unde are totusi Elena Udrea atatia bani, din moment ce salariul il doneaza la Fondul Solidaritatea, dupa cum a marturisit, iar creditul de nevoi personale, luat ca persoana fizica, in valoare de peste 3 milioane de euro, inca figureaza in declaratia de avere ca fiind neplatit si rescadentat.

Desigur, te mai poti intreba de ce mai vrea Elena Udrea sa munceasca pentru stat, daca nu ramane cu nimic din salariul sau, din moment ce mai vine si cu bani de acasa pentru a-si desfasura activitatea? De unde atata daruire?

Evident, din mult prea multe si puternice impulsuri eroice.

Emil Boc, alt nume, aceeasi situatie. El insusi si multi altii impartasesc pareri contradictorii despre valoarea sa. Recent insa, capata consistenta una mai mult decat toate celelalte. Emil Boc - un erou al Romaniei, pentru tot ceea ce a facut si ce nu a facut. Un erou al Guvernului si al patriei, pentru ca a reusit sa salveze economia, sa reformeze sistemul, ca curete coruptia si...tot ce mai vrem sa trecem in dreptul lui. Da. Ca si cum nu poporul acorda statutul de erou, ci o persoana sau alta.

Emil Boc poate ca are intr-adevar motive sa se considere un erou, insa el poate fi catalogat astfel doar pentru o persoana anume sau pentru un grup foarte restrans de politicieni, pentru interesele carora el s-a sacrificat, a incasat si inca va mai incasa pana in decembrie 2012. Da, din acest punct de vedere, Emil Boc este cel mai mare erou al lui Traian Basescu. Un erou pentru o anumita persoana, cel mult un grup, insa o incertitudine (in cel mai bun caz) pentru o tara intreaga.

Mai are rost sa il amintim in acest mic tratat despre eroii necunoscuti ai Romaniei pe un al'de Funeriu, care inca se mai lupta cu clasele pe care le-a terminat in tara - 11 la numar - si-i trimite pe elevi sa caute pe Google, pentru a se convinge ca adevarul poate fi descoperit doar online? Putem sa ii apreciem si ironia de a vorbi despre societatea "copy-paste", mai ales daca ne aducem aminte cum Daniel Funeriu isi ducea pana la capat conferintele de presa repetand cuvant cu cuvant ceea ce ii soptea secretarul de stat pitit in spatele sau.

Eroii sunt toti cei care ne guverneaza. Daca nu ar fi fost ei, cine stie unde ar fi ajuns acum aceasta tara. Poate ca ar fi fost razboi civil, poate ca foametea ar fi trimis milioane de oameni pe lumea cealalta sau poate ca altii ne-ar fi trimis cu 100 de ani in urma, direct in evul mediu romanesc. Noroc de eroii care se sacrifica pentru tara. Sa punem si noi umarul si sa ne sacrificam pentru ei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Emil Boc prim ministru, #Elena Udrea ministrul Dezvoltarii Turismului, #Daniel Funeriu ministrul Educatiei , #guvern