Ce ne ascunde Guvernul Boc, inainte de alegeri? (Opinii)

Joi, 26 Mai 2011, ora 12:07
4104 citiri
Ce ne ascunde Guvernul Boc, inainte de alegeri? (Opinii)

Anul 2012 pare a fi fost declarat anul adevaratei renasteri economice a Romaniei. Anul in care se vor desfasura alegerile parlamentare va aduce cu sine si serioase ajustari salariale pozitive in randul bugetarilor si pensionarilor. Cat reprezinta adevar in aceste promisiuni si cat reprezinta campanie electorala preliminara?

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, promitea, acum cateva zile, ca salariile si pensiile vor creste consistent in anul pe care mayasii l-au declarat capat de linie pentru Terra.

Aceasta crestere substantiala se va datora, in mare parte, bugetului de stat, al carui venituri incep sa creasca, precum pirul din gradina, dupa o ploaie de vara.

Bineinteles, nu trebuie sa uitam cele peste 200.000 de contracte de munca, incheiate intr-o luna in Romania muncitoare, si decretate de Emil Boc ca fiind o reusita totala a noului Cod al Muncii.

Pana la a-i crede pe cuvant pe pastorii finantelor tarii, trebuie sa privim putin la realitatea socio-economica ce ne inconjoara. Sa executam cateva calcule simple si deductii logice, pentru a vedea daca, intr-adevar, Guvernul chiar a reusit prin masurile reformiste sa infloreasca bugetul de stat, declarat cocosat in urma cu doi ani de zile, de greutatea unui gras care ii statea in spate. Daca in doi ani s-a reusit o asemenea performanta, jos palaria, dar daca totul nu-i decat manipulare preelectorala?

Una dintre stirile aparute in presa arata ca bugetarii au castigat in instanta, in primele patru luni ale anului, drepturi salariale neplatite de 530 milioane de lei. Suma totala pe care statul ar trebui s-o plateasca catre bugetari se ridica la aproximativ 8 miliarde de lei vechi, adica 1,5 la suta din PIB. Dar, cum Guvernul ne-a obisnuit cu ordonantele de urgenta, acesta a mai trantit un proiect care stipuleaza ca drepturile vor fi platite esalonat, pana in 2014.

Dumnezeu cu mila, ori platesc ei, ori plateste Opozitia actuala. Important e ca bugetarii isi vor recapata drepturile de dinainte de 1 iulie 2010.

Asta-i chiar un paradox. Guvernul nu are bani sa-si plateasca datoriile, esalonandu-le pe cativa ani, dar e sigur ca in 2012 veniturile bugetare vor permite cresteri consistente de salarii si pensii. N-ar face mai bine sa-si plateasca intai datoriile si pe urma sa se gandeasca la mariri de salarii si pensii?

Bunul simt ne aminteste ca intai suntem nevoiti sa nu uitam de datorii si de-abia apoi ne putem gandi la prosperitate personala (sau electorala).

Pentru atragerea electoratului, n-ar da tocmai bine un anunt de genul: "platim toate datoriile restante in 2012, deci puneti stampila pe noi". Nu, mai bine arieratele acestea de stat se tin undeva acolo, in umbra, iar guvernantii vor iesi printre oameni si vor folosi celebra sintagma "v-am dat, v-am marit".

Suna mult mai bine si mult mai promitator pentru alegator, decat un umil "v-am restituit ce v-am luat".

Din pacate, pentru informarea noastra corecta, nici acum nu suntem lamuriti ce s-a intamplat cu acea asumare guvernamentala pe plafonarea salariilor profesorilor. Initial, a fost vorba de asumarea raspunderii pentru anularea drepturilor castigate in instanta de profesori, iar ulterior s-a folosit doar expresia "plafonarea salariilor", fara a se face referire la sumele restante datorate celor care si-au gasit dreptatea prin tribunale.

O alta anomalie, pe care statul ne-o ascunde si ne lasa sa intelegem ce vrem, este legata de taxa auto de prima inmatriculare. Sunt oameni care au castigat in instanta restituirea taxei, pe care deja au platit-o, dar statul inca mai trage de timp in asteptarea acelui val de bani pe care Ialomitianu spera sa-i adune in 2012.

Intre timp, instantele europene nu stau cu mana-n san si declara taxa de poluare a lui Borbely ca fiind ilegala. Curtea Constitutionala din Romania se intruneste si dicteaza taxa de poluare ca fiind constitutionala. Cert este ca Romania nu poate ignora o decizie a instantelor europene, iar o parte din banii pe care ministrul Borbely i-a axat pe programul Rabla vor trebui cumva sa se reintoarca in buzunarele reclamantilor. Ori suntem in Europa, ori nu mai suntem?

Nu trebuie omisi nici acei beneficiari de pensii "nesimtite". Deja, instantele sunt pline, iar deciziile favorabile aviatorilor, parlamentarilor sau altor categorii speciale incep sa curga. Este ceva normal, din moment ce o lege nu poate fi aplicata retroactiv, conform Constitutiei, iar pensia reprezinta un drept patrimonial. Guvernul Boc nu a facut decat sa traga de timp, insa acea limita de vreme se va sfarsi, iar scadenta va veni.

Cu certitudine ca, intr-un stat de drept, acei pensionari, nesimtiti sau nu, isi vor castiga drepturile inapoi. Si-atunci, de unde atata optimism, domnilor guvernanti? De ce omiteti in mod voit rata inflatiei, care deja atinge 16 la suta, cumulat in doi ani. Sau va surade un nou post in Legilsativ?

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com