Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Va disparea PDL? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 16 Iunie 2011, ora 20:47
6910 citiri
Va disparea PDL? (Opinii)
Foto: realitatea.net

Nici Dumnezeu nu cred ca stie in acest moment cate sanse are Partidul Democrat Liberal de a mai prinde o guvernare in urmatorii ani. E greu sa dai un pronostic si daca partidul va trece de 10% la urmatoarele alegeri, oricat ar regionaliza si indiferent de cate voturi prin corespondenta ar incasa din diaspora.

Una peste alta, se poate spune cu o probabilitate scazuta de a ne insela ca, daca nu vor face si mai multe prostii, democrat liberalii vor intra in Parlament.

Sondajele de opinie nu reflecta aproape niciodata realitatea. S-a demonstrat de atat de multe ori ca se inseala, incat poate doar macar trendul lor sa aiba vreo urma de adevar. Indiferent cum ar sta in sondajele de opinie, sa incercam o analiza desprinsa de isteria cifrelor. Sa mai facem un pas si sa ne rupem de prezentul atat de haotic si bulversant, din itele caruia nu mai inteleg nimic nici autorii deciziilor. Exista cateva teze tari in legatura cu PDL, de care nu putem face abstractie.

Prima - este partidul pe care Traian Basescu l-a facut mare, l-a tras dupa el, s-a folosit de el si acum, cand incepe sa-l traga in jos, se pare ca-i da drumul din mana.

In al doilea rand, partidul a ajuns la putere in 2004 si in 2008, desi nu a castigat alegerile, impins de la spate si datorita combinatiilor si aranjamentelor lui Traian Basescu. A castigat voturile si in 2004, si in 2008, pe si in baza promisiunilor facute de lupta impotriva coruptiei si curatirea clasei politice de profitori, hoti si penali.

In al treilea rand, PDL si-a atins maximul implinirii sale dupa alegerile din 2009, de cand practic detin intreaga putere in stat.

Marea provocare a acestui partid a fost criza economica. Daca ar fi avut inspiratie, oameni, vointa si stiinta, ar fi putut sa castige mai mult decat oricare alt partid. Criza economica i-ar fi ajutat de la sine sa isi implineasca principala promisiune - reforma si modernizarea statului. Nu a fost sa fie, nu cel putin pana acum. In loc de fapte si rezultate concrete a servit minciuni, balbe, manipulari, haos, reforme trunchiate si neterminate, incompetenta si la fel de multa coruptie.

Ca sa isi incununeze opera, cei doi lideri ai partidului - Traian Basescu si Emil Boc - s-au incapatanat sa promoveze in Parlament si, mai ales, in Guvern oameni care s-au transformat, fara exceptie aproape, in ditamai bolovanii de gatul partidului. Monica Iacob Ridzi, Dan Pasat, Don Costel, Gheorghe Falca, Elena Basescu, Elena Udrea, Anca Boagiu, Ioan Nelu Botis, Roberta Anastase, Traian Igas, Ialomitianu, Talmacean, Murg, Berceanu sau Videanu. Nici nu stii unde sa te mai opresti, pentru ca in dreptul fiecaruia gaseste cate un motiv pentru care acest partid nu ar mai merita sa castige niciun vot din partea romanilor.

PDL a dezamagit exact in singurul loc unde romanii s-ar fi asteptat sa nu repete greselile sistemului mafiot instaurat in regimul PSD al lui Adrian Nastase - coruptia si transparenta publica. Partidul Democrat Liberal nu i-a tradat doar pe cei care isi pusesera ultimele sperante si iluzii pentru o viata mai buna, ci pe toti la un loc prin oamenii care i-au promovat. Cata lipsa de imaginatie si de resurse trebuie sa ai, de exemplu, incat trei femei de talia lui Udrea, Boagiu si Anastase sa conduca cele mai importante si mai banoase ministere si institutii din tara?

Credeam pana in urma cu jumatate de an ca PDL a egalat, in rau, performantele din timpul guvernarii Nastase. Acum stiu ca partidul lui Traian Basescu si Emil Boc a reusit sa depaseasca cu mult PSD anilor 2000 - 2004, mai ales prin lipsa oamenilor care sa stie sa faca si treaba, chiar daca mai inchid ochii in fata unor contracte. PDL a inregistrat un record aproape - a plantat in fruntea statului si oameni incompetenti si care s-au dovedit mai apoi ca pot da lectii pesedistilor in ceea ce priveste coruptia.

Aceasta este realitatea necosmetizata, nefiltrata si fara menajamente. Destinul pe care l-a avut Partidul National Taranesc Crestin si Democrat ar trebui sa fie, mai ales acum, un exemplu viu pentru pedelisti. Oricat isi imagineaza ca tin sub control sau ca isi vor supune prin forta si putere electoratul, nu trebuie sa uite ca impotriva majoritatii covarsitoare nu ai cum sa lupti si nu ai nicio sansa sa castigi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Partidul Democrat Liberal, #Traian Basescu presedinte, #Emil Boc presedinte PDL, #Elena Udrea ministru Dezvoltare, #Anca Boagiu ministru Transporturi , #guvern