Batalia pe cheita lui Emil Boc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 17 Februarie 2011, ora 14:09
5545 citiri
Batalia pe cheita lui Emil Boc (Opinii)

Ciudata soarta politica mai are si Emil Boc, un om pe care toata lumea si-l doreste nu pentru calitatile sale, ci pentru defecte! Mai precis, pentru marele sau defect: slabiciunea.

In ultimele zile in jurul lui s-a dus o adevarata batalie. Traian Basescu il vrea doar in fruntea partidului, in vreme ce baronii PD-L din grupul Blaga, dar si liderii locali il vor doar in funtea Executivului. De ce este simplu de explicat.

In primul rand, nu cred in ruptul capului in faptul ca atat presedintele, cat si blocul Blaga si-ar dori separarea functiei de premier de aceea de presedinte PD-L din motive principiale. Daca le-ar fi avut, ar fi facut-o de mult. In acest moment, insa, PD-L trebuie decuplat pe cat posibil, la nivelul imaginii, de actul guvernamental, pentru ca la viitoarele alegeri sa nu aiba soarta Titanicului. Dar care PD-L sa fie salvat? Ei bine, aici viziunile sunt complet diferite, antagonice as zice.

Traian Basescu este pe cale sa piarda partidul si se lupta cu disperare pentru a-l pastra. A incercat s-o faca prin aripa Udrea, insa a esuat din lipsa de lider credibil. Intre timp steaua lui Vasile Blaga a tot crescut, tocmai pentru ca s-a profilat ca liderul cel mai puternic posibil al momentului, singurul apt sa scoata PD-L din haosul in care se scufunda.

Dar cu un Vasile Blaga instalat ca presedinte autoritar in Modrogan, flancat de ceilalti membri ai tripletei, autoritatea lui Traian Basescu asupra PD-L ar deveni o poveste, iar daca ar deranja prea mult s-ar putea trezi si suspendat. Si cum ceva mai bun nu are in tabara sa, Traian Basescu trebuie sa mizeze din nou pe Emil Boc.

Actualul presedinte PD-L este departe de statura unui lider autentic, iar autoritatea sa in partid este in suferinta, dupa cum recunoaste chiar Traian Basescu. A avut ezitari teribile, iar baronii l-au jucat pe degete de multe ori spre furia lui Traian Basescu. Este insa singurul cu care totusi Traian Basescu poate sta fara frica unui cutit in spate si care, mai de mila mai de sila, pana la urma tot ii face pe plac.

Asadar, Traian Basescu se pregateste sa joace din nou pe cartea slabiciunii lui Emil Boc, sperand ca macar de aceasta data va reusi o transfuzie de autoritate si vana de la el la presedintele PD-L. E cumva ca in bancul cu ardeleanul care se duce de mai multe ori la acelasi film sperand de fiecare data ca finalul va fi altul. Nu va fi, partidul va balti in continuare si reforma va ramane tot o poveste, caci pentru slabiciunea unui lider nu e leac.

De partea cealalta, tripleta are tot interesul sa-l tina pe Emil Boc prizonier in Palatul Victoria. Ramas fara functie in partid, el va avea soarta lui Victor Ciorbea, adica va fi la dispozitia coalitiei, mai precis a conducerii principalului partid de guvernamant. In plus, in felul acesta, Emil Boc va concentra pana la capat impopularitatea actualei guvernari, in timp ce noul PD-L, condus de tripleta absenta din Guvern, se va prezenta in alegeri cu o imagine mult curatata, permitandu-si ce stie politicianul roman mai bine - promisiuni populiste.

Si pentru BVB, Emil Boc este comod. Tripleta l-a tras de atatea ori de sfori incat stie sigur ca ramas la Palatul Victroia nu va avea accese de independenta si prins in schimbul de focuri dintre Modrogan si Cotroceni va fi preocupat in primul rand sa se fereasca pe cat mai bine posibil si sa ramana in picioare. Este, de fapt, ceea ce face si acum, cand ba accepta sa demisioneze in favoarea unui premier independent, ba se suceste si zice ca e prea riscanta schimbarea Guvernului in acest moment.

Are castig de cauza cine-l preseaza mai tare. Asa a facut si in septembrie cand restructurarea Guvernului s-a fasait intr-o remaniere in interesul catorva baroni locali.

Si acestia il vor pe Emil Boc premier, caci reprezinta o garantie a drenarii banului public catre clientela fara prea multe comentarii. Stau dovada toate salile de sport, stadioanele si bisericile noi care rad in soare prin catune fara canalizare si trotuare. O fi premierul un model de onestitate, dar precum virgina patroana de bordel, a tolerat sub el si in jurul lui o pesedizare monstruoasa.

Adevarul este ca in aberanta politica romaneasca, Emil Boc este o adevarata comoara. Cine-i invarte cheita detine executantul perfect. De aceea, batalia pe cheita e asa de mare.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...