Nu multa lume a avut privilegiul de a-l vedea si auzi pe presedintele Institutului National de Statistica, Vergiliu Voineagu, in direct miercuri la RTV.
Nu stiu cum sau ce s-a intamplat, o fi fost Sfantul Dumitru de vina, o fi fost o petrecere privata, cert este ca prin gura lui Voineagu a vorbit de la un capat la altul Dionysos. De la primul cuvant, articulat cu o greutate infinita, pana la ultima explicatie total incoerenta si ilogica, interventia prin telefon a presedintelui INS la televizor a fost o mostra de iresponsabilitate in direct.
In mitologia greaca, Dionysos era cunoscut atat zeu al vinului, cat si al extazului si fertilitatii. Din cuvintele lui Voineagu de la RTV nu a rasunat insa decat comicul.
In fine, pana la urma nu ar fi nicio tragedie, s-au vazut cazuri si mai rele. Presedintele CJ Constanta a adormit acum cativa ani la volanul masinii in mijlocul unei intersectii dupa ce bause ceva, trezit fiind de jurnalisti, era atat de suparat pe lume, incat ameninta si in stanga si in dreapta cu judecata pentru calomnie. Cel putin, Vergiliu Voineagu nu a agresat pe nimeni, ba chiar a facut sa rada pana la lacrimi, timp de o jumatate de ora, pe toti cei care il ascultau - de la moderatorii care nu mai putea sa vorbeasca de ras, pana la publicul care aplauda si radea dupa fiecare replica a oficialului.
Inutil sa mai spunem ca in starea psihica in care era Voineagu nu a putut oferi nici macar o singura explicatie coerenta in legatura cu tot haosul declansat in cazul recensamantului. Aceeasi intrebare primea din partea domnului Voineagu cel putin doua raspunsuri contradictorii. Sau niciunul. Ori raspundea unei intrebari dinainte. In sfarsit, dupa minute bune de cautare a cuvintelor, presedintele INS a reusit sa articuleze prima si singure idee importanta - amenda in cazul nedeclararii CNP de catre recenzat depinde si se decide in functie de constatarea BUNEI CREDINTE a intervievatului.
Retineti - daca nu ati oferit recenzorului CNP din motive intemeiate si rationale, considerate de buna credinta cel putin de catre dumneavoastra, nu riscati nicio amenda. Asta daca e sa punem vreo baza in ce a putut declara seful INS, cu atat mai mult cu cat starea in care era in timp ce sustinea astfel de aberatii nu ar fi tocmai un argument solid de aparare in instanta. Voineagu ar putea si el invoca, de exemplu, somnul cu probleme care l-a facut sa vorbeasca in timp ce dormea.
Evident ca seful INS nu a reusit sa convinga pe nimeni cine si in functie de ce anume va stabili "buna credinta" a celor care au refuzat initial sa dea codul numeric personal, mai ales pentru cei care se bazau in decizia lor pe o alta afirmatie trasnita a fostului purtator de cuvant al INS, care spusese ca nu e obligatorie declararea CNP.
Ca omul a fost apoi destituit, la trei zile de la declaratie, timp in care aproape o treime din populatie fusese recenzata, e o alta discutie. Norocul lui Vergiliu Voineagu a fost ca nu multa lume a putut sa il auda in direct la RTV. Altfel, astazi imi imaginez ca Emil Boc ar fi fost obligat sa il destituie fara niciun alt comentariu, mai ales ca umbla zvonul ca l-ar fi amenintat deja cu destituirea in cazul in care nu "repara" harababura din primele zile de ale recensamantului.
Daca pana si Boc, orbul suprem cand vine vorba de a judeca actiunile statului coordonat de Executivul sau, a recunoscut "suprema incompetenta" a actiunii, atunci nu mai e nimic de facut. Nu ne ramane decat sa radem cu lacrimi la incoerentele totale ale oficialilor responsabili de o actiune in spatele careia si asa au fost aruncate fel si fel de teorii conspirationiste. Ceea ce vedem in cazul Recensamantului este doar o noua mostra a ceea ce a devenit astazi statul.
Un urias cu picioare de lut, o masinarie ruginita, intepenita, coordonata din prostie, la nimereala, la betie si cu mult tupeu, de oameni fara pregatire, total blazati, corupti si care, mai ales, nu raspund in fata nimanui. Nu stiu daca Voineagu va fi demis sau nu de Emil Boc. O minima decenta ar impune ca, dupa o astfel de prestatie, sa nu mai auzim de acest individ in vreo functie de conducere publica.
Dar, sa nu uitam, vorbim despre Romania. Aici farmecul este ca totul este posibil, mai ales daca ai "buna credinta"!