Cafteala pe prada in PD-L (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Mai 2011, ora 12:14
5411 citiri
Cafteala pe prada in PD-L (Opinii)

Batalia pentru controlul asupra PD-L intra de azi in linie dreapta, caci se incheie perioada de depunere a candidaturilor pentru functiile din partid. Se incheie si negocierile pentru ocuparea lor, caci, din ce in ce mai mult conventia de saptamana viitoare pare doar o reimpartire a prazii, controlata pana la cele mai mici detalii.

Deja in presa a aparut un adevarat algoritm de impartire a functiilor - 40% fiecare tabara, incerta fiind doar diferenta de 20%, stabilita ca bonus al invigatorului, prin care acesta sa-si consolideze controlul asupra partidului. Se vehiculeaza deja si numele viitorilor primvicepresedinti. Cate doi sunt deja aproape certi din fiecare tabara, conform algoritmului despre care vorbeam.

Batalia se da asadar strict la varf, intre liderii celor doua blocuri, Emil Boc si Vasile Blaga, in functie de rezultat urmand sa fie colorate si restul functiilor. Pana la urma, asta nici macar n-ar fi un capat de lume, desi este mai degraba o mascarada electorala. Cu adevarat grav este ca infruntarea nu are absolut nicio legatura cu soarta Romaniei, cu interesul public, cu viziuni si proiecte. Este doar o cafteala pe viata si pe moarte intre doua grupuri de baroni care-si disputa un cat mai bun acces la resursele publice precum si modalitatea de a pastra acest acces deschis si dupa dupa 2012.

Grupul Blaga, evacuat de putere, incearca sa puna din nou mana pe robinete si sa-si asigure, printr-o indulcire a relatiilor cu USL, mentinerea in preajma borcanului cu miere si dupa viitoarele alegeri. Strategia lui Vasile Blaga nu e secreta si pare pe placul celor mai multi dintre vechii pedisti: un partid cu procente mai putine, implicit mai putin expus si in pozitia avantajoasa de balama (caci nimeni nu crede in stabilitea USL dincolo de alegeri), care sa-si poate negocia oricand bucata de cascaval in schimbul completarii majoritatii sau sustinerii parlamentare. Caci in felul acesta UDMR, de exemplu, n-a dus-o rau.

De altfel, Vasile Blaga este intens curtat de Victor Ponta, care nu si-a ascuns simpatia pentru el. Caci un PD-L condus de Vasile Blaga deschide drumul oricaror combinatii, imposibile pana acum, pe scena politica. De ce ar fi deranjat de PSD un PD-L complet pesedizat? In plus, Vasile Blaga transmite partidului un mesaj de disciplina si rigoare, reconfortant antireformist si antireformisti, mesaj dupa care tanjesc toti vechii pedisti cu radacinile in FSN.

De partea cealalta, Emil Boc este mult mai incoerent in mesaj, dar, se pare, mai eficient. Si nu e nimic paradoxal in asta. Mesajul sau este dual, pentru uz intern si uz extern. Pentru uz extern vorbeste de reforma, pentru uz intern promite cresteri salariale miraculoase care sa dea argumente electorale partidului in 2012. Pentru uz extern vorbeste de onestitate si anticoruptie, pentru uz intern Botis e onest, iar Falca e numai bun de primvicepresedinte cu dosarele lui DNA cu tot.

Dar principalul argument al lui Emil Boc nu sunt vorbele, ci pusculita guvernamentala, din care sunt rasplatiti generos sustinatorii sai. Observam ca ministrul cu cel mai mare buget, deci cele mai multe contracte pe mana, la Elena Udrea ma refer, nu lipseste din nicio vizita electorala a lui Emil Boc, ca un fel de carnet de CEC-uri.

Niciuna dintre tabere nu da in mod real doi bani pe integritate, pe reforma interna, pe principii. Probabil ca sub Emil Boc, ca urmare a mentinerii unui mai mari control al lui Traian Basescu asupra partidului si a guvernarii, dar si al presiunilor UE, vor fi continuate unele reforme, dar nu in profunzime si numai pana la limita lezarii intereselor electorale si financiare ale partidului.

Insa indiferent care va fi tabara invingatoare, ma tem ca drenarea bugetului catre baronii castigatorului si clientela lor va continua, ba chiar se va accentua pe masura apropierii alegerilor, citeriile de integritate nu vor fi introduse, legea de finantare a partidelor nu va fi modificata. Doar prada va fi, cum spuneam, reimpartita.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...